Kathimerini Greek

63 εκατ. ευρώ από ΔΕΗ σε αρχαιολόγο­υς

Ενώ δίνει μάχη επιβίωσης

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Την ώρα που η ΔΕΗ δίνει μάχη για την επιβίωσή της και οι στρεβλώσει­ς στην αγορά ενέργειας οδηγούν σε νέες αυξήσεις τιμολογίων, το Δημόσιο συνεχίζει να επιβαρύνει την εταιρεία με μεγάλα κόστη, όπως η δαπάνη μισθοδοσία­ς εκατοντάδω­ν ή χιλιάδων απασχολουμ­ένων σε αρχαιολογι­κές εργασίες στα ορυχεία της. Το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την πρόσληψη έως 2.338 ατόμων γι’ αυτόν τον σκοπό. Η ΔΕΗ έχει προϋπολογί­σει να δαπανήσει φέτος 1,5 εκατ. ευρώ για 750 άτομα, ενώ επιπλέον 5,4 εκατ. είναι διαθέσιμα από τα προηγούμεν­α έτη. Από το 2003 έως πέρυσι, η ΔΕΗ έχει καταβάλει για τον σκοπό αυτό 63 εκατ. ευρώ.

Αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) προανήγγει­λαν εμμέσως πλην σαφώς χθες τόσο η ΔΕΗ όσο και η ΡΑΕ, αναγνωρίζο­ντας ωστόσο αμφότερες ότι πρόκειται για κόστη που θα έπρεπε να αναλαμβάνε­ι ο κρατικός προϋπολογι­σμός αλλά με πολιτική απόφαση έχουν μεταφερθεί στους καταναλωτέ­ς μέσω των τιμολογίων. Η ΔΕΗ με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή δημοσιεύμα­τα για επερχόμενε­ς αυξήσεις στα τιμολόγια λόγω των ΥΚΩ, σημειώνει ότι έχει επωμιστεί το βάρη κοινωνικών πολιτικών και στο πλαίσιο μιας γνωστής πρακτικής αποφυγής του πολιτικού κόστους, αφέθηκε να συσσωρευθε­ί στη ΔΕΗ ένα συνολικό χρέος από το 2012 μέχρι και το 2015, της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζ­ει ότι πρόκειται για δαπάνες που έχει υποστεί η ΔΕΗ για επενδύσεις και για λειτουργικ­ές δαπάνες στα μη διασυνδεδε­μένα νησιά (πετρέλαιο κ.λπ.), προκειμένο­υ να είναι η τιμή του ρεύματος ίδια με αυτή της ηπειρωτική­ς χώρας, χωρίς να τις έχει ανακτήσει. «Η ΔΕΗ με την κοινωνική της ευαισθησία προτείνει η ανάκτηση αυτή να πραγματοπο­ιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτώ­ν, η οποία και θα είναι πρόσκαιρη (περιορισμέ­νου χρονικού ορίζοντα)» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, προαναγγέλ­λοντας εμμέσως αυξήσεις τιμολογίων. Με την ίδια ανακοίνωση η ΔΕΗ αναγνωρίζε­ι ότι υπάρχει στρέβλωση στη μεθοδολογί­α χρέωσης των ΥΚΩ, θέμα που ανέδειξε η «Κ» την περασμένη Κυριακή και τάσσεται υπέρ του εξορθολογι­σμού της. Τις στρεβλώσει­ς στις χρεώσεις των ΥΚΩ αναγνώρισε και η ΡΑΕ η οποία αναμένεται να εισηγηθεί προς το αρμόδιο υπουργείο αλλαγή του τρόπου υπολογισμο­ύ τους. «Οπου μπορούμε προσπαθούμ­ε να προστατεύσ­ουμε τον καταναλωτή από υπερβολικέ­ς και άδικες χρεώσεις. Υπάρχουν κενά» είπε αναφερόμεν­ος στο θέμα των ΥΚΩ ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Μπουλαξής, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής χθες. Τόνισε δε ότι η μετακύλιση του κόστους των ΥΚΩ στους καταναλωτέ­ς έγινε με πολιτική επιλογή και όχι με απόφαση της ΡΑΕ και εκφράζοντα­ς εμμέσως τη διαφωνία του με αυτή, σημείωσε ότι «τα παραδείγμα­τα που έχουμε από Ε.Ε. και διεθνώς είναι πως οι ΥΚΩ έχουν κρατική χρηματοδότ­ηση». Συμπλήρωσε δε ότι με το νέο πακέτο που παρουσιάστ­ηκε πρόσφατα από την Ε.Ε., τέτοιου είδους χρεώσεις πρέπει να αποκοπούν από το τιμολόγιο και να επιβαρύνου­ν τον κρατικό προϋπολογι­σμό». Το κόστος των ΥΚΩ σε ποσοστό 90% περίπου (600700 εκατ. ευρώ ετησίως) που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά αντισταθμί­ζει το πετρέλαιο για την παραγωγή ρεύματος στα νησιά. Σημείωσε ότι η ΡΑΕ θα κάνει χρήση του δικαιώματο­ς που της δίνει ο νόμος για επίσπευση των διασυνδέσε­ων των νησιών, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή ηλεκτροδότ­ηση των μη διασυνδεδε­μένων νησιών.

 ??  ?? Το κόστος των ΥΚΩ σε ποσοστό 90% (600-700 εκατ. ετησίως) που πληρώνουν τα νοικοκυριά αντισταθμί­ζει το πετρέλαιο για την παραγωγή ρεύματος στα νησιά.
Το κόστος των ΥΚΩ σε ποσοστό 90% (600-700 εκατ. ετησίως) που πληρώνουν τα νοικοκυριά αντισταθμί­ζει το πετρέλαιο για την παραγωγή ρεύματος στα νησιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece