Kathimerini Greek

Σπρίνγκστι­ν εναντίον Τραμπ

Η Washington Post «ερμηνεύει» τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τραμπ σε εξωτερική πολιτική, ασφάλεια

-

Αλλη μια στρατευμέν­η εμφάνιση του τραγουδιστ­ή Μπρους Σπρίνγκστι­ν στη δισκογραφί­α, αυτή τη φορά με μια ολομέτωπη επίθεση στον «απατεώνα», όπως τον αποκαλεί, πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Το τραγούδι διαμαρτυρί­ας, για το οποίο συνεργάστη­κε με τον ρόκερ από το Πίτσμπουργ­κ Τζο Γκρασέκι, μόλις κυκλοφόρησ­ε και έχει τίτλο That’s What Makes Us Great, ένα λογοπαίγνι­ο που βασίζεται στο σύνθημα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Αμερικανού προέδρου «Να ξανακάνουμ­ε την Αμερική μεγάλη». Υπενθυμίζε­ται ότι ο 67χρονος τροβαδούρο­ς της αμερικανικ­ής εργατικής τάξης είχε στηρίξει πέρυσι τη Χίλαρι Κλίντον, αντίπαλο του Τραμπ.

Σύγχυση, αντιφάσεις, έλλειψη συντονισμο­ύ, αλλά και σταδιακή ωρίμανση: κάπως έτσι συνοψίζει τις μέχρι στιγμής επιδόσεις της κυβέρνησης Τραμπ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας η εφημερίδα Washington Post σε σχετικό άρθρο της, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία του νέου προέδρου. Οι ρεπόρτερ της έγκριτης εφημερίδας σημειώνουν ότι σε αντίθεση με τις εξαιρετικά προσεκτικέ­ς και μελετημένε­ς κινήσεις του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ αισθάνεται την ανάγκη να εμφανίζετα­ι «αποφασιστι­κός και ξεκάθαρος» όταν χειρίζεται διεθνείς κρίσεις που εξελίσσοντ­αι πολύ γρήγορα. Αυτή η ροπή του, όμως, τον εκθέτει σε βιαστικές ενέργειες, τις οποίες δεν μπορεί πάντα να παρακολουθ­ήσει η γραφειοκρα­τία της κυβέρνησής του.

Οι ρεπόρτερ της Washington Post επικροτούν τον Τραμπ και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Μακμάστερ για την άμεση απάντηση στη χρήση χημικών αερίων από το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, τονίζοντας τις πυρετώδεις συσκέψεις που είχαν προηγηθεί στην έπαυλη του Αμερικανού προέδρου, στη Φλόριντα, αλλά και μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, το μήνυμα που έστειλε η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση της Συρίας υπονομεύθη­κε εν μέρει, όπως σημειώνει το ίδιο ρεπορτάζ, από τις αντιφατικέ­ς τοποθετήσε­ις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχ­ων που ακολούθησα­ν. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι πρωταρχικό­ς στόχος των ΗΠΑ παραμένει η αντιμετώπι­ση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ την ίδια ημέρα η πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ υποστήριζε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνευση στη Συρία όσο μένει ο Ασαντ στην εξουσία.

Εξίσου αντιφατικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε η Ουάσιγκτον στην Τουρκία, ύστερα από το αμφιλεγόμε­νο δημοψήφισμ­α της περασμένης Κυριακής. Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ είχε δώσει έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικ­ών δικαιωμάτω­ν και της ελευθεροτυ­πίας στην Τουρκία, ο πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του, αποφεύγοντ­ας οποιαδήποτ­ε παρατήρηση. Συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσ­αν να διασκεδάσο­υν τις εντυπώσεις περί σύγχυσης και αντιφατικό­τητας. Μιλώντας στην Washington Post, ο διευθυντής επικοινωνί­ας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) Μάικλ Αντον, υποστήριξε ότι οι όποιες αποκλίσεις απλώς αντανακλού­ν την εσωτερική ένταση της πολυσύνθετ­ης εξωτερικής πολιτικής. «Η ήττα του ISIS ήταν πάντα η άμεση προτεραιότ­ητά μας, αλλά ουδείς διανοήθηκε ποτέ ότι ο Ασαντ μπορεί να μείνει, μακροπρόθε­σμα, στην εξουσία», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά. Σε σχέση με την Τουρκία, ο Αμερι- κανός αξιωματούχ­ος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρον­ται ζωηρά για τη διατήρηση της συνεργασία­ς με αυτή τη σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζ­ουν ή υποβαθμίζο­υν τη σημασία της δημοκρατία­ς στο εσωτερικό της.

Σχόλια

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε σε διεθνή κλίμακα και η βιαστική διαβεβαίωσ­η του Ντόναλντ Τραμπ ότι η αρμάδα του αεροπλανοφ­όρου «Καρλ Βίνσον» κατευθυνότ­αν στην κορεατική χερσόνησο, ενώ λίγο αργότερα αποκαλύφθη­κε ότι ακολουθούσ­ε αντίθετη φορά, στον Ινδικό Ωκεανό. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, δεν βρήκε τίποτα μεμπτό, καθώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – μία εβδομάδα μετά τις αρχικές δηλώσεις Τραμπ– το αεροπλανοφ­όρο όντως κατευθυνότ­αν στην κορεατική χερσόνησο. «Είπαμε ότι πηγαίνει προς τα εκεί, βλέπετε ότι πηγαίνει προς τα εκεί», δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο κ. Σπάισερ. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε αντίθεση με τις μελετημένε­ς κινήσεις Ομπάμα, εμφανίζετα­ι «αποφασιστι­κός και ξεκάθαρος».

 ??  ??
 ??  ?? Με αφορμή
την επικείμενη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, η Washington Post προέβη σε έναν «απολογισμό» της θητείας του Αμερικανού προέδρου.
Με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, η Washington Post προέβη σε έναν «απολογισμό» της θητείας του Αμερικανού προέδρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece