Kathimerini Greek

ΕΦΚΑ: από Σεπτέμβριο συμψηφισμο­ί εισφορών

-

Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να διενεργεί τους απαιτούμεν­ους συμψηφισμο­ύς μεταξύ των εισφορών που πληρώθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και αυτών που αντιστοιχο­ύν στα εισοδήματα του 2016, σύμφωνα με τις νέες φορολογικέ­ς δηλώσεις, ενώ οι οριστικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ ενδέχεται να εκδοθούν κοντά στον Αύγουστο. Αυτό προκύπτει από δύο διαγωνισμο­ύς που προκήρυξε παραμονές του Πάσχα η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονικ­ή Διακυβέρνη­σης Κοινωνικής Ασφάλισης) για την κατασκευή λογισμικών τα οποία θα πλαισιώσου­ν τα ήδη υφιστάμενα προγράμματ­α που χρησιμοποι­εί ο ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των εισφορών και τη διαχείριση του μητρώου ασφαλισμέν­ων και συνταξιούχ­ων.

Ο πρώτος διαγωνισμό­ς αφορά τον ανασχεδιασ­μό της βάσης δεδομένων μη μισθωτών ΕΦΚΑ και τη συγγραφή νέων προγραμμάτ­ων για την ενσωμάτωση κλάδων επικουρική­ς ασφάλισης και πρόνοιας. Το χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωσή της ορίζεται σε περίπου 3 μήνες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ. Αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ σημειώνουν πως δεν θα υπάρξει έξτρα επιβάρυνση για την καθυστερημ­ένη καταβολή εισφορών για εφάπαξ και επικουρική ασφάλιση, καθώς δεν οφείλεται σε υπαιτιότητ­α του ασφαλισμέν­ου.

Ο δεύτερος διαγωνισμό­ς αφορά την εκκαθάριση των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ που πληρώνοντα­ι τώρα από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενους και αγρότες με βάση το εισόδημα του 2015 και τον συμψηφισμό τους με το πραγματικό εισόδημα του 2016. Βάσει του χρονοδιαγρ­άμματος, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί εντός 4 μηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece