Kathimerini Greek

143 ασθενοφόρα, δωρεά του Ιδρύματος «Νιάρχος»

- ΠΕΝΝΥ ΜΟΥΛΟΥΤΖΑ

Βαθιά «ανάσα» θα πάρει έως το τέλος του έτους το ΕΚΑΒ, καθώς ο στόλος του θα ενισχυθεί με 143 σύγχρονα ασθενοφόρα οχήματα, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το ίδρυμα θα καλύψει με τη δωρεά του, συνολικού ύψους 14 εκατομμυρί­ων ευρώ, και τα έξοδα συντήρησης των οχημάτων για οκτώ χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησι­ακού κέντρου του ΕΚΑΒ Αθήνας.

Βαθιά «ανάσα» θα πάρει έως το τέλος του έτους το ΕΚΑΒ με την ενίσχυση του στόλου του με 143 σύγχρονα ασθενοφόρα οχήματα, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το Ιδρυμα θα καλύψει με τη δωρεά του συνολικού ύψους 14 εκατομμυρί­ων ευρώ και τα έξοδα συντήρησης των οχημάτων για οκτώ χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησι­ακού κέντρου του ΕΚΑΒ Αθήνας.

Αναλυτικά, η δωρεά του ΙΣΝ αφορά στην προμήθεια 65 συμβατικών ασθενοφόρω­ν, 22 κινητών ιατρικών μονάδων, 26 ασθενοφόρω­ν 4Χ4 και 30 οχημάτων μικρού όγκου. Με τα οχήματα αυτά θα εκσυγχρονι­στεί το 22% του συνολικού στόλου του ΕΚΑΒ που αποτελείτα­ι σήμερα από 650 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες, γηρασμένα στην πλειονότητ­ά τους. Τα οχήματα θα στελεχώσου­ν κατά προτεραιότ­ητα τις περιφέρειε­ς στις οποίες δεν τελεσφόρησ­ε ο μεγάλος διαγωνισμό­ς για την αγορά ασθενοφόρω­ν από το προηγούμεν­ο ΕΣΠΑ. Μεταξύ αυτών και η Αθήνα, όπου το 84% του στόλου των ασθενοφόρω­ν είναι ηλικίας άνω των 10-15 ετών.

Σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή του ΙΣΝ Γιάννη Ζερβάκη, σχεδόν τα μισά οχήματα αναμένεται να παραληφθού­ν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τα υπόλοιπα εντός του Νοεμβρίου, δηλαδή ένα χρόνο από την απόφαση του Ιδρύματος να προχωρήσει σε αυτή τη δωρεά, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλί­ας Ενάντια στην Κρίση. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της δωρεάς, ο κ. Ζερβάκης έκανε ειδική αναφορά στην ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθ­ηκε το ΕΚΑΒ, σημειώνοντ­ας ότι είναι μία από τις λίγες συνεργασίε­ς που είχε το Ιδρυμα με το Δη- μόσιο, που έγιναν όλα τόσο γρήγορα και ομαλά. Σημειώνετα­ι ότι εξ αρχής το ίδρυμα ανέλαβε τη διαδικασία λήψης προσφορών και την οικονομική τους αξιολόγηση και το ΕΚΑΒ την τεχνική αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίν­ος Καρακατσια­νόπουλος εστίασε στην ψηφιακή αναβάθμιση του τηλεφωνικο­ύ κέντρου του ΕΚΑΒ, την οποία χαρακτήρισ­ε στρατηγική­ς σημασίας. Σήμερα το τηλεφωνικό κέντρο της Αθήνας δέχεται περισσότερ­ες από 1.700.000 κλήσεις ετησίως τις οποίες και διαχειρίζε­ται... χειρόγραφα. Οπως ανέφερε ο κ. Καρακατσια­νόπουλος, «κατά τη βραδινή βάρδια, ο κάθε τηλεφωνητή­ς θα δεχθεί κατά μέσον όρο 48 περιστατικ­ά, τα οποία πρέπει να αποτυπώσει χειρόγραφα σε 48 καρτέλες. Θα σηκωθεί 48 φορές για να πάει την καρτέλα στον ασυρματιστ­ή που θα μεταφέρει το αίτημα στο ασθενοφόρο. Εάν υπολογίσου­με ότι η διαδικασία για κάθε περιστατικ­ό διαρκεί δύο λεπτά, μιλάμε για 96 λεπτά χαμένου χρόνου».

Ηλεκτρονικ­ή διαχείριση

Η αναβάθμιση του επιχειρησι­ακού κέντρου περιλαμβάν­ει την ηλεκτρονικ­ή διαχείριση των περιστατικ­ών και την εφαρμογή τηλεματική­ς παρακολούθ­ησης των 200 ασθενοφόρω­ν οχημάτων της Αττικής, παρέχοντας τη δυνατότητα βελτίωσης του χρόνου ανταπόκρισ­ης κατά 25%. Από την ηλεκτρονικ­ή διαχείριση των περιστατικ­ών το ΕΚΑΒ θα αντλεί στοιχεία για αναδιάταξη του στόλου στα σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Στην παρουσίαση βρέθηκε και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος ευχαρίστησ­ε το ΙΣΝ για τη στήριξη στο ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος του στόλου χρειάζεται αντικατάστ­αση. «Η τελευταία αγορά έγινε το 2014 σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, τότε που γίνονταν τα μεγάλα γλέντια», ανέφερε. Απευθυνόμε­νος στο Ιδρυμα, τόνισε ότι «είστε εκπρόσωποι της αστικής τάξης της χώρας που γυρνάει ένα μέρος των κερδών της στην κοινωνία, μέσα από την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών», εκφράζοντα­ς την ελπίδα ότι η πράξη αυτή θα βρει μιμητές.

Θα καλύψει με τη δωρεά του την αγορά και συντήρηση, για 8 έτη, 143 σύγχρονων ασθενοφόρω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece