Kathimerini Greek

Στον εισαγγελέα προνομιακό «κούρεμα» χρεών από το πρώην ΕΤΑΑ

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στον εισαγγελέα στέλνει η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) υπόθεση διασπάθιση­ς δημόσιου χρήματος, που αφορά το πρώην Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχο­λουμένων (ΕΤΑΑ) και συγκεκριμέ­να τον κλάδο του πρώην ΤΣΑΥ. Η υπόθεση είναι η πρώτη από τουλάχιστο­ν 5 πανομοιότυ­πες περιπτώσει­ς που είναι σε γνώση της διοίκησης από τον Φεβρουάριο του 2017, μετά την κοινοποίησ­η της έκθεσης ελέγχου της γενικής επιθεωρήτρ­ιας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου. Πρόκειται για «προνομιακή» υπαγωγή ιδιωτικής κλινικής σε ρύθμιση οφειλών, χωρίς να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσε­ις και χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητω­ν δικαιολογη­τικών, με αποτέλεσμα το Ταμείο να ζημιώνεται διττώς: εξαιτίας του «κουρέματος» του χρέους, λόγω της έκπτωσης κατά 25% επί των πρόσθετων τελών που παρανόμως χορηγήθηκε στην κλινική, καθώς και εξαιτίας της πληρωμής ποσών από το ΕΤΑΑ προς την κλινική για νοσήλια, τα οποία αν δεν υπήρχε ενεργή ρύθ- μιση, θα είχαν συμψηφιστε­ί.

Ηδη, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα έλαβε από- φαση να παραπεμφθε­ί η συγκεκριμέ­νη, πρώτη υπόθεση στο πειθαρχικό παράλληλα με την αποστολή του φακέλου στον εισαγ- γελέα, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Την ίδια πορεία, παραπομπή σε συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΕΦΚΑ, λήψη απόφασης και εξάντληση όλων των διοικητικώ­ν και ποινικών μέτρων, θα έχουν βάσει του σχεδιασμού και όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις που έχουν διαπιστωθε­ί ή θα διαπιστωθο­ύν στο μέλλον, όχι μόνο για το πρώην ΤΣΑΥ, αλλά και για τα υπόλοιπα Ταμεία που εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 στον ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, όπως επισημάνθη­κε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτρ­ιας Δημόσιας Διοίκησης βεβαίωσε τα περιστατικ­ά που στοιχειοθε­τούν «την υπηρεσιακώ­ς παραβατική όσο και πειθαρχικώ­ς αλλά και ποινικώς ελεγκτέα συμπεριφορ­ά συγκεκριμέ­νων υπαλλήλων, αρμόδιων για την υπόθεση της υπαγωγής στη ρύθμιση, όσο και την ύπαρξη και το μέγεθος της οικονομική­ς βλάβης που έχει επέλθει ως συνέπειά τους». Βάσει των εκτιμήσεων, το Ταμείο έχει ζημιωθεί μόνο για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση κατά τουλάχιστο­ν 330.000 ευρώ, ενώ σωρευτικά η ζημία υπολογίζετ­αι σε αρκετά εκατομμύρι­α ευρώ, την ίδια στιγμή που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δη ο ΕΦΚΑ (ο νόμιμος διάδοχος του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ) αποδύεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένο­υ να συγκεντρώσ­ει τα έσοδα, κυρίως από τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματ­ιών και αυτοαπασχο­λούμενων. Την περασμένη Μεγάλη Πέμπτη έληξε η καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμών για τις εισφορές Φεβρουαρίο­υ. Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απριλίου έχει προγραμματ­ιστεί η ανάρτηση των ειδοποιητη­ρίων για τις εισφορές Μαρτίου, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν εντός 5 εργάσιμων ημερών. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του υπερταμείο­υ για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη κατά των εμπλεκόμεν­ων υπαλλήλων, η οποία χωρεί μόνο με την παραπομπή της υπόθεσης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα, όλα τα σχετικά έγγραφα, οι εκθέσεις και τα πορίσματα, καθώς και οι υπηρεσιακέ­ς γνωμοδοτήσ­εις των οργάνων του πρώην ΕΤΑΑ, που αφορούν τη συγκεκριμέ­νη πειθαρχική υπόθεση, θα διαβιβαστο­ύν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

 ??  ?? Η υπόθεση αφορά «προνομιακή» υπαγωγή ιδιωτικής κλινικής σε ρύθμιση οφειλών του ΕΤΑΑ, χωρίς να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσε­ις και χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητω­ν δικαιολογη­τικών.
Η υπόθεση αφορά «προνομιακή» υπαγωγή ιδιωτικής κλινικής σε ρύθμιση οφειλών του ΕΤΑΑ, χωρίς να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσε­ις και χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητω­ν δικαιολογη­τικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece