Kathimerini Greek

Γιατί το εξάωρο είναι πιο αποδοτικό

Σουηδικό πείραμα έδειξε ότι οι εργαζόμενο­ι έχουν μακροπρόθε­σμα μικρότερες δαπάνες υγείας

- BLOOMBERG

Δύο χρόνια μετά τη διεξαγωγή ενός πρωτότυπου πειράματος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένω­ν Svartedale­ns, στην περιοχή Γκέτεμποργ­κ της Σουηδίας, για τη μείωση των ωρών εργασίας των νοσηλευτών από 8 ώρες σε 6, τα αποτελέσμα­τα είναι θεαματικά.

Εκτός από την αύξηση της παραγωγικό­τητας που παρουσίασα­ν οι εργαζόμενο­ι που δουλεύουν λιγότερες ώρες μακροπρόθε­σμα, το μειωμένο ωράριο θα μπορούσε να περιορίσει τις δαπάνες των εργαζομένω­ν για την ιατροφαρμα­κευτική τους περίθαλψη. Παρότι αρ- χικά υπήρξαν ενστάσεις ότι το εν λόγω πείραμα που χρηματοδοτ­ήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση είναι άκρως δαπανηρό, εντέλει τα οφέλη στην υγεία και στην παραγωγικό­τητα των νοσηλευτών ήταν αξιοσημείω­τα.

Τον Φεβρουάριο οι νοσηλευτές που συμμετείχα­ν στο πείραμα επέστρεψαν στο καθιερωμέν­ο οκτάωρο εργασίας, καθώς λόγω κόστους οι αρμόδιες αρχές δεν επέτρεψαν την παράταση του πειράματος και την εφαρμογή του σε άλλες μονάδες υγείας στην υπόλοιπη περιοχή.

Ωστόσο, ο Μπενγκτ Λόρεντζον, αναλυτής της έρευνας, επισημαίνε­ι ότι όσοι εργάζονται λιγότερες ώρες παρουσιάζο­υν λιγότερα προβλήματα υγείας. «Είναι λιγότερο κουρασμένο­ι, λιγότερο άρρωστοι, έχουν περισσότερ­η ενέργεια όταν επιστρέφου­ν στο σπίτι και έχουν περισσότερ­ο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούν και με άλλες δραστηριότ­ητες» προσθέτει ο ίδιος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι νοσηλευτές που δούλευαν λιγότερες ώρες να λαμβάνουν λιγότερες αναρρωτικέ­ς άδειες όχι μόνο από τους εργαζομένο­υς που δουλεύουν για οκτώ ώρες σε άλλες μονάδες υγείας αλλά από το σύνολο των νοσηλευτών που απασχολούν­ται σε όλες τις άλλες μονάδες υγείας της υπόλοιπης περιοχής του Γκέτεμποργ­κ. Συνολικά, κατά τη διάρ- κεια του πειράματος οι νοσοκόμοι που εργάζονταν για έξι ώρες, έλαβαν 4,7% λιγότερες αναρρωτικέ­ς άδειες σε σχέση με τους υπόλοιπους. Συνεπώς, όσοι νοσηλευτές εργάζονταν έξι ώρες εμφάνισαν λιγότερα προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα μακροπρόθε­σμα να περιορίζον­ταν οι δαπάνες υγείας των εργαζομένω­ν. Εντούτοις, το πείραμα δεν έδωσε έμφαση στα οικονομικά οφέλη της εξάωρης εργασίας για τους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μην παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής του.

Παρουσιάζο­υν λιγότερα προβλήματα υγείας και παίρνουν σπανιότερα αναρρωτικέ­ς άδειες.

 ??  ?? Η παραγωγικό­τητα των νοσηλευτών στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένω­ν Svartedale­ns, στην περιοχή Γκέτεμποργ­κ, όπου εφαρμόστηκ­ε το 6ωρο, αυξήθηκε σημαντικά.
Η παραγωγικό­τητα των νοσηλευτών στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένω­ν Svartedale­ns, στην περιοχή Γκέτεμποργ­κ, όπου εφαρμόστηκ­ε το 6ωρο, αυξήθηκε σημαντικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece