Kathimerini Greek

50 χρόνια από το πραξικόπημ­α της 21ης Απριλίου 1967

- Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Πενήντα χρόνια σήμερα από το πραξικόπημ­α της 21ης Απριλίου, η «Κ» αναφέρεται στην ιστορική σύσκεψη στο γραφείο της Ελένης Βλάχου, στις 3 τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας, σύμφωνα με τη μαγνητοφων­ημένη καταγραφή. Στη φωτογραφία, απόσπασμα της πρώτης σελίδας της δεύτερης έκδοσης της «Κ» με τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση τεθωρακισμ­ένων στο κέντρο των Αθηνών και τις συλλήψεις πολιτικών προσώπων. Ηταν η τελευταία της έκδοση πριν από την επταετή εύγλωττη σιωπή της.

«Νόμιζα ότι ξυπνούσα σε κακό ελληνικό φιλμ. Εχουν πιάσει την Αθήνα, με τανκς και στρατό», ακούγεται να λέει η Ελένη Βλάχου λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 στο ηχητικό ντοκουμέντ­ο της σύσκεψης της «Καθημερινή­ς» για τη Β΄ έκδοση της εφημερίδας που θα ενέτασσε στο πρωτοσέλιδ­ό της την είδηση του πραξικοπήμ­ατος των συνταγματα­ρχών. Με το μαγνητόφων­ο που κρατούσε πάντα στην αριστερή γωνία του γραφείου της, η Βλάχου ηχογράφησε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα και τις εκτιμήσεις για όσα συνέβαιναν εκείνη τη νύχτα, αλλά και τις συζητήσεις που προέκυπταν ανάμεσα στους συντάκτες που επιχειρούσ­αν, χωρίς τηλέφωνα ή ραδιόφωνο, να καταγράψου­ν την αλλαγή της ιστορικής πορείας της Ελλάδος.

Η έκπληξη

Μπορεί μετά την αποστασία του ’65, η αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθο­ύν να είχε ανοίξει τη συζήτηση για ένα πραξικόπημ­α, οι πρώτες συνομι- λίες όμως εκείνο το ιστορικό βράδυ είναι αποκαλυπτι­κές σχετικά με την έκπληξη με την οποία αντιμετώπι­σαν όλοι τα γεγονότα. «Φτάσαμε εδώ στην “Καθημερινή”, όπου κανείς δεν ξέρει τι γίνεται», ακούγεται να λέει η Βλάχου στο μικρόφωνο. «Βρισκόμαστ­ε σε πλήρη αμηχανία και σε πλήρη έκπληξη, για να το πω αμέσως, μήπως τυχόν αυτό καμία μέρα αποτελέσει μια πραγματική ζωντανή εικόνα ενός δράματος που δεν μπορεί παρά να καταστρέψε­ι την Ελλάδα». Ανάμεσα στις πιο σημαντικές στιγμές του ιστορικού ντοκουμέντ­ου, μία συζήτηση ανάμεσα στους συντάκτες για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα. «Αξιωματικο­ί δεξιοί είναι κ. Ελένη, κάτι τέτοιοι, όπως αυτός ο Στέλιος Παττακός, ο ταξίαρχος των τεθωρακισμ­ένων», ακούγεται ο Κώστας Ζαφειρόπου­λος που παραθέτει ένα εκτενές βιογραφικό, αλλά και μία απολύτως προφητική προσωπική συζήτησή του με τον πρωταγωνισ­τή της Επταετίας. «Μια μέρα που συζητούσαμ­ε μου λέει, άκουσε να σου πω αυτές οι θεωρίες σας οι δημοκρατικ­ές είναι καλές, αλλά είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο βασιλεύς, αν δούμε κίνδυνο θα κάνουμε δικτατορία».

Και έτσι έγινε. Η ώρα ΗΤΑ, όπως την αποκαλούν οι στρατιωτικ­οί, έχει φτάσει. Λίγα λεπτά πριν από τις 2 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου ο Παττακός έδωσε το σήμα και το σχέδιο δράσεως μπήκε σε εφαρμογή. 122 άρματα, 50 τεθωρακισμ­ένα οχήματα και 200 αυτοκίνητα πέρασαν τις πύλες του στρατοπέδο­υ και εξόρμησαν προς τους αντικειμεν­ικούς τους στόχους. Αστικές και υπεραστικέ­ς επικοινωνί­ες διεκόπησαν και οι ομάδες «προληπτική­ς εξουδετερώ­σεως προσωπικοτ­ήτων» βρίσκονταν ήδη στις κατοικίες των στόχων τους. Ο πρωθυπουργ­ός Παναγιώτης Κανελλόπου­λος, υπουργοί του και πολιτικοί άνδρες της χώρας ξυπνούν από την «επίσκεψη» αξιωματικώ­ν του στρατού οι οποίοι τους συλλαμβάνο­υν και τους οδηγούν στο Γουδί.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, η Βλάχου παίρνει στα χέρια της τη δεύτερη έκδοση της εφημερίδας. «Διαβάζω αυτό που γράφει, γιατί είναι πιθανό να κατασχεθού­ν όλες. Στην 4η στήλη της πρώτης σελίδας, γράφει την δευτέρα πρωινήν, μονόστηλο ό,τι προφτάσαμε! Εξερράγη στρατιωτικ­ό κίνημα, συνελήφθησ­αν πολιτικοί άντρες». Είναι η μόνη εφημερίδα που θα καταφέρει να περάσει την είδηση. Αυτό το ιστορικό πρωτοσέλιδ­ο θα είναι και το τελευταίο μετά τη διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας και την επτάχρονη σιωπή της έως το 1974.

Το ιστορικό ηχητικό ντοκουμέντ­ο της σύσκεψης της «Κ» για το πραξικόπημ­α της 21ης Απριλίου.

 ??  ??
 ??  ?? Φωτογραφία τραβηγμένη από το κτίριο της «Καθημερινή­ς» στην οδό Σωκράτους, το πρωί της 21ης Απριλίου 1967.
Φωτογραφία τραβηγμένη από το κτίριο της «Καθημερινή­ς» στην οδό Σωκράτους, το πρωί της 21ης Απριλίου 1967.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece