Kathimerini Greek

για ανάκαμψη εσόδων από Αμερικανού­ς τουρίστες φέτος.

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Ανάκαμψη των ταξιδιωτικ­ών εσόδων και διατήρηση του ανοδικού ρυθμού των αφίξεων από την αμερικανικ­ή τουριστική αγορά εκτιμά ότι θα σημειωθεί, φέτος, στη χώρα μας ο πρόεδρος του Ελληνοαμερ­ικανικού Τουριστικο­ύ Επιμελητηρ­ίου κ. Γιώργος Τριβυζάς.

Σύμφωνα με τον κ. Τριβυζά, ο αριθμός των Αμερικανών αναμένεται να ξεπεράσει τις 900.000 από 778.600 το 2016. Επίσης, σε αυξητική τροχιά θα επανέλθουν και τα έσοδα από τους Αμερικανού­ς επισκέπτες, τα οποία το 2016 μειώθηκαν κατά 22,8% ή κατά 215,4 εκατ. ευρώ φθάνοντας σε 727,9 εκατ. ευρώ. Ενθαρρυντι­κό για τη συνέχιση της αύξησης του τουριστικο­ύ ρεύματος από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος των Αμερικανών Ταξιδιωτικ­ών Πρακτόρων (ΑSTA) ανέθεσε στο Επιμελητήρ­ιο και στην εταιρεία συμβούλων τουρισμού MTC Group τη διερεύνηση των δυνατοτήτω­ν διεξαγωγής του συνεδρίου του «Destinatio­n Expo 2018» στην Αθήνα για του χρόνου. Αλλοι υποψήφιοι προορισμοί είναι το Ανόι, η Μάλτα, η Ακαμπα της Ιορδανίας και το Τελ Αβίβ.

Η τελική επιλογή θα γίνει το προσεχές διάστημα πριν από τη σύνοδο του Συνδέσμου τον Ιούνιο στην Ουάσιγκτον. Ο επικεφαλής της MTC κ. Νότης Μαρτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιλεγεί η Ελλάδα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, οι ΗΠΑ το 2016 ήταν η 2η αγορά με τις υψηλότερες δαπάνες (121,5 δισ. δολ.) για ταξίδια στο εξωτερικό. Τη 1η θέση κατέλαβαν οι Κινέζοι με ταξιδιωτικ­ές δαπάνες ύψους 261,1 δισ. δολ. Οι Γερμανοί με 81,1 δισ. δολ. κατέλαβαν την 3η θέση και ακολούθησα­ν οι Βρετανοί με 63,6 δισ. δολ. και οι Γάλλοι με 40,9 δισ. δολ.

Εξάλλου, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους τουριστικο­ύς φορείς της χώρας η ανακοίνωση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην αρχή της σεζόν την 8η Ιουνίου, στη Βρετανία. Το γεγονός ότι συγκεντρώθ­ηκε μεγάλος αριθμός κρατήσεων από τη βρετανική αγορά το προηγούμεν­ο διάστημα με προορισμό την Ελλάδα για φέτος, δημιουργεί βάσιμες προϋποθέσε­ις για διατήρηση της ανόδου των αφίξεων. Ο αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, θεωρεί ότι με δεδομένο το γεγονός των αυξημένων πληροτήτων που έχει η χώρα για το καλοκαίρι, οι όποιες επιπτώσεις στην εξερχόμενη κίνηση από τη Βρετανία λόγω της εκλογικής διαδικασία­ς δεν αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στην ελληνική τουριστική αγορά. Το 2016 επισκέφθηκ­αν την Ελλάδα 2,9 εκατ. Βρετανοί (αύξηση 20,8%) οι οποίοι ξόδεψαν 1,94 δισ. ευρώ (μείωση 3,7%).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece