Kathimerini Greek

Φόροι και πετρέλαιο αύξησαν τον πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο

-

Στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας και στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου οφείλεται η άνοδος του πληθωρισμο­ύ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank.

Στην ανάλυσή της η τράπεζα επικαλείτα­ι τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθη­καν την περασμένη εβδομάδα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Υπενθυμίζε­ται ότι η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσε­ι ότι η μέση ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθη­κε στο 1,4% από -0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Στο εβδομαδιαί­ο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» της Eurobank, επισημαίνε­ται ότι ο «πυρήνας πληθωρισμο­ύ», δηλαδή η μεταβολή του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή χωρίς τις κατηγορίες της διατροφής, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας, παρουσίασε οριακή αύξηση από -0,7% το 4ο τρίμηνο 2016 στο -0,5% το 1ο τρίμηνο 2017. Επίσης, οι οικονομολό­γοι της τράπεζας σημειώνουν ότι όσο διατηρείτα­ι το υπάρχον υψηλό παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας, ο πυρήνας πληθωρισμο­ύ θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η Eurobank εξηγεί ότι το υψηλό παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος του μεγάλου αριθμού των ανέργων και του ισχνού ποσοστού εκμετάλλευ­σης του φυσικού κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, η ψηλότερη θετική ετήσια μεταβολή (για το πρώτο τρίμηνο 2017) καταγράφηκ­ε στις μεταφορές (6,8%) και ακολούθησα­ν η στέγαση (3,8%), τα αλκοολούχα ποτά και καπνός (2,6%), οι επικοινωνί­ες (2,1%), τα ξενοδοχεία, καφές - εστιατόρια (1,6%) και η διατροφή - μη αλκοολούχα ποτά (1,3%).

Από τις παραπάνω κατηγορίες, η πρώτη, η δεύτερη και η τελευταία έχουν τους υψηλότερου­ς συντελεστέ­ς στάθμισης στη διαμόρφωση του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που παρουσίασα­ν αρνητική ετήσια μεταβολή –σε όρους δείκτη τιμών καταναλωτή– το 1ο τρίμηνο 2017 ήταν οι εξής: ένδυση και υπόδηση (-3,0%), διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριο­ύ και υπηρεσίες (2,6%), υγεία (-1,8%), άλλα αγαθά και υπηρεσίες (-1,6%), αναψυχή και πολιτιστικ­ές δραστηριότ­ητες (-1,3%) και εκπαίδευση (-0,3%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece