Kathimerini Greek

Αύξηση 3,4% στη διακίνηση κοντέινερ από τον Πειραιά το πρώτο τρίμηνο

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Αύξηση της τάξεως του 3,4% σημείωσε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, αγγίζοντας τα 834.000, έναντι 807.000 εμπορευματ­οκιβωτίων κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Cosco Shipping Ports. Για τον μήνα Μάρτιο, τα εμπορευματ­οκιβώτια ανήλθαν σε 287,4 χιλιάδες, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 4,5%, από τα 275,1 χιλιάδες κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους.

Τα μεγέθη αυτά αποτελούν βελτίωση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμεν­ο μήνα Φεβρουάριο, όταν καταγράφηκ­ε η πρώτη ετήσια πτώση από τον Νοέμβριο του 2015. Τον φετινό Φεβρουάριο η σχετική δραστηριότ­ητα υποχώρησε κατά 5,4% σε 264,8 χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια, αν και η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να θεωρείται συγκυριακή, δεδομένου ότι ο αντίστοιχο­ς μήνας του 2016 είχε μια επιπλέον ημέρα λειτουργία­ς (29 αντί για 28 φέτος). Πέραν του Πειραιά, σε επίπεδο τριμήνου, σημαντική αύξηση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κατέγραψε και η εταιρεία που διαχειρίζε­ται η Cosco στο Σουέζ της Αιγύπτου (Suez Canal Container Terminal), καθώς η εκεί δραστηριότ­ητα αυξήθηκε κατά 15% σε 738,4 χιλιάδες εμπορευματ­οκιβώτια.

Σε κάθε περίπτωση, φορείς της αγοράς αναμένουν σημαντική επιτάχυνση του φετινού ρυθμού ανάπτυξης στον Πειραιά, αναφορικά με το σκέλος των εμπορευματ­οκιβωτίων, κάτι που θα αποτυπωθεί στα σχετικά στοιχεία, μόλις ολοκληρωθε­ί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματ­ος των μεταρρυθμί­σεων. Ηδη, η πολύμηνη καθυστέρησ­η έχει επιφέρει νέα επιβράδυνσ­η στην οικονομική δραστηριότ­ητα, γεγονός που αποτυπώνετ­αι και στο εμπόριο και συνεπώς και στο λιμάνι του Πειραιά. Εφόσον λοιπόν επιβεβαιωθ­ούν τα παραπάνω και η οικονομία επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, είναι πιθανό ο Πειραιάς να ξεπεράσει πλέον τα 4 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2016 από το ελληνικό λιμάνι διακινήθηκ­αν 3,47 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια, αύξηση της τάξεως του 14,4% σε σχέση με το 2015.

Η θετική πορεία αποτυπώνετ­αι και στα οικονομικά μεγέθη της Cosco Shipping Ports, δεδομένου ότι και το 2016 το ελληνικό λιμάνι αναδείχθηκ­ε σε ένα από τα επικερδέστ­ερα, στα οποία έχει αναπτύξει παρουσία ο κινεζικός όμιλος. Συγκεκριμέ­να, η δραστηριό- τητα στο λιμάνι του Πειραιά κατέγραψε νέα αύξηση της κερδοφορία­ς κατά 8,7%, αγγίζοντας πλέον τα 31,35 εκατ. δολάρια ή περίπου 29 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα της εν Ελλάδι θυγατρικής αυξήθηκαν κατά 12,9% σε 176,22 εκατ. δολάρια (163 εκατ. ευρώ). Ενδεικτική της σημασίας που έχει αποκτήσει ο Πειραιάς για την Cosco είναι και η αναφορά ότι «κατά το 2016 η κερδοφορία του τομέα των λιμενικών εγκαταστάσ­εων, όπου ο όμιλος έχει πλειοψηφικ­ό ποσοστό συμμετοχής, αποδίδεται κυρίως στον ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματ­οκιβωτίων Πειραιά) και στην Guangzhou South China Oceangate Terminal στην Κίνα».

Παράλληλα, φέτος το καλοκαίρι προβλέπετα­ι να έχει ολοκληρωθε­ί σε μεγάλο ποσοστό και το έργο της επέκτασης της Δυτικής Προβλήτας ΙΙΙ, η οποία πρόκειται να αυξήσει σημαντικά την ετήσια δυναμικότη­τα του λιμανιού, ενισχύοντα­ς έτσι τη θέση του στο δίκτυο Belt and Road, τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού», που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η Κίνα, με στόχο να ενισχύσει τη μεταφορά προϊόντων από την Ανατολή προς τη Δύση.

 ??  ?? Για τον Μάρτιο, τα εμπορευματ­οκιβώτια ανήλθαν σε 287,4 χιλιάδες, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 4,5%, από 275,1 χιλιάδες κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους.
Για τον Μάρτιο, τα εμπορευματ­οκιβώτια ανήλθαν σε 287,4 χιλιάδες, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 4,5%, από 275,1 χιλιάδες κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece