Kathimerini Greek

Αντιπαράθε­ση Σόιμπλε-ΔΝΤ

Στην Ουάσιγκτον σήμερα η μάχη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στην Ουάσιγκτον αρχίζει σήμερα η τελευταία και καθοριστικ­ή φάση της διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένεται άμεσα συμφωνία, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά «μην κρατάτε την αναπνοή σας για το ελληνικό χρέος». Υπογράμμισ­ε δε πως το θέμα χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση ειδικά σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, ενώ τόνισε πως η διατήρησή τους στο 3,5% του ΑΕΠ επί μία 10ετία δεν είναι ρεαλιστικό­ς στόχος. Επειδή όμως όσο χαμηλότερα είναι τα πλεονάσματ­α, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους, ο Γερμανός υπ. Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε αμφισβήτησ­ε τις απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις του Ταμείου, τονίζοντας πως αυτές της ελληνικής πλευράς αποδείχθηκ­αν πιο ρεαλιστικέ­ς. Επίσης, εμφανίσθηκ­ε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές, ακόμη κι αν πραγματοπο­ιήσει μόνον το 50% των μεταρρυθμί­σεων. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκη­ς θα έχουν συναντήσει­ς με τους κ.κ. Λαγκάρντ και Σόιμπλε, καθώς και με άλλους αξιωματούχ­ους. Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνε­ι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, διαμορφώθη­κε κοντά στο 4% του ΑΕΠ.

Η μάχη για την αναδιάρθρω­ση του χρέους, με πρωταγωνισ­τές το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον, ενώ ήδη από χθες οι δύο πλευρές έδωσαν δείγματα γραφής, που προοιωνίζο­νται μια δύσκολη διαπραγμάτ­ευση.

Χαρακτηρισ­τικά, η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ προειδοποί­ησε να «μην κρατάτε την αναπνοή σας για το ελληνικό χρέος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι άμεσα ορατή. Οπως είπε, σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της εαρινής Συνόδου του Ταμείου, το θέμα χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, ειδικά σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, τα οποία «πρέπει να είναι λογικά».

Πάντως, η ίδια σε προηγούμεν­η τοποθέτησή της είχε χαρακτηρίσ­ει μη ρεαλιστικό τον στόχο για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων στο 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια. Ενας στόχος, δηλαδή, που έχει ήδη εγκαταλειφ­θεί, αφού οι πληροφορίε­ς από το Eurogroup της Μάλτας ανέφεραν πως έχει συμφωνηθεί η διατήρηση των πλεονασμάτ­ων στο ύψος αυτό επί μία πενταετία, δηλαδή ώς το 2022.

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, όμως, ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, άφησε αιχμές κατά του Ταμείου για τις προβλέψεις του σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματ­α, σημειώνοντ­ας ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχθηκ­αν πιο ρεαλιστικέ­ς από αυτές του Ταμείου.

«Ατυχώς για το ΔΝΤ», σημείωσε, «τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικέ­ς. Οι οικονομολό­γοι πρέπει κάποιες φορές να αντιμετωπί­ζουν την πραγματικό­τητα».

Ενα πρώτο μέτρο, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσ­μων παρεμβάσεω­ν για την αναδιάρθρω­ση του χρέους, που θα μπορούσε να ξεκλειδώσε­ι τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανακοίνωσε, εξάλλου, χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας Κλ. Ρέγκλινγκ. Ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσ­ε την πληροφορία ότι εξετάζεται να χρησιμοποι­ηθούν τα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου που δεν θα απορροφηθο­ύν από την Ελλάδα, προκειμένο­υ να εξοφληθούν τα δάνεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Υπενθυμίζε­ται ότι από τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών, χρησιμοποι­ήθηκαν τελικά τα 5 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος, εξάλλου, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της στο τέλος του προγράμματ­ος, στα μέσα του 2018. Κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Σόιμπλε, σχολιάζοντ­ας ότι «είναι πιθανό αν κάνουν το 50% όσων υποσχέθηκα­ν».

Ο κ. Σόιμπλε προανήγγει­λε επίσης ότι στο μέλλον η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την εφαρμογή προγραμμάτ­ων στήριξης χωρίς το ΔΝΤ, αναγνωρίζο­ντας ότι το Ταμείο «κουράστηκε να ασχολείται συνεχώς με ευρωπαϊκά προβλήματα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη­ς ξεκινούν σήμερα το πρόγραμμα συναντήσεώ­ν τους στην Ουάσιγκτον, με πρώτο ραντεβού αυτό με την κ. Λαγκάρντ στις 9 π.μ. (τοπική ώρα, 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Στη συνέχεια υπάρχουν ραντεβού με Γ. Ντάισελμπλ­ουμ, Β. Σόιμπλε και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικώ­ν Μ. Σαπέν, ενώ αύριο το πρόγραμμα προβλέπει συναντήσει­ς με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Α. Μπόκολ, τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν.

 ??  ?? Οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων τα επόμενα χρόνια, αλλά και το εύρος της ρύθμισης χρέους, δείχνουν προς το παρόν αγεφύρωτες. Το γεγονός αυτό προοιωνίζε­ται μια δύσκολη διαπραγμάτ­ευση.
Οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων τα επόμενα χρόνια, αλλά και το εύρος της ρύθμισης χρέους, δείχνουν προς το παρόν αγεφύρωτες. Το γεγονός αυτό προοιωνίζε­ται μια δύσκολη διαπραγμάτ­ευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece