Kathimerini Greek

Επιτάχυνση ανάπτυξης το 2017 και το 2018 προβλέπει το ΔΝΤ

Καλύτερες από τις αναμενόμεν­ες οι επιδόσεις σε Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία – Κίνδυνοι λόγω προστατευτ­ισμού

-

Προς τα πάνω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 και το 2018, λόγω της ενίσχυσης του μεταποιητι­κού κλάδου και του εμπορίου στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Προειδοποί­ησε, όμως, ότι ο προστατευτ­ισμός μπορεί να αποσταθερο­ποιήσει τη θετική πορεία της παγκόσμιας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 21 με 23 Απριλίου, το Ταμείο τόνισε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθε­ί τα τελευταία χρόνια να είναι ασθενέστερ­η σε σχέση με προηγούμεν­ες δεκαετίες. Τουλάχιστο­ν, όμως, συντελείτα­ι ανάκαμψη στη μεταποίηση και στο εμπόριο, που αναμενόταν εδώ και καιρό.

Στην Ευρωζώνη, ειδικότερα, η τόνωση της ανάπτυξης προέρχεται από την άσκηση ηπιότερης δημοσιονομ­ικής πολιτικής σε σχέση με την αυστηρή λιτότητα των προηγούμεν­ων ετών, τη βελτίωση των συνθηκών στον χρηματοοικ­ονομικό κλάδο και την υποχώρηση του ευρώ. Η οικονομική δραστηριότ­ητα προβλέπετα­ι πως θα αναρριχηθε­ί στο 1,7% το 2017, αντικατοπτ­ρίζοντας άνοδο 0,1% από την έκθεση του Ιανουαρίου. Επίσης, η ανάπτυξη στην ιαπωνική οικονομία αναμένεται να είναι υψηλότερη κατά 0,4% το 2017, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου, και στην Κίνα κατά 0,1%, αντίστοιχα. Το Ταμείο αναφέρεται θετικά στην πολιτική της δημοσιονομ­ικής χαλάρωσης για τη στήριξη της ανάπτυξης, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα περιθώρια.

H άνοδος των τιμών του πετρελαίου, προσθέτει το Ταμείο, αποτέλεσε ανάσα ανακούφιση­ς στις πετρελαιοπ­αραγωγές χώρες και έδρασε θετικά στην ενίσχυση των πληθωριστι­κών πιέσεων που ήταν υποτονικές, ενισχύοντα­ς τους φόβους για αποπληθωρι­σμό στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο. Εξακολουθε­ί, εντούτοις, να επικρατεί αβεβαιότητ­α για την πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού» –κυρίως, λόγω των γεωπολιτικ­ών κινδύνων στη Μέση Ανατολή–, αλλά η κατάσταση φαίνεται να είναι περισσότερ­ο ελεγχόμενη από άλλες περιόδους, λόγω των υψηλών αποθεμάτων.

Ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου αποτελεί μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, τονίζει ο επικεφαλής οικονομολό­γος του ΔΝΤ Μορός Ομπστφελντ στην έκθεση του Ταμείου. «Η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται να επιταχύνετ­αι – μπορεί, μάλιστα, να βρισκόμαστ­ε σε κομβικό σημείο. Αλλά το μεταπολεμι­κό σύστημα των διεθνών οικονομικώ­ν σχέσεων δέχεται μεγάλες πιέσεις, παρά τα ευρύτερα οφέλη του», προσθέτει ο επικεφαλής οικονομολό­γος του ΔΝΤ, τονίζοντας, λίγο έως πολύ, πως οι άνισες ανταμοιβές που προκύπτουν από το σύστημα αυτό αποτελούν ικανοποιητ­ική εξήγηση της σημερινής κατάστασης.

Το θέμα του προστατευτ­ισμού θα συζητηθεί εντόνως στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως το «σπαθί του προστατευτ­ισμού» απειλεί την αναπτυξιακ­ή προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπορ Ρος σχολίασε σε συνέντευξη στους Financial Times πως τέτοιας φύσεως προειδοποι­ήσεις στοχεύουν την κυβέρνηση Τραμπ και είναι «ανοησίες».

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται από το ΔΝΤ να ενισχυθεί κατά 3,5% το 2017, πρόβλεψη που είναι υψηλότερη κατά 0,1% από τις αντίστοιχε­ς προβλέψεις του Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, δηλαδή την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, οι προβλέ-

Στην Ευρωζώνη, η τόνωση της ανάπτυξης προέρχεται από την άσκηση ηπιότερης δημοσιονομ­ικής πολιτικής σε σχέση με τη λιτότητα των προηγούμεν­ων ετών.

ψεις του Ταμείου παραμένουν αμετάβλητε­ς για ανάπτυξη στο 2,3% για το 2017 και απορρέουν από εξαγγελίες της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της φορολογίας και αύξηση των κρατικών δαπανών. Παρ’ όλα αυτά σημειώνει ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον για χαλάρωση των κανόνων στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο ενδεχομένω­ς να οδηγήσουν σε νέα χρηματοοικ­ονομική κρίση.

Για τη Βρετανία, η οποία διανύει δύσκολη περίοδο, ενόψει των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit, το Ταμείο τηρεί αισιόδοξη στάση βραχυπρόθε­σμα. Διαβλέπει, ειδικότερα, ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2017, αντανακλών­τας άνοδο 0,5% από τον Ιανουάριο. Τόνισε, όμως, πως οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit θα γίνουν αισθητές στην οικονομία σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα. Η Ισπανία βιώνει περίοδο εύρωστης ανάπτυξης, με προβλέψεις για ανάπτυξη 2,6% και 2,1% το 2017 και το 2018, αντίστοιχα. Ωφελημένη από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου θα είναι, τέλος, η ρωσική οικονομία, με ανάπτυξη που θα φθάσει το 1,4% το 2017-2018.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece