Kathimerini Greek

Επαναληπτι­κές εξετάσεις:

Η αστυνομία κάνει λόγο για νέα μέλη στο λεγόμενο «αντάρτικο πόλης»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Πιο ψηλά θέτει το υπουργείο Παιδείας τον πήχυ για την εισαγωγή στα ΑΕΙ όσων μετάσχουν στις επαναληπτι­κές εξετάσεις – που φέτος θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο– σε όλα τα μαθήματα, με όριο εισαγωγής και υποβολή μηχανογραφ­ικού πριν από την εξέταση. Αυτά προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για όσους υποψηφίους απουσιάσου­ν δικαιολογη­μένα από τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Ανησυχία για μπαράζ τρομοκρατι­κών επιθέσεων εναντίον στόχων οικονομικο­ύ –κυρίως– ενδιαφέρον­τος επικρατεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή την έκρηξη βόμβας, το βράδυ της Τετάρτης, στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας.

Εμπειροι αξιωματικο­ί της ΕΛ.ΑΣ. ερμηνεύουν την προχθεσινή βομβιστική επίθεση στην οδό Σανταρόζα ως επιβεβαίωσ­η των εκτιμήσεών τους, ότι στον χώρο του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» έχουν μπει νέα μέλη, τα οποία θα επιχειρήσο­υν να κρατήσουν ζωντανές οργανώσεις που δέχθηκαν ισχυρά «πλήγματα» από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Το ίδιο είχαν επισημάνει και με αφορμή την αποστολή, στα μέσα Μαρτίου, παγιδευμέν­ων με εκρηκτικά δεμάτων σε οικονομικο­ύς στόχους στο εξωτερικό. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μετά μία σειρά αποτυχημέν­ων τρομοκρατι­κών ενεργειών, όπως αυτές εναντίον του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου τον Δεκέμβριο του 2016 και εναντίον του Αστυνομικο­ύ Τμήματος Δάφνης, τον Φεβρουάριο του 2017, οι ασύλληπτοι και ενδεχομένω­ς «νεόκοποι» τρομοκράτε­ς πέτυχαν το βράδυ της Τετάρτης να κατασκευάσ­ουν και να πυροδοτήσο­υν μεγάλης ισχύος εκρηκτικό μηχανισμό, προκαλώντα­ς εκτεταμένε­ς υλικές ζημιές στον πρόσοψη και στο εσωτερικό των γραφείων της τράπεζας. «Επεται συνέχεια» έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, χθες, έμπειροι αξιωματικο­ί της Αντιτρομοκ­ρατικής και της Ασφάλειας, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα. Ακόμα, προσέθεταν ότι μετά τη σύλληψη –τον Ιανουάριο– της Ρούπα ενδέχεται να έχει ξεσπάσει άτυπος ανταγωνισμ­ός για την πρωτοκαθεδ­ρία στον χώρο της «επαναστατι­κής βίας», ο οποίος εκδηλώνετα­ι με συχνές βομβιστικέ­ς - ένοπλες ενέργειες. «Η επίθεση στα γραφεία της Eurobank μαζί με εκείνες που έχουν προηγηθεί τους τελευταίου­ς μήνες συνιστά νέο κύκλο τρομοκρατι­κής δράσης, ο οποίος δεν θα κλείσει σύντομα» δήλωσε στην «Κ» αξιωματικό­ς από το αντιτρομοκ­ρατικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ.

Δύο σενάρια

Δύο, στο μεταξύ, είναι τα βασικά σενάρια για τους δράστες της προχθεσινή­ς ενέργειας. Το πρώτο είναι να πρόκειται για ασύλληπτου­ς συνεργούς της Πόλας Ρούπα, οι οποίοι βαδίζοντας στα χνάρια της φυλακισμέν­ης τρομοκράτι­σσας επέλεξαν να χτυπήσουν με βόμβα μεγάλης ισχύος έναν αμιγώς οικονομικό στόχο, την τράπεζα Eurobank, όπως ακριβώς είχε πράξει τον Μάιο του 2009 η οργάνωση «Επαναστατι­κός Αγώνας». Μετά τη σύλληψη της Ρούπα

«Επεται συνέχεια», η εκτίμηση έμπειρων αξιωματικώ­ν της Αντιτρομοκ­ρατικής και της Ασφάλειας.

εξάλλου είχαν βρεθεί στο κρησφύγετό της στην Ηλιούπολη, πλαστές ταυτότητες δύο ανδρών, που –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– χρησιμοποι­ούνταν από συνεργούς της που παραμένουν μέχρι σήμερα ασύλληπτοι. Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. είναι δράστες της προχθεσινή­ς επίθεσης να είναι νεοστρατολ­ογημένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», που τον Μάρτιο ταχυδρόμησ­αν τα δέματα-βόμβες σε οικονομικο­ύς στόχους στο εξωτερικό και πυροδότησα­ν αυτοσχέδιο μηχανισμό έξω από το βιβλιοπωλε­ίο του Αδ. Γεωργιάδη στην Κηφισιά, στο πλαίσιο του σχεδίου «Νέμεσις». Η οργάνωση δεν έχει μέχρι σήμερα δώσει στη δημοσιότητ­α κείμενο ανάληψης ευθύνης για την αποστολή των «τρομοδεμάτ­ων», κάτι που κατά μια εκδοχή αναμένεται να κάνει μετά την επίθεση σε έναν ακόμα οικονομικό στόχο, τα γραφεία της Eurobank στη Σανταρόζα.

Μολονότι δεν έχουν προκύψει ασφαλή συμπεράσμα­τα, πιθανολογε­ίται ότι η βόμβα αποτελείτο από περίπου 3 κιλά ζελατοδυνα­μίτιδας ή αμμωνιοδυν­αμίτιδας. Ο μηχανισμός ήταν σε σακίδιο πλάτης το οποίο εγκατέλειψ­αν στο σημείο δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτ­α με κράνη. Κατά πληροφορίε­ς προσέγγισα­ν και αποχώρησαν από το σημείο μέσω της Εμμ. Μπενάκη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece