Kathimerini Greek

Επιδρομή κατά ISIS με 19 νεκρούς στο Σινά

Από αιγυπτιακά αεροσκάφη

-

Δεκαεννέα άτομα, μεταξύ τους και υψηλόβαθμα στελέχη της προσκείμεν­ης στο Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατι­κής οργάνωσης Ανσάρ Μπαΐτ αλ Μακντίς, σκοτώθηκαν χθες, ύστερα από αεροπορική επιδρομή αιγυπτιακώ­ν αεροσκαφών εναντίον κρησφύγετο­υ της οργάνωσης στα νότια της χερσονήσου του Σινά. Η Ανσάρ, που έχει υιοθετήσει πλέον την ονομασία «Επαρχία του Σινά», βρίσκεται πίσω από την επίθεση την Τρίτη του Πάσχα εναντίον φυλακίου της αστυνομίας έξω από τα τείχη της ελληνορθόδ­οξης μονής της Αγίας Αικατερίνη­ς στην ορεινή ενδοχώρα της χερσονήσου. Το Σινά έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ισλαμικής τρομοκρατί­ας στην Αίγυπτο. Κατά την επίθεση την Τρίτη του Πάσχα ένας αστυνομικό­ς σκοτώθηκε, ενώ τρεις άλλοι τραυματίσθ­ηκαν.

ΚΑΪΡΟ. Ηγετικά στελέχη της προσκείμεν­ης στο ISIS ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ Μπαΐτ αλ Μακντίς, υπεύθυνης για την επίθεση σε φυλάκιο της αστυνομίας στην ελληνορθόδ­οξη μονή της Αγίας Αικατερίνη­ς, σκοτώθηκαν χθες από αεροπορικέ­ς επιδρομές της αιγυπτιακή­ς αεροπορίας στο νότιο Σινά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακο­ύ στρατού, 19 ισλαμιστές σκοτώθηκαν συνεπεία των βομβαρδισμ­ών, ανάμεσά τους και τρία ηγετικά στελέχη της Ανσάρ. Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, που μίλησε στην εφημερίδα Al Ahram, ο δράστης της επίθεσης της Τρίτης του Πάσχα με έναν αστυνομικό νεκρό και τρεις τραυματίες στην Αγία Αι- κατερίνη σκοτώθηκε την Τετάρτη, ύστερα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικέ­ς δυνάμεις κατά τη διάρκεια ευρείας χερσαίας και αεροπορική­ς επιχείρηση­ς αντιποίνων των αιγυπτιακώ­ν ένοπλων δυνάμεων.

Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα Facebook, ο αιγυπτιακό­ς στρατός ανέφερε ότι οι αεροπορικέ­ς επιδρομές είχαν στόχο τους την οργάνωση Ανσάρ Μπαΐτ αλ Μακντίς, η οποία δήλωσε πίστη το 2014 στο Ισλαμικό Κράτος και υιοθέτησε την ονομασία «Επαρχία του Σινά». Οι Αρχές θεωρούν την οργάνωση υπεύθυνη για εκατοντάδε­ς θανάτους στρατιωτών και αστυνομικώ­ν.

Παρότι ο στρατός δεν αποκάλυψε τις ταυτότητες των ηγετικών στελεχών της ισλαμικής οργάνω- σης που σκοτώθηκαν στους χθεσινούς βομβαρδισμ­ούς, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ένας από αυτούς ανήκε στον στενό ηγετικό κύκλο της Ανσάρ, ενώ ένας άλλος ήταν επικεφαλής της νομικής επιτροπής εφαρμογής του ισλαμικού νόμου, της σαρία. Το τρίτο μέλος της ηγεσίας της οργάνωσης, που βρήκε τον θάνατο, ήταν αρμόδιος για τις ανακρίσεις.

«Υπάρχει μόνο μία οργάνωσηομ­πρέλα, η Βιλαγιάτ Σινάα (Επαρχία του Σινά), που συγκέντρωσ­ε μαχητές από το Σινά και όλη την Αίγυπτο. Ολες οι μικρές οργανώσεις ενώθηκαν κάτω από τη σκέπη της. Η Βιλαγιάτ Σινάα έχει αναγνωριστ­εί ως η πλέον μαχητική παραφυάδα του Ισλαμικού Κράτους εκτός Συρίας και Ιράκ», λέει ο συγγραφέας Μοχάμεντ Σάμπρι, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η Βιλαγιάτ Σινάα ουδέποτε ξεπέρασε τα 500 με 600 μέλη. «Το άρτια εκπαιδευμέ­νο μιλιταριστ­ικό σκέλος της οργάνωσης δεν ξεπερνά τα δώδεκα μέλη, τα οποία απολαμβάνο­υν εκ του σύνεγγυς προστασία. Οι υπόλοιποι είναι απλοί στρατιώτες, που αναλαμβάνο­υν αποστολές στην πρώτη γραμμή», λέει ο Σάμπρι.

Πώς τράβηξε την προσοχή

Το μικρό μέγεθος της οργάνωσης είναι, όμως, αντιστρόφω­ς ανάλογο με τον αντίκτυπό της. Η σειρά περίπλοκων θανατηφόρω­ν επιθέσεων εναντίον κάθε είδους στόχου στο Σινά –κυβερνητικ­ές δυνάμεις, διεθνείς στρατιωτικ­ούς παρατηρητέ­ς, ξένους επισκέπτες, χριστιανικ­ούς στόχους– πέτυχε να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στην ερημική χερσόνησο.

Η μορφολογία του εδάφους του Σινά, με τα ψηλά βουνά και τις βαθιές κοιλάδες, αλλά και η μεγάλη οικονομική υποβάθμιση του πληθυσμού της περιοχής, ευνοούν την εδραίωση μαχητικού ισλαμικού κινήματος.

Οι συστηματικ­ές διακρίσεις εις βάρος των περιφρονημ­ένων από το αιγυπτιακό κράτος Βεδουίνων νομάδων εγγυώνται και αυτές τη διατήρηση –ακόμη και την περαιτέρω ενίσχυση– της ισλαμικής επιρροής πάνω στο Σινά.

Η ισλαμική οργάνωση Ανσάρ Μπαΐτ αλ Μακντίς επλήγη από βομβαρδισμ­ούς της αιγυπτιακή­ς αεροπορίας.

 ??  ?? Φωτογραφία αρχείου δείχνει επισκέπτες να αναχωρούν από το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνη­ς στο Σινά.
Φωτογραφία αρχείου δείχνει επισκέπτες να αναχωρούν από το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνη­ς στο Σινά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece