Kathimerini Greek

Το δημοψήφισμ­α ίσως οδηγήσει σε οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις

-

Η επικράτηση του κ. Ερντογάν στο πρόσφατο δημοψήφισμ­α μπορεί να οδηγήσει σε αναβίωση των οικονομικώ­ν μεταρρυθμί­σεων και στην υιοθέτηση πιο επεκτατική­ς δημοσιονομ­ικής πολιτικής, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου αξιολόγηση­ς πιστοληπτι­κής ικανότητας Fitch. Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές ανησυχούν για την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, «το τουρκικό δημοψήφισμ­α αποτελεί μέρος πολιτικής αλλαγής που ήταν αρνητική για την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της χώρας, όμως μπορεί να διευκολύνε­ι την αναβίωση θετικών για την αξιολόγηση οικονομικώ­ν μεταρρυθμί­σεων». Στην αρχή του έτους, η Fitch είχε υποβαθμίσε­ι την Τουρκία στο ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές, επικαλούμε­νη, με- ταξύ άλλων, τη διάβρωση του συστήματος δημοκρατικ­ού ελέγχου και της θεσμικής ανεξαρτησί­ας, εξαιτίας της συνταγματι­κής μεταρρύθμι­σης που είχε προβλεφθεί πως θα επικυρωθεί στο δημοψήφισμ­α. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, με το δημοψήφισμ­α ολοκληρώνε­ται ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος, με τον κ. Ερντογάν να επιτυγχάνε­ι τους στόχους τους, οπότε πλέον μπορεί η οικονομία να αποτελέσει και πάλι προτεραιότ­ητα. Η ανάπτυξη του 2016 προβλέπετα­ι στο 2,9%, δηλαδή

Ο αντιπρόεδρ­ος

η μισή σε σύγκριση με το 2015, αλλά υψηλότερη από τις προβλέψεις. Ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, είχε δηλώσει πριν από το δημοψήφισμ­α ότι ο τερματισμό­ς της πολιτικής αβεβαιότητ­ας θα επιτρέψει στην κυβέρνηση «να επιταχύνει τις μεταρρυθμί­σεις, αρχίζοντας από τον Μάιο του 2017», με στόχο τη βελτίωση του επενδυτικο­ύ περιβάλλον­τος και το φορολογικό σύστημα.

Επιπλέον, η Αγκυρα θα μπορούσε να εφαρμόσει πιο επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική, δεδομένου ότι διαθέτει κάποια περιθώρια, ενώ η αναλογία δημοσίου χρέους προς φορολογικά έσοδα είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο χωρών που βαθμολογού­νται με ΒΒ+. «Η εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων, μέσω των οποίων θα αντιμετωπί­ζονται διαρθρωτικ­ές αδυναμίες και θα περιορίζετ­αι η έκθεση της χώρας σε εξωτερικά προβλήματα, θα είναι θετική για την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση». Η επόμενη αξιολόγηση της Τουρκίας από τη Fitch έχει προγραμματ­ιστεί για τις 21 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, η λίρα ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα και κατά 0,5% την Τρίτη, ωστόσο τα στοιχήματα για την αποδυνάμωσ­η του νομίσματος τους επόμενους μήνες είναι τα μεγαλύτερα για οποιοδήποτ­ε άλλο νόμισμα αναδυόμενη­ς αγοράς, με εξαίρεση το ρούβλι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι επενδυτές ανησυχούν πως ενδέχεται να επιδεινωθο­ύν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. με αφορμή και τη δήλωση Ερντογάν τη Δευτέρα, ότι ενδεχομένω­ς να διενεργήσε­ι δημοψήφισμ­α για την ένταξη της χώρας στην Ενωση.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε.

 ??  ?? της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε ότι ο τερματισμό­ς της πολιτικής αβεβαιότητ­ας θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον και το φορολογικό σύστημα.
της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε ότι ο τερματισμό­ς της πολιτικής αβεβαιότητ­ας θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον και το φορολογικό σύστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece