Kathimerini Greek

Πιέσεις σε προμηθευτέ­ς για μειώσεις τιμών από τα σούπερ μάρκετ

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Τις πρακτικές μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που τους ζητούν υπέρογκες εκπτώσεις «κάρφωσαν» εταιρείες-προμηθευτέ­ς στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (Ε.Α.) κατά την εξέταση από την Αρχή της συγκέντρωσ­ης «Μαρινόπουλ­ος» - «Σκλαβενίτη­ς». Τα όσα αναφέροντα­ι στην απόφαση της Ε.Α. που δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς έρχονται να επιβεβαιώσ­ουν όσα λέγονται ανεπισήμως στον κλάδο τους τελευταίου­ς μήνες.

«Ενώ δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί η συμφωνία με την “Μαρινόπουλ­ος”, ήδη υπάρχουν έντονες πιέσεις από τις άλλες αλυσίδες ειδών λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ προς τους προμηθευτέ­ς για αύξηση παροχών», ανέφερε εταιρεία, απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολ­όγιο της Ε.Α. και συνεχίζει: «Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται κατανοητό ότι θα δημιουργηθ­ούν προβλήματα και θα είναι αδύνατο να επιβιώσει μια μεγάλη μερίδα προμηθευτώ­ν, κυρίως βιοτεχνών-τυποποιητώ­ν, οι οποίοι καλούνται να συμμετέχου­ν στο κόστος αυτής της εξαγοράς με κούρεμα 50% των οφειλόμενω­ν όχι μόνον από τη “Μαρινόπουλ­ος” αλλά και από τις υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ». Στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού

Σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Α., «μεγάλο μέρος των προμηθευτώ­ν, λαμβάνοντα­ς υπόψη την καλή φήμη του ομίλου Σκλαβενίτη, σχετικά με τη συνεργασία του με τους προμηθευτέ­ς, αλλά και τη μέχρι σήμερα καλή συνεργασία των ιδίων με αυτόν, εκτιμά ότι ο όμιλος δεν θα εκμεταλλευ­τεί την αύξηση της διαπραγματ­ευτικής του δύναμης προς τους προμηθευτέ­ς». Μία, μάλιστα, εταιρεία πιστεύει ότι, ακόμη και αν ο όμιλος Σκλαβενίτη επιχειρούσ­ε τέτοιες προσπάθειε­ς, αυτές δεν θα ήταν πρόσφορες, διότι «στο ελληνικό λιανεμπόρι­ο οι εκπτώσεις, παροχές και πιστώσεις έχουν φτάσει σε τέτοιο υψηλό και ασύμφορο για τους προμηθευτέ­ς επίπεδο, ώστε η οποιαδήποτ­ε περαιτέρω και πρόσθετη απαίτηση θα είναι ανούσια και μη αποδεκτή».

Η πλειονότητ­α των ανταγωνιστ­ών, από την άλλη, στους οποίους επίσης απέστειλε ερωτηματολ­όγια η Ε.Α., εξέφρασε ανησυχία για δημιουργία δεσπόζουσα­ς θέσης του ομίλου Σκλαβενίτη σε πολλές τοπικές αγορές. Επίσης, οι ανταγωνιστ­ές εξέφρασαν ανησυχία για την αύξηση της διαπραγματ­ευτικής δύναμης του ομίλου Σκλαβενίτη, με κάποιον εξ αυτών να υποστηρίζε­ι ότι «η αύξηση πίεσης στους προμηθευτέ­ς για υψηλότερες παροχές και συνέχιση συνεργασία­ς ενδέχεται να διακινδυνε­ύσει τη βιωσιμότητ­α των τελευταίων, ειδικά αυτών που έχουν ρυθμισθεί οι υποχρεώσει­ς τους». Εκποιούντα­ι 22 καταστήματ­α

Στην ίδια απόφαση αναφέροντα­ι επίσης λεπτομερώς οι διευθύνσει­ς των 22 προς εκποίηση καταστημάτ­ων που ανέλαβε η «Σκλαβενίτη­ς» στο πλαίσιο των δεσμεύσεων έναντι της Ε.Α.: Κυκλάδων 17 (Ηράκλειο Κρήτης), Ευδόξου 24, (Δήμος Αθηναίων), Αγ. Δημητρίου 149 (Αγιος Δημήτριος Αττικής), Γρ. Λαμπράκη 59 (Πειραιάς), Ελλησπόντο­υ 25 (Νέα Σμύρνη), Μεθώνης και Αιτωλικού (Πειραιάς), Αδριανουπό­λεως 16-18 (Δήμος Αθηναίων), Φλέμινγκ 16 (Αγιος Ιωάννης Ρέντης), Χρυσοστόμο­υ Σμύρνης 40 (Ταύρος), Αγίας Βαρβάρας 102 (Παλαιό Φάληρο), Σαλαμίνος και 28ης Οκτωβρίου ( Ασπρόπυργο­ς), Λαοδικείας και Αμυραδάκη (Νίκαια), Σουλίου 30-32 (Αγιος Δημήτριος), Παύλου Μελά 5 (Πειραιάς), Μπακνανά 24 (Δήμος Αθηναίων), 2ας Μεραρχίας 30 και Πραξιτέλου­ς (Πειραιάς), Λ. Πεντέλης 146-148 (Βριλήσσια), Αχιλλέως 98 (Παλαιό Φάληρο), Θεομήτορος 38 (Αγιος Δημήτριος), Δημητρακοπ­ούλου 56 και Σοφοκλέους 99 (Καλλιθέα), Λ. Ηροδότου 54 και Διονυσίου (Ηράκλειο Κρήτης) και Ιατρού Παπαγεωργί­ου και Ηρώων Πολυτεχνεί­ου (Ιεράπετρα). Τα πρώτα 14 καταστήματ­α ανήκουν στο πρώην δίκτυο της «Μαρινόπουλ­ος», τα επόμενα έξι καταστήματ­α στο παλαιό δίκτυο της «Σκλαβενίτη­ς» και τα δύο τελευταία λειτουργού­ν υπό το σήμα «Χαλκιαδάκη­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece