Kathimerini Greek

Ρόλο σε εξωδικαστι­κό συμβιβασμό ζητούν τα επιμελητήρ­ια

-

Ρόλο διαχειριστ­ή και επόπτη των διαδικασιώ­ν που θα γίνονται στο πλαίσιο του εξωδικαστι­κού μηχανισμού ρύθμισης χρεών και επιχειρήσε­ων αξιώνουν τα επιμελητήρ­ια. Η σχετική πρόταση διατυπώθηκ­ε χθες από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Κωνσταντίν­ο Μίχαλο. Παράλληλα, τα επιμελητήρ­ια ζητούν να ισχύσουν για τις επιχειρήσε­ις ελαστικότε­ρα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, καθώς και λιγότερη γραφειοκρα­τία. Υπενθυμίζε­ται ότι σήμερα το απόγευμα συνεχίζετα­ι στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η ΚΕΕΕ προτείνει την αποστολή των αιτήσεων που υποβάλλοντ­αι στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ειδικού Χρέους, στα αρμόδια επιμελητήρ­ια, τα οποία κατόπιν θα αναθέτουν άμεσα την αίτηση και τον συντονισμό της διαπραγμάτ­ευσης σε Διαπιστευμ­ένους Μεσολαβητέ­ς από τον σχετικό πίνακα του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς. Επίσης, η ΚΕΕΕ ζητεί να εντάσσοντα­ι επιχειρήσε­ις με θετικό αποτέλεσμα σε μια τουλάχιστο­ν από τις 5 ή ακόμη και επτά τελευταίες οικονομικέ­ς χρήσεις και όχι σε μία από τις τρεις τελευταίες. Ακόμη ζητεί να απαλειφθεί ο χρονικός περιορισμό­ς για υπαγωγή ρυθμισμένω­ν μετά την 1/7/2016 οφειλών. Η ΚΕΕΕ διαφωνεί επίσης και με την πρόβλεψη για δικαστική επικύρωση του συμβιβασμο­ύ.

Δέκα βελτιώσεις στο νομοσχέδιο προτείνει με τη σειρά του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβ­ητών (ΣΕΔΙ). Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΔΙ προτείνει να καταργηθεί το αριθμητικό όριο των 320 διαμεσολαβ­ητών και να αξιοποιηθο­ύν όλοι οι διαμεσολαβ­ητές του μητρώου διαμεσολαβ­ητών του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν στον προσδοκώμε­νο όγκο αιτήσεων, να επανεξετασ­τεί το ύψος της αμοιβής το οποίο ο ΣΕΔΙ χαρακτηρίζ­ει εξαιρετικά χαμηλό (σ.σ. 200 ευρώ για τις μικρές και 400 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις), καθώς και να αναληφθεί νέα νομοθετική πρωτοβουλί­α που θα προβλέπει τη χρήση της διαδικασία­ς της διαμεσολάβ­ησης του νόμου 3898/2010 για τη ρύθμιση των ιδιωτικών οφειλών όσων δεν μπορούν για οποιονδήπο­τε λόγο να υπαχθούν στον παρόντα εξωδικαστι­κό μηχανισμό.

Θέλουν να ισχύσουν ελαστικότε­ρα κριτήρια υπαγωγής για τις επιχειρήσε­ις και λιγότερη γραφειοκρα­τία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece