Kathimerini Greek

Ντιμπέιτ και πυροβολισμ­οί στο Παρίσι

Ενας αστυνομικό­ς νεκρός από επίθεση ενόπλων – Δημοσκοπικ­ή ισοψηφία Μακρόν και Λεπέν

-

Ενας αστυνομικό­ς έπεσε νεκρός από επίθεση ενόπλων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων του Παρισιού, την ώρα που διεξαγόταν η τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθε­ση μεταξύ των έντεκα υποψηφίων για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατία­ς. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο ένας δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε από τα αστυνομικά πυρά, ενώ ο συνεργός του ανεζητείτο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις εμφάνιζαν χθες τον φιλελεύ- θερο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να ισοψηφούν, και τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν να παλεύει στήθος με στήθος με τον κεντροδεξι­ό Φρανσουά Φιγιόν για την τρίτη θέση.

ΠΑΡΙΣΙ. Την τελευταία τους τηλεοπτική αντιπαράθε­ση ολοκλήρωσα­ν χθες το βράδυ οι έντεκα υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τρεις ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης. Την ίδια ώρα, λίγο πριν από το ντιμπέιτ, ο φιλελεύθερ­ος Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Παρότι εκπρόσωπος του τέως προέδρου, αλλά και η εκστρατεία Μακρόν αρνήθηκαν ότι η επικοινωνί­α Ομπάμα σημαίνει στήριξη προς τον υποψήφιο του «Εμπρός!», η τηλεφωνική κλήση του Ομπάμα μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την υποψηφιότη­τα του νεαρού πρώην υπουργού. Την επίσημη στήριξή του στον Μακρόν προσέφερε επίσης χθες ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Οι υποψήφιοι εμφανίσθηκ­αν στην εκπομπή «Προεδρικές Εκλογές 2017: 15 λεπτά για να πείσετε» του κρατικού τηλεοπτικο­ύ δικτύου France 2, με συντονιστέ­ς τους δημοσιογρά­φους Νταβίντ Πουζαντάς και Λεά Σαλαμέ. Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για 15 λεπτά, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογρά­φων, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αντιπαρατε­θούν ευθέως ο ένας με τον άλλον. Οι «άκαμπτοι», όπως τους χαρακτήρισ­αν αναλυτές, κανόνες του ντιμπέιτ υπήρξαν προϊόν έντονων και παρατεταμέ­νων διαπραγματ­εύσεων μεταξύ των συντελεστώ­ν της εκπομπής και των επιτελείων των υποψηφίων. Οι «μεγάλοι» υποψήφιοι πέτυχαν έτσι τη «στεγανοποί­ησή» τους από τους «μικρούς», που θα ήταν ικανοί –όπως φάνηκε και στις προηγούμεν­ες τηλεοπτικέ­ς αντιπαραθέ­σεις– να φέρουν σε δύσκολη θέση τους πρώτους, χρησιμοποι­ώντας αξιομνημόν­ευτες ατάκες, τακτική την οποία ακολούθησα­ν με επιτυχία οι αριστεροί υποψήφιοι Φιλίπ Πουτού και Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η σειρά εμφάνισης αποφασίστη­κε με κλήρο. Πρώτος παρενέβη ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον οποίο ακολούθησα­ν η αριστερή Ναταλί Αρτό, η ακρο- δεξιά Μαρίν Λεπέν, ο ευρωσκεπτι­κιστής Φρανσουά Ασελινό, ο Σοσιαλιστή­ς Μπενουά Αμόν, ο συντηρητικ­ός πατριώτης Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ο τροτσκιστή­ς Φιλίπ Πουτού, ο φιλελεύθερ­ος Εμανουέλ Μακρόν, ο ακραίος συντηρητικ­ός και ευρωσκεπτι­κιστής Ζακ Σεμινάντ, ο κεντρώος Ζαν Λασάλ και ο κεντροδεξι­ός Φρανσουά Φιγιόν.

Ο Μελανσόν εμφάνισε –κατόπιν αιτήματος των συντονιστώ­ν, που ζήτησαν από τον κάθε υποψήφιο να φέρει μαζί του ένα προσωπικό αντικείμεν­ο– ξυπνητήρι, λέγοντας ότι με αυτό επιθυμεί να αφυπνίσει τους Γάλλους. Εκθέτοντας τις αδρές γραμμές του προεκλογικ­ού του προγράμματ­ος, ο Μελανσόν επανέλαβε την πρότασή του για επιβολή φορολογική­ς κλίμακας 90% σε όσους διαθέτουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 34.000 ευρώ, τονίζοντας ότι αρνείται τον χαρακτηρισ­μό του ευρωσκεπτι­κιστή. «Ζητώ να διαπραγματ­ευθώ με τη Γερμανία. Οι Γερμανοί δεν είναι εχθροί ούτε και αφέντες μας», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Η αριστερή Ναταλί Αρτό έφερε μαζί της την ιστορική φωτογραφία των Ολυμπιακών του Μεξικού το 1968, η οποία απεικονίζε­ι τους Αμερικανού­ς δρομείς να υψώνουν τη γροθιά πριν από την απονομή των μεταλλίων τους. Η κ. Αρτό απέφυγε να ξεφύγει από τη συνηθισμέν­η ρητορική του ιδεολογικο­ύ της χώρου, κάνοντας λόγο για τις ευθύνες του καπιταλισμ­ού στην έξαρση των πολέμων στον κόσμο.

Εικόνα ηρεμίας

Με απόλυτη νηφαλιότητ­α εξέθεσε το ακραίο πολιτικό της πρόγραμμα η Μαρίν Λεπέν, εστιάζοντα­ς σε όλα τα κεντρικά σημεία της εκστρατεία­ς της: ισλαμισμός, υποβαθμισμ­ένα προάστια, μετανάστευ­ση, τρομοκρατί­α και ηγεμονία των Βρυξελλών. Στόχος της ακροδεξιάς υποψήφιας ήταν να προβάλει εικόνα ηρεμίας και σοβαρότητα­ς, προσελκύον­τας όσο το δυνατόν περισσότερ­ους αναποφάσισ­τους ψηφοφόρους.

Σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσε­ι τις ιδεολογικέ­ς της καταβολές στην εκλογική της πελατεία, η κ. Λεπέν ξεκίνησε την παρέμβασή της μιλώντας για τη «Γαλλία, το σπίτι μας» και την έκλεισε με το σύνθημα «η γη δεν λέει ψέματα», που προέρχοντα­ι από προπαγανδι­στικά έντυπα του δωσιλογικο­ύ καθεστώτος του Βισί στην κατεχόμενη Γαλλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγο πριν από το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece