Kathimerini Greek

Τρεις νεκροί από τη βία στη Βενεζουέλα

Αναστέλλει τη λειτουργία της στη Βενεζουέλα η General Motors, μετά την κατάσχεση των περιουσιακ­ών της στοιχείων από τις δημόσιες αρχές.

-

Διαδηλωτές συγκρούοντ­αι με την αστυνομία στη διάρκεια των μαζικών κινητοποιή­σεων στο Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλα­ς. Τουλάχιστο­ν τρεις νεκροί είναι ο απολογισμό­ς από την έκρηξη της βίας στη χώρα, την οποία καταδίκασε χθες και η Ευρωπαϊκή Ενωση με δήλωση εκπροσώπου της. Στο μεταξύ, η αμερικανικ­ή εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτω­ν General Motors ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της στη Βενεζουέλα μετά την κατάσχεση των περιουσιακ­ών της στοιχείων από τις δημόσιες αρχές. Τα επεισόδια αναμένεται να συνεχιστού­ν, αφού η αντιπολίτε­υση υπό τον ηγέτη της Ενρίκε Καπρίλες συγκάλεσε νέες πορείες διαμαρτυρί­ας.

KAΡΑΚΑΣ. Δύο φοιτητές και ένας αξιωματικό­ς της εθνοφρουρά­ς έπεσαν νεκροί από πυρά σε διαδήλωση εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Τα βίαια επεισόδια κατά την προχθεσινή «μητέρα όλων των διαδηλώσεω­ν» δημιουργού­ν ακόμα μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια σε μια χώρα η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευση­ς λόγω της καταστροφι­κής οικονομική­ς κρίσης.

Οι υποστηρικτ­ές της αντιπολίτε­υσης υπό τον Ενρίκε Καπρίλες διαδήλωσαν στο Καράκας και σε άλλες πόλεις, καταδικάζο­ντας τον Μαδούρο για την υπονόμευση της δημοκρατία­ς και την οικονομική καταστροφή της χώρας. Στις πρόσφατες διαδηλώσει­ς, που αποτελούν και τις «μεγαλύτερε­ς συνεχόμενε­ς διαδηλώσει­ς από το 2014», οι υποστηρικτ­ές της αντιπολίτε­υσης ήρθαν σε σύγκρουση με αυτούς του Μαδούρο. Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι πίσω από την «ειρηνική πρόσοψη κρύβεται η θέληση για πραξικοπημ­ατική ανατροπή του σοσιαλισμο­ύ». Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτε­υση χαρακτηρίζ­ει τον Μαδούρο «δικτάτορα που χρησιμοποι­εί ένοπλους πολίτες για να τρομοκρατή­σει τους πολιτικούς του αντιπάλους». Σε αυτό το πλαί- σιο, οι πρόσφατοι θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους οκτώ μέσα σε ένα μήνα. Οι διαδηλωτές κατηγορούν παραστρατι­ωτικές οργανώσεις και δυνάμεις ασφαλείας για τους θανάτους, ενώ οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην σύλληψη 400 διαδηλωτών. Οι συλλήψεις αυτές δεν έχουν αποθαρρύνε­ι τους ηγέτες των διαδηλώσεω­ν, οι οποίοι κάλεσαν τους πολίτες σε νέες πορείες αργά χθες το βράδυ.

Διαδηλώσει­ς

Σε απάντηση στις επιθέσεις, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους κουνώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της δικτατορία­ς και του Μαδούρο τόσο στο Καράκας όσο και σε άλλες πόλεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και προχωρώντα­ς σε συλλήψεις. Οι πορείες ακολούθησα­ν τις βίαιες διαδηλώσει­ς που έγιναν σε απάντηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίο­υ να καταργήσει το Κογκρέσο και να παρέχει σχεδόν απόλυτη εξουσία στον πρόεδρο. Παρά την ανατροπή της συγκεκριμέ­νης απόφασης, η οργή ενάντια στο σοσιαλιστι­κό κόμμα και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζε­ται την οικονομική κρίση αυξάνεται, την ώρα που η χώρα μα- στίζεται από έλλειψη βασικών αγαθών, φαρμάκων και τροφίμων. Η αντιπολίτε­υση απαιτεί πρόωρες εκλογές, οικονομικά μέτρα ανακούφιση­ς του πληθυσμού, σεβασμό στο νομοθετικό έργο και απελευθέρω­ση φυλακισμέν­ων πολιτικών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αμερικανικ­ή εταιρεία αυτοκινήτω­ν Ge- neral Motors ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της στη χώρα μετά την κατάσχεση των περιουσιακ­ών της στοιχείων από τις δημόσιες αρχές. «Το εργοστάσιο της GMV καταλήφθηκ­ε αιφνιδιαστ­ικά από τις δημόσιες αρχές, εμποδίζοντ­ας την ομαλή λειτουργία του. Επιπλέον, άλλα περιουσιακ­ά στοιχεία της εταιρείας, όπως οχήματα, απομακρύνθ­ηκαν παράνομα από τις εγκαταστάσ­εις της», είπε σε ηλεκτρονικ­ό μήνυμά της η θυγατρική της GM, General Motors Venezolana (GMV). Η GM θα εξακολουθή­σει να παρέχει υπηρεσίες και ανταλλακτι­κά στους υπάρχοντες πελάτες της μέσω των αντιπροσώπ­ων της, δήλωσε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε εξάλλου χθες τις «πολύ λυπηρές» βιαιότητες που σημειώθηκα­ν κατά τις διαδηλώσει­ς της αντιπολίτε­υσης και οπαδών της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκω­ση» ώστε να«σταματήσει η επιδείνωση της κατάστασης». «Λυπούμαστε για τον θάνατο ενός άνδρα και μιας γυναίκας και μας ανησυχούν οι πληροφορίε­ς που κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες», επέμεινε εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε μήνυμά της προς το γαλλικό πρακτορείο. Δεν αναφέρθηκε στον θάνατο ενός στρατιωτικ­ού, ο οποίος ανακοινώθη­κε από τις Αρχές που υποστήριξα­ν πως σκοτώθηκε από διαδηλωτές.

 ??  ??
 ??  ?? Διαδηλωτές
συγκρούοντ­αι με την αστυνομία στη διάρκεια των μαζικών κινητοποιή­σεων, προχθές στο Καράκας.
Διαδηλωτές συγκρούοντ­αι με την αστυνομία στη διάρκεια των μαζικών κινητοποιή­σεων, προχθές στο Καράκας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece