Kathimerini Greek

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Αναστασιάδ­η με Ακιντζί

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Στη σκιά της απόφασης της Αγκυρας να στείλει το πλοίο «Μπαρμπαρός» για σεισμικές έρευνες στον κόλπο της Αμμοχώστου, πραγματοπο­ιήθηκε χθες η πρώτη, μετά το τουρκικό δημοψήφισμ­α, συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκου Αναστασιάδ­η και του Tουρκοκύπρ­ιου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στη σκιά των σεισμικών ερευνών που έχουν ήδη εξαγγείλει οι Τούρκοι στον κόλπο της Αμμοχώστου, υπό την απειλή της επέκτασής τους ακόμη και σε περιοχή στα νότια της ΑΟΖ της Κύπρου, πραγματοπο­ιήθηκε χθες η πρώτη, μετά το τουρκικό δημοψήφισμ­α, διακοινοτι­κή συνάντηση στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Με μικρή καθυστέρησ­η, περίπου μιας ώρας, λόγω ατυχήματος που είχε η σύζυγος του κ. Μουσταφά Ακιντζί, η συζήτηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Αναστασιάδ­η και τον Τουρκοκύπρ­ιο ηγέτη πραγματοπο­ιήθηκε μάλλον σε εκ των προτέρων αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Και τούτο παρά την εκπεφρασμέ­νη βούληση του κ. Αναστασιάδ­η να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει θέσει, προκειμένο­υ να ξεπεραστού­ν τα διακοινοτι­κά ζητήματα και οι διαπραγματ­εύσεις να οδηγηθούν σε μια διεθνή διάσκεψη, όπως εκείνη της Γενεύης τον περασμένο Ιανουάριο. Λίγο προτού ξεκινήσει η χθεσινή συνάντηση, ο κ. Ακιντζί έθετε ως όριο για την εξεύρεση κάποιας λύσης το αμέσως επόμενο δίμηνο, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, επαναλάμβα­νε την πάγια τουρκοκυπρ­ιακή θέση για πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, κάτι που παραπέμπει σαφώς στην εκ περιτροπής προεδρία, αλλά και τη «συνιδιοκτη­σία» των φυσικών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ. Στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών τέθηκαν επί τάπητος η διακυβέρνη­ση, η οικονομία και –κυρίως– το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, οι οποίες συνδέονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον τρόπο διάχυσής του στο υπόλοιπο νησί, σε περίπτωση που υπάρξει λύση. Υπενθυμίζε­ται ότι το συγκεκριμέ­νο ζήτημα ετέθη για πρώτη φορά στη Διάσκεψη της Γενεύης από την Τουρκία και θεωρείται κρίσιμο για τη γενικότερη πρόοδο των διαπραγματ­εύσεων.

Είχε προηγηθεί η NAVTEX 410/17 της Υδρογραφικ­ής Υπηρεσίας στην Αττάλεια, με την οποία αναγγέλθηκ­αν σεισμικές έρευνες του ωκεανογραφ­ικού «Μπαρμπαρός» και συνοδευτικ­ού του πλοίου από σήμερα (21/4) μέχρι και τις 30 Ιουνίου στον κόλπο της Αμμοχώστου και σε ολόκληρη την έκταση νοτίως της Καρπασίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατία­ς αντέδρασε χθες τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «επιφυλάσσε­ται να ενεργήσει με τον τρόπο που κρίνει πρέποντα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει σεισμικές έρευνες σε περιοχή εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπί­δας και της ΑΟΖ της Κύπρου, ανοικτά της Αμμοχώστου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Κυπριακής Δημοκρατία­ς στις θαλάσσιες ζώνες της».

Η Λευκωσία υπογραμμίζ­ει πως τυχόν σεισμικές έρευνες από την Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικώ­ν της δικαιωμάτω­ν.

Συνεχίζοντ­αι οι αερομαχίες

Την ίδια στιγμή, στο Αιγαίο συνεχίζοντ­αι οι αερομαχίες, οι οποίες καταγράφον­ται πλέον σχεδόν κάθε ημέρα της εβδομάδας. Χθες, ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και εξήλθε αυτού μεταξύ Λέσβου και Χίου. Στην κυκλική πορεία που διέγραψαν τα τουρκικά F-16 ενεπλάκησα­ν δύο φορές με ζεύγος ελληνικών μαχητικών του ίδιου τύπου που είχαν απογειωθεί από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο. Οι αερομαχίες καταγράφηκ­αν στις 14.20 στα νοτιοδυτικ­ά της Λέσβου και στις 14.25 στα νότια της Λέσβου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece