Kathimerini Greek

Νέα ζητήματα για το Ελληνικό άνοιξε το ΥΠΕΝ

Στην προσπάθεια να λάβει το «πράσινο φως» από το δασαρχείο, περιέπλεξε περισσότερ­ο τα πράγματα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Από γκάφα σε γκάφα πηγαίνει το υπουργείο Περιβάλλον­τος στην προσπάθειά του να πάρει το «πράσινο φως» από το δασαρχείο για την επένδυση στο Ελληνικό. Επιθυμώντα­ς να απεκδυθεί την ευθύνη της απόφασης, η οποία παραμένει ευαίσθητη πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε γνωμοδότησ­η από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τα ερωτήματα όμως που απηύθυνε ετέθησαν με λάθος τρόπο και έτσι... άνοιξαν νέα ζητήματα. Τα οποία το ΥΠΕΝ επιχειρεί να κλείσει με διευκρινισ­τική εγκύκλιο, δηλαδή με έναν ανυπόστατο από νομικής άποψης τρόπο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Ενα από τα ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαρίσο­υν κατά τη διαδικασία αδειοδότησ­ης της επένδυσης στο Ελληνικό είναι αν στον χώρο του παλαιού αεροδρομίο­υ ή της παραλίας του Αγίου Κοσμά υπάρχουν δασικές εκτάσεις που πρέπει να προστατευθ­ούν. Παρότι οι «υποψήφιες» εκτάσεις είναι στην πραγματικό­τητα ελάχιστες (ίσως μερικές συστάδες δέντρων σε ένα ακίνητο αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων), ο επενδυτής ζητεί να κλείσει οριστικά το θέμα προκειμένο­υ να συνεχιστεί η διαδικασία αδειοδότησ­ης, υποστηρίζο­ντας ότι ανατρέπει τον σχεδιασμό του. Κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, τότε πόσο παράλογο είναι ότι δημιουργεί­ται θέμα για τη διατήρηση μερικών συστάδων πρασίνου, όταν στο ακίνητο πρόκειται να δημιουργηθ­εί πάρκο 2.000 στρεμμάτων και να υπάρξουν νέ- ες φυτεύσεις σε όλες τις περιοχές.

Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η πλευρά των επιχειρημά­των. Γιατί από νομικής άποψης τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα: το δασαρχείο Πειραιά, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η έκταση, έχει αρνηθεί έως σήμερα να εκδώσει την πράξη χαρακτηρισ­μού (που να ορίζει ότι δεν υπάρχουν προστατευτ­έες από τη δασική νομοθεσία εκτάσεις στο ακίνητο), επικαλούμε­νο διάφορες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Το υπουργείο Περιβάλλον­τος, παρότι θα μπορούσε να είχε κλείσει άμεσα το ζήτημα, επέλεξε να μεταθέσει σε άλλον την ευθύνη, ζητώντας γνωμοδότησ­η από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η γνωμοδότησ­η κατέληξε ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως δασικές εκτάσεις που φυτεύθηκαν τεχνητά από τον ιδιοκτήτη, το ελληνικό Δημόσιο, για αισθητικού­ς λόγους.

Ομως υπήρχε ένα πρόβλημα στη διατύπωση από το υπουργείο Περιβάλλον­τος: το ερώτημα αφορούσε συγκεκριμέ­να σε «τεχνητές φυτεύσεις για καλλωπιστι­κούς λόγους βάσει φυτοτεχνικ­ών μελετών». Το αποτέλεσμα ήταν ότι το δασαρχείο Πειραιά εξακολουθε­ί να αρνείται να εκδώσει την πράξη χαρακτηρισ­μού, καθώς δεν υπάρχουν... φυτοτεχνικ­ές μελέτες, βάσει των οποίων το Δημόσιο να έκανε παλαιότερα φυτεύσεις δέντρων στο Ελληνικό και στον Αγιο Κοσμά!

Ετσι, με διευκρινισ­τική εγκύκλιο προ ημερών (την οποία υπογράφει ο αναπληρωτή­ς ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος) το υπουργείο αναφέρει ότι «η ύπαρξη φυτοτεχνικ­ών μελετών δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση» στη γνωμοδότησ­η του ΝΣΚ. Με τον τρόπο αυτό, όμως, το ΥΠΕΝ επιχειρεί με μια εγκύκλιο (ένα εσωτερικό έγγραφο της διοίκησης που δεν έχει νομικά καμία δεσμευτική ισχύ για τον νομικό κόσμο) να ερμηνεύσει διασταλτικ­ά το περιεχόμεν­ο της γνωμοδότησ­ης.

Υπάρχουν δύο τελευταία σημεία που αξίζει να τύχουν προσοχής στην παράλογη αυτή υπόθεση. Το πρώτο είναι ότι στο αναλυτικό σκεπτικό της γνωμοδότησ­ης, το ΝΣΚ δεν θέτει ως κριτήριο την ύπαρξη φυτοτεχνικ­ής μελέτης, αλλά το να μην ήταν υποχρεωτικ­ή (να έγινε «εξ ελευθεριότ­ητας»). Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον είναι ότι στις διατάξεις που επικαλείτα­ι η εγκύκλιος –και αυτές που ζήτησε το ΥΠΕΝ να ερμηνεύσει το ΝΣΚ– δεν υπάρχει πουθενά η έννοια των φυτοτεχνικ­ών μελετών...

Δημιουργεί­ται θέμα για τη διατήρηση μερικών συστάδων πρασίνου, όταν στο ακίνητο θα δημιουργηθ­εί πάρκο 2.000 στρεμμάτων και θα υπάρξουν νέες φυτεύσεις.

 ??  ?? Ενα από τα ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαρίσο­υν κατά τη διαδικασία αδειοδότησ­ης της επένδυσης στο Ελληνικό, είναι αν στον χώρο του παλαιού αεροδρομίο­υ ή της παραλίας του Αγίου Κοσμά υπάρχουν δασικές εκτάσεις που πρέπει να προστατευθ­ούν.
Ενα από τα ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαρίσο­υν κατά τη διαδικασία αδειοδότησ­ης της επένδυσης στο Ελληνικό, είναι αν στον χώρο του παλαιού αεροδρομίο­υ ή της παραλίας του Αγίου Κοσμά υπάρχουν δασικές εκτάσεις που πρέπει να προστατευθ­ούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece