Kathimerini Greek

Ανάπτυξη 6,9% σημειώθηκε στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του 2017

-

Οι αυξημένες επενδύσεις στα ακίνητα και η βελτίωση των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικ­ής παραγωγής συνέβαλαν στη συνεχιζόμε­νη ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η θετική εξέλιξη σημειώθηκε σε συνθήκες ζωηρής αύξησης των πιστώσεων και περαιτέρω ενδυνάμωση­ς της αγοράς ακινήτων, με τις τιμές τους να ανέρχονται κατά 10% και πλέον. Ωστόσο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας, πλην χρηματοπισ­τωτικού κλάδου, μειώθηκαν δραστικά σχεδόν κατά το ήμισυ (48,8%), εξαιτίας των αυστηρών ελέγχων στις εκροές κεφαλαίων. Συγκεκριμέ­να, το ΑΕΠ το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου παρουσίασε αύξηση 6,9%, εν συγκρίσει με το 2016, όταν οι αναλυτές είχαν προβλέψει 6,8%. Από τα τελευταία επτά χρόνια είναι η πρώτη φορά που αυξάνεται το ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα. Επενδύσεις

Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακ­ά στοιχεία, εξαιρουμέν­ων των αγροτικών περιφερειώ­ν της Κίνας, διευρύνθηκ­αν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο κατά 9,2%, εν συγκρίσει με το 8,1% το 2016. Οσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις, αυξήθηκαν κατά 10,9% τον Μάρτιο, έναντι του ιδίου διαστήματο­ς πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές είχαν κάνει λόγο για ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων κατά 9,7%. Επιπροσθέτ­ως, τον προηγούμεν­ο μήνα η βιομη- χανική παραγωγή ανήλθε κατά 7,6%, συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2016. Και σε αυτό το πεδίο, οι προβλέψεις για 6,3% υστερούσαν της πραγματικό­τητας. «Πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η Κίνα αρχίζει το ημερολογια­κό έτος με ζωηρή αύξηση του ΑΕΠ, χάρη στις επενδύσεις και στη δυναμική αγορά ακινήτων», παρατηρεί ο Ρέιμουντ Γέουνγκ, οικονομολό­γος για την Κίνα στην τράπεζα Australia & New Zealand Banking Group στο Χονγκ Κονγκ. Η οικονομική ευρωστία συμβάλλει στην άνοδο των τιμών του παραγωγού, στην τόνωση της βιομηχανικ­ής παραγωγής και των πιστώσεων, οι οποίες πυροδοτούν τις επενδύσεις.

Οι αρμόδιες αρχές στρέφονται σε πιο ουδέτερη νομισματικ­ή πολιτική, ώστε να αμβλύνουν το χρηματοπισ­τωτικό ρίσκο και να περιστείλο­υν την πλεονάζουσ­α βιομηχανικ­ή ικανότητα. Οι νέες πιστώσεις τον Μάρτιο ενισχύθηκα­ν πέραν των προβλέψεων κατά 2,12 τρισ. γουάν/308 δισ. δολάρια, λόγω των δραστηριοτ­ήτων του σκιώδους τραπεζικού συστήματος. Κατά τον Ρατζίβ Μπίσβας, οικονομολό­γο της IHS Markit, «είναι σημαντική η μεταστροφή του αναπτυξιακ­ού μοντέλου στην Κίνα από τη βιομηχανία στην εγχώρια ζήτηση». Οι καταναλωτι­κές δαπάνες συνεισέφερ­αν το α΄ τρίμηνο στο ΑΕΠ κατά 77,2%, ενώ πέρυσι η συμμετοχή τους ήταν 64,6%.

 ??  ?? Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας, πλην χρηματοπισ­τωτικού κλάδου, μειώθηκαν δραστικά σχεδόν κατά το ήμισυ (48,8%), λόγω αυστηρών ελέγχων στις εκροές κεφαλαίων.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας, πλην χρηματοπισ­τωτικού κλάδου, μειώθηκαν δραστικά σχεδόν κατά το ήμισυ (48,8%), λόγω αυστηρών ελέγχων στις εκροές κεφαλαίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece