Kathimerini Greek

κατά 130 εκατ. ο τζίρος των εμπόρων το φετινό Πάσχα.

-

Απώλειες 130 εκατ. ευρώ υπολογίζετ­αι ότι σημείωσε φέτος ο τζίρος του λιανεμπορί­ου κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ) ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόρι­ο κατά το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Απριλίου υποχώρησε κατά 4% έως 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Το δυστύχημα είναι όχι μόνο οι αρνητικές επιδόσεις κατά την προπασχαλι­νή περίοδο, αλλά και η φθίνουσα πορεία του τζίρου στο λιανεμπόρι­ο από τις αρχές του έτους, ενώ η ΕΣΕΕ εκφράζει φόβους ότι κινδυνεύει να «χαθεί» ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, από την αρχή του έτους έως σήμερα η μείωση του τζίρου στα καταστήματ­α τροφίμων, ποτών και καπνού ανέρχεται σε 9%10%, στα πολυκαταστ­ήματα 8%9%, στα καταστήματ­α ηλεκτρι- κών, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού 5%-6%, στα καταστήματ­α καλλυντικώ­ν και φαρμακευτι­κών 3%-4%. Στα καταστήματ­α ένδυσης και υπόδησης μετά τις εκπτώσεις η κίνηση χαρακτηρίζ­εται υποτονική, με τους καταναλωτέ­ς αδιάφορους και τη μείωση να ξεπερνάει κατά πολύ το 10%. Σε σχέση, εξάλλου, με το 2009 ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόρι­ο υποχωρεί κατά 32%.

H ΕΣΕΕ αποδίδει τη νέα μείωση του τζίρου στο λιανεμπόρι­ο στην αβεβαιότητ­α που προκλήθηκε στην αγορά από την αναβλητικό­τητα της κυβέρνησης και την πολύμηνη καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος. Μάλι- στα, η ΕΣΕΕ κάνει λόγο, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, για μόνιμη ανασφάλεια στην αγορά και εγκλωβισμέ­νη επιχειρημα­τικότητα που υπολειτουρ­γεί επικίνδυνα.

«Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει πλέον οριστικά χαθεί και ενδέχεται να χαθεί οικονομικά και το επόμενο, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα και πριν από την έναρξη της θερινής τουριστική­ς περιόδου. Σύμφωνα μάλιστα με το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής, το νεκρό διάστημα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι αρκετό για να εντείνει την ύφεση που παρουσιάστ­ηκε στο τέλος του 2016, αλλά και να μεταβάλει τον στόχο για ανάπτυξη 2,7%, σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 1,5%, ανάλογα με το πότε θα κλείσει οριστικά η αξιολόγηση. Είναι σαφές ότι η παρατεταμέ­νη διαπραγμάτ­ευση έχει “φορτώσει” όλη την αγορά με άγχος, αφού οι επιπτώσεις της καθυστέρησ­ης αποτυπώνον­ται στο αρνητικό ισοζύγιο

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για μόνιμη ανασφάλεια στην αγορά.

εγγραφών-διαγραφών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), στην αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεω­ν με λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόληση­ς, στη μεγάλη πτώση της κατανάλωση­ς το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουα- ρίου, όπου η εκπτωτική περίοδος έκλεισε με μείωση 20% σε σύγκριση με το 2016, ποσοστό που δυστυχώς μας επέστρεψε στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2012-13», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

 ??  ?? Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομοσπονδία­ς των εμπόρων, ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόρι­ο κατά το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Απριλίου υποχώρησε κατά 4% έως 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομοσπονδία­ς των εμπόρων, ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόρι­ο κατά το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Απριλίου υποχώρησε κατά 4% έως 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece