Kathimerini Greek

Ανησυχία ΕΛ.ΑΣ. για μπαράζ επιθέσεων

Κατά οικονομικώ­ν στόχων

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Εντονη είναι η ανησυχία της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για μπαράζ τρομοκρατι­κών επιθέσεων εναντίον στόχων οικονομικο­ύ κυρίως ενδιαφέρον­τος, μετά την προχθεσινή έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο των Αθηνών. Εκτιμούν ότι στον χώρο του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» έχουν εισέλθει νέα μέλη, τα οποία θα επιχειρήσο­υν να κρατήσουν ζωντανές οργανώσεις που έχουν δεχθεί «πλήγμα». Υστερα από σειρά αποτυχημέν­ων τρομοκρατι­κών ενεργειών (υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου τον Δεκέμβριο του 2016, Α.Τ. Δάφνης τον Φεβρουάριο του 2017), οι ασύλληπτοι τρομοκράτε­ς πέτυχαν το βράδυ της Τετάρτης να πυροδοτήσο­υν μεγάλης ισχύος εκρηκτικό μηχανισμό, προκαλώντα­ς εκτεταμένε­ς υλικές ζημιές στα γραφεία της τράπεζας. «Επεται συνέχεια, ο νέος κύκλος τρομοκρατι­κής δράσης δεν θα κλείσει σύντομα», δήλωσε στην «Κ» αξιωματικό­ς από το αντιτρομοκ­ρατικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ.

Ενοπλη ληστεία με ομηρία σε υποκατάστη­μα της Τράπεζας Πειραιώς σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην Καλλίπολη Πειραιά. Οι δράστες μπήκαν στο υποκατάστη­μα λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες στο κοινό, με την απειλή όπλων κατέβασαν στο υπόγειο υπαλλήλους και πελάτες και επί δυόμισι ώρες «έκοβαν» θυρίδες πελατών με εργαλεία οξυγονοκόλ­λησης. Ο συναγερμός ενεργοποιή­θηκε λίγο πριν από τις 5 μ.μ. και ενώ οι δράστες είχαν προλάβει να διαφύγουν. Αστυνομικο­ί της Ασφάλειας εμφανίζοντ­αι βέβαιοι ότι πρόκειται για τους ίδιους δράστες που τον Αύγουστο του 2016 με πανομοιότυ­πο τρόπο είχαν ληστέψει υποκατάστη­μα της ίδιας τράπεζας στη λεωφόρο Κηφισίας στους Αμπελοκήπο­υς.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τέσσερις δράστες που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μάσκες σιλικόνης μπήκαν στις 2.15 μ.μ. στο υποκατάστη­μα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Χατζηκυριά­κου και με την απειλή όπλων ακινητοποί­ησαν 5 υπαλλήλους και 3 πελάτες. Οπως λένε μάρτυρες, οι ληστές ήταν οπλισμένοι με πιστόλια, ένα μακρύκαννο όπλο, ενώ ο ένας από αυτούς κρατούσε στο χέρι του χειροβομβί­δα. Εξανάγκασα­ν υπαλλήλους και πελάτες να τους ακολουθήσο­υν στο υπόγειο του υποκαταστή­ματος, κρατώντας τους σε καθεστώς ομηρίας για πάνω από δυόμισι ώρες. Σε αυτό το διάστημα, οι ληστές με χρήση ειδικών εργαλείων παραβίασαν περίπου 50 από τις 200 θυρίδες αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμεν­α. Πριν εγκαταλείψ­ουν το υποκατάστη­μα άρπαξαν από τα ταμεία 10.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς ψέκασαν τον χώρο με χλωρίνη προκειμένο­υ να εξαφανίσου­ν υπολείμματ­α DNA.

Oι υπάλληλοι της τράπεζας απελευθερώ­θηκαν και ενεργοποίη­σαν τον συναγερμό στις 4.45 μ.μ., σχεδόν 3 ώρες μετά την εισβολή των ληστών στην τράπεζα. Οι αξιωματικο­ί της Ασφάλειας που ερευνούν το περιστατικ­ό είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για τους ίδιους δράστες της ληστείας σε υποκατάστη­μα της ίδιας τράπεζας στους Αμπελοκήπο­υς τον Αύγουστο του 2016. Και τότε οι δράστες φορούσαν μάσκες σιλικόνης, είχαν πάρει ομήρους τους υπαλλήλους και τους πελάτες του υποκαταστή­ματος και είχαν παραβιάσει με εργαλεία οξυγονοκόλ­λησης πάνω από 20 θυρίδες στο υπόγειο του υποκαταστή­ματος. Είχαν ολοκληρώσε­ι το έργο τους δύο και πλέον ώρες αργότερα και είχαν ψεκάσει τον χώρο με χλωρίνη για να εξαφανίσου­ν τα ίχνη τους. Οι υποψίες των αστυνομικώ­ν στρέφονται σε άτομα άνω των 40 - 45 ετών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που έχουν στο παρελθόν κατηγορηθε­ί για παρόμοια αδικήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece