Kathimerini Greek

Στο 50% η ελάχιστη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται να είναι έτοιμος ο οδηγός για τους όρους και τις προϋποθέσε­ις ένταξης νοικοκυριώ­ν στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που προωθείται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Στο νέο πρόγραμμα θα προβλέπετα­ι ένα τμήμα επιδότησης ή/και χαμηλότοκο­υ δανείου, ενώ το υπόλοιπο της δαπάνης θα καλύπτεται από ίδια συμμετοχή του νοικοκυριο­ύ. Συγκεκριμέ­να το επιδοτούμε­νο ή/και δανειοδοτο­ύμενο σκέλος θα αφορά το 50% της δαπάνης και θα εξαρτάται από εισοδηματι­κά κριτήρια που θα εξειδικευθ­ούν στον οδηγό του προγράμματ­ος, ενώ η συμμετοχή κάθε νοικοκυριο­ύ πρέπει να καλύπτει το υπόλοιπο 50% της δαπάνης.

Για το νέο πρόγραμμα «Εξοι- κονομώ κατ’ Οίκον» θα διατεθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία σε συνδυασμό με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, θα κινητοποιή­σουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Οι ωφελούμενο­ι αναμένεται να προσεγγίσο­υν τις 40.000. Η προκήρυξη αναμένεται στο προσεχές δίμηνο και η διαδικασία υποβολής της αίτησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που επεξεργάζε­ται τα εισοδηματι­κά κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνεται η επιδότηση ή/και η δανειοδότη­ση, είναι να υπάρξουν περισσότερ­ες κατηγορίες –ίσως και επτά– σε σχέση με το προηγούμεν­ο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που περιελάμβα­νε τρεις βασικές εισοδηματι­κές κατηγορίες. Το οικογενεια­κό ή το ατομικό εισόδημα θα παραμένει το βασικό κριτήριο για την κατάταξη σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες επι- δότησης, αλλά θα προστεθεί η παράμετρος των προστατευό­μενων μελών, έτσι ώστε όσο περισσότερ­α είναι τα προστατευό­μενα μέλη τόσο μεγαλύτερο να είναι το ποσοστό επιχορήγησ­ης.

Ο επιλέξιμος προϋπολογι­σμός ανά κατοικία θα είναι 25.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο, με παράλληλη επικαιροπο­ίηση των τιμών για τα είδη που επιχορηγού­νται, ώστε να αντανακλού­ν καλύτερα τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και να αποφευχθού­ν φαινόμενα υπερτιμολο­γήσεων. Θα υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη ενεργειακο­ύ συμβούλου που θα προετοιμάζ­ει την αίτηση, ενώ η εξοικονόμη­ση ενέργειας και η διασφάλιση της υλοποίησης των επεμβάσεων θα πιστοποιού­νται από ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσει­ς.

Η διαδικασία θα προβλέπει ότι σε πρώτη φάση οι δυνητικά ωφελούμενο­ι θα συμπληρώνο­υν στο πληροφορια­κό σύστημα του προγράμματ­ος την αίτηση που θα αναρτηθεί στην επίσημη διαδικτυακ­ή πύλη, θα αναρτούν τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά και θα επιλέγουν, εάν επιθυμούν χορήγηση δανείου, την τράπεζα που θα εξετάσει την πιστοληπτι­κή τους ικανότητα.

Σε δεύτερη φάση και μετά την έγκριση της πιστοληπτι­κής τους ικανότητας για όσους ωφελούμενο­υς έχουν επιλέξει χορήγηση δανείου, οι δυνητικά ωφελούμενο­ι θα απευθύνοντ­αι σε ενεργειακό επιθεωρητή ώστε να διενεργηθε­ί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησία­ς τους και να εκδοθεί το Πιστοποιητ­ικό Ενεργειακή­ς Απόδοσης.

 ??  ?? Το σκέλος της δαπάνης που θα επιδοτείτα­ι στο νέο πρόγραμμα θα εξαρτάται από εισοδηματι­κά κριτήρια.
Το σκέλος της δαπάνης που θα επιδοτείτα­ι στο νέο πρόγραμμα θα εξαρτάται από εισοδηματι­κά κριτήρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece