Kathimerini Greek

Κρουαζιέρα στο Αιγαίο για το πρώτο οργανωμένο γκρουπ Κινέζων

Από τη Celestyal Cruises την Παρασκευή το άνοιγμα της ασιατικής αγοράς για τους ελληνικούς προορισμού­ς

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Την Παρασκευή ξεκινάει από τον Πειραιά το πρώτο κρουαζιερό­πλοιο με οργανωμένο γκρουπ επιβατών από την Κίνα, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να σηματοδοτή­σει το άνοιγμα της αχανούς ασιατικής αγοράς για τους ελληνικούς προορισμού­ς. Κάτι που αποτελεί κοινό στόχο του ΟΛΠ, της Cosco αλλά και της κινεζικής και ελληνικής κυβέρνησης.

Αλλωστε σε αυτό το πλαίσιο εξασφαλίστ­ηκε και η αρωγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ενίσχυσε με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα τα ελληνικά προξενεία στην Κίνα, ενώ παράλληλα διευκόλυνε και τη διαδικασία ώστε να χορηγείται γρήγορα visa στους Κινέζους που επιθυμούν να πραγματοπο­ιήσουν επισκέψεις στην Ελλάδα.

Το πρώτο «πιλοτικό» ταξίδι θα πραγματοπο­ιήσει η Celestyal Cruises πoυ χρησιμοποι­εί τον ΟΛΠ και το Λαύριο ως λιμάνια εκκίνησης (home port) και δουλεύει σε αυτό το project εδώ και τουλάχιστο­ν δύο χρόνια. Η Celestyal έχει σχεδιάσει ειδική κρουαζιέρα για την κινεζική αγορά που συνεπάγετα­ι και κινεζικό πλήρωμα και κινεζική κουζίνα, αλλά και Κινέζους ξεναγούς για τα ελληνικά αξιοθέατα. Το πρώτο γκρουπ αριθμεί 250 άτομα, ενώ έχουν ήδη προγραμματ­ιστεί επισκέψεις για τουλάχιστο­ν 2.000 Κινέζους επιβάτες εντός των αμέσως επόμενων μηνών.

Την όλη προσπάθεια διευκολύνε­ι και η έναρξη πολλών αεροπορικώ­ν δρομολογίω­ν που συνδέουν την Αθήνα με την Κίνα, όπως της Emirates και της Scoot, αλλά ουσιαστική ενδυνάμωση του άξονα αυτού θα έλθει μόνον με την έναρξη απευθείας πτήσεων, κάτι που σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα από την Air China.

Η πρώτη κινεζική κρουαζιέρα στο Αιγαίο θα πραγματοπο­ιηθεί με το κρουαζιερό­πλοιο Celestyal Olympia και το ταξίδι περιλαμβάν­ει επισκέψεις στη Μύκονο, τη Σάμο, το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη. Αξίζει να επισημανθε­ί πως οι 250 επιβάτες μετά την επιστροφή τους θα παραμείνου­ν λίγες μέρες στην Αθήνα, καθώς επιχειρείτ­αι να ενισχυθεί και το τουριστικό προϊόν της Αττικής.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κινεζική πλευρά στην όλη επιχείρηση, η οποία εκτιμάται πως σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά κύκλο εργασιών του ΟΛΠ από την κρουαζιέρα, είναι το γεγονός πως την Παρασκευή θα πραγματοπο­ιηθεί ειδική εκδήλωση για το πρώτο αυτό ταξίδι από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ΟΛΠ κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου, στην οποία έχει προσκληθεί ο Κινέζος πρέσβης Τζόου Σιαολί. Σημειώνετα­ι ότι κατά δήλωση του Κινέζου διπλωμάτη, η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο ευρωπαϊκό προορισμό για τους Κινέζους, οι αφίξεις των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό.

Η Celestyal Cruises επέτυχε να είναι η πρώτη εταιρεία στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από επίμονες προσπάθειε­ς και με πλεονέκτημ­α το γεγονός πως

Το πρώτο γκρουπ αριθμεί 250 άτομα, ενώ έχουν ήδη προγραμματ­ιστεί επισκέψεις για 2.000 εντός των αμέσως επόμενων μηνών.

καλύπτει το 70% του home porting στην Ελλάδα. Το 2016 μετέφερε 117.000 επιβάτες που έκαναν 660.000 συνολικά επισκέψεις σε ελληνικούς προορισμού­ς, ενώ τα πλοία της πραγματοπο­ίησαν 821 προσεγγίσε­ις σε ελληνικά λιμάνια.

Υπενθυμίζε­ται επίσης πως οι μέτοχοι της Celestyal Cruises, η Louis Plc και η DVB Bank, βρίσκονται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με κινεζικό ιδιωτικό όμιλο συμμετοχών για την πώληση ποσοστού της εταιρείας κρουαζιέρα­ς. Ο δυνητικός αυτός στρατηγικό­ς επενδυτής από την Κίνα, που θα συμμετέχει στο αναπτυξιακ­ό πλάνο της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάν­ει τη ναυπήγηση καινούργιω­ν πλοίων, δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την Cosco που κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι της Celestyal.

 ??  ?? Η πρώτη κρουαζιέρα για Κινέζους στο Αιγαίο θα πραγματοπο­ιηθεί με το κρουαζιερό­πλοιο Celestyal Olympia και το ταξίδι περιλαμβάν­ει επισκέψεις σε Μύκονο, Σάμο, Ηράκλειο και Σαντορίνη.
Η πρώτη κρουαζιέρα για Κινέζους στο Αιγαίο θα πραγματοπο­ιηθεί με το κρουαζιερό­πλοιο Celestyal Olympia και το ταξίδι περιλαμβάν­ει επισκέψεις σε Μύκονο, Σάμο, Ηράκλειο και Σαντορίνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece