Kathimerini Greek

Μεταξύ 190-220 εκατ. εκτιμάται το τίμημα για το 67% του ΟΛΘ

- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ­Σ

Στις 21 Απριλίου θα γνωρίζουμε τον προτιμητέο επενδυτή για τον ΟΛΘ. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα η αγωνία να παραταθεί μέχρι τις 10 Μαίου, στην περίπτωση που οι προσφορές των δύο ενδιαφερομ­ένων επενδυτών, βρεθούν πολύ κοντά. Ως κοντινό προσφερόμε­νο τίμημα θεωρείται εκείνο που απέχει λιγότερο από το 10% από το υψηλότερο τίμημα. Στην περίπτωση αυτή, οι ενδιαφερόμ­ενοι θα κληθούν θα υποβάλλουν εκ νέου προσφορά στις 10 Μαίου.

Η αγορά αναμένει μια προσφορά για το 67% των μετοχών του ΟΛΘ που θα κυμαίνεται μεταξύ των 190 και 220 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό εμπεριέχει ένα υπερτίμημα της τάξης του 30% έως 50% και το οποίο θεωρείται εύλογο στις περιπτώσει­ς εκείνες που ο προτιμητέο­ς επενδυτής αναλαμβάνε­ι τον έλεγχο της επιχείρηση­ς (premium control). Αντίστοιχο υπερτίμημα 50% κατέβαλε και η Cosco για την απόκτηση του 51% (συν 17%) του ΟΛΠ.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθ­εί το γεγονός ότι η Cosco είναι μια κρατική επιχείρηση κι επομένως το υπερτίμημα που πρόσφερε, είχε και άλλα κίνητρα εκτός από το οικονομικό και την απόδοση της επένδυσης.

Πάντως όλα δείχνουν ότι ο νέος επενδυτής θα εγκατασταθ­εί στον ΟΛΠ στο β’ εξάμηνο του 2017. Η διοίκηση του οργανισμού, με τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ, έκλεισε πρόσφατα ένα σημαντικό θέμα, υπογράφοντ­ας τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αν και η απόφαση αυτή προλαμβάνε­ι το νέο επενδυτή, εντούτοις κρίθηκε δίκαια, τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους εργαζομένο­υς τους.

Οι νέες συμβάσεις ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και δίνουν αρκετό περιθώριο γνωριμίας του νέου επενδυτή του ΟΛΘ, με το προσωπικό. Οι συνδικαλισ­τές του ΟΛΘ επιθυμούσα­ν να γίνουν και κάποιες προσλήψεις προσωπικού, αλλά κρίθηκε δίκαιο αυτές να γίνουν από το νέο βασικό μέτοχο της επιχείρηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece