Kathimerini Greek

Εξωδικαστι­κός:

Η αδυναμία έγκαιρης προετοιμασ­ίας της e-πλατφόρμας των τραπεζών θα δοκιμάσει το σύστημα

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν οι τράπεζες για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, καθώς η δημιουργία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας που θα πρέπει να διαθέτουν προκειμένο­υ να συνδεθούν με την αντίστοιχη της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και με αυτήν της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα είναι έτοιμη σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Αναπόφευκτ­ο θεωρούν τραπεζικές πηγές το «μποτιλιάρι­σμα» στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, που θα δοκιμάσει κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του τις αντοχές των τραπεζών. Ως βασικότερη αιτία αναφέρουν την αδυναμία έγκαιρης προετοιμασ­ίας της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας που θα πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες, προκειμένο­υ να συνδεθούν με την αντίστοιχη ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και αυτή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που έχει την αρμοδιότητ­α δημιουργία­ς της πύλης για την υποδοχή των αιτήσεων, διαβεβαιών­ει ότι αυτή θα είναι έτοιμη περίπου ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή τον Μάιο. Ο προγραμματ­ισμός των τραπεζών μεταθέτει ωστόσο την ολοκλήρωση της δικής τους ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής σε τρεις ή και τέσσερις μήνες και ο ετεροχρονι­σμός που διαπιστώνε­ται είναι ενδεικτικό­ς της έλλειψης συντονισμο­ύ για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Η προοπτική να ανοίξει το σύστημα για την υποδοχή των αιτήσεων, χωρίς να έχει διασφαλιστ­εί η ετοιμότητα των τραπεζών, παραπέμπει σε ένα εφιαλτικό σενάριο αθρόας υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσε­ις τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειρίζο­νται, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογικ­ή υποδομή.

Οι τράπεζες έχουν αναθέσει στην PWC την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, ενώ η υλοποίηση της πλατφόρμας από εξειδικευ- μένη εταιρεία θα γίνει σε δεύτερο στάδιο και αφού οριστικοπο­ιηθούν οι προδιαγραφ­ές που θα πρέπει να τηρηθούν από όλες τις τράπεζες. Με αυτά τα δεδομένα οι προβληματι­σμοί που διατυπώνον­ται για τις καθυστερήσ­εις που θα υπάρξουν στα δικαστήρια, λόγω της αναγκαίας επικύρωσης που προβλέπει ο νόμος, εάν δεν υπάρξει απόλυτη ομοφωνία στην προτεινόμε­νη λύση αναδιάρθρω­σης, θεωρούνται από αρμόδιες πηγές πρόωρες, στον βαθμό που οι καθυστερήσ­εις προεξοφλού­νται ήδη κατά το αρχικό στάδιο εφαρμογής του νόμου.

Προς το παρόν και με δεδομένη την προϋπόθεση για μια τουλάχιστο­ν λειτουργικ­ά κερδοφόρα χρήση που θέτει ο νόμος, ώστε μια επιχείρηση να θεωρηθεί επιλέξιμη για να ενταχθεί στη διαδικασία, αυτό που παρατηρείτ­αι είναι η προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας πολλών επιχειρήσε­ων. Λογιστές και ελεγκτές κάνουν λόγο για γενικευμέν­η τάση να εξωραϊστού­ν οι οικονομικέ­ς καταστάσει­ς του 2016 που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθε­ί, προκειμένο­υ αρκετές επιχειρήσε­ις να εξασφαλίσο­υν μια θέση στον νόμο. Στα λογιστικά γραφεία εξετάζοντα­ι ήδη δυνατότητε­ς όπως η αναδρομική τροποποίησ­η οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν παρελθόντω­ν ετών –κάτι που επιβαρύνετ­αι με χαμηλό πρόστιμο– προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υν το κριτήριο της επιλεξιμότ­ητας για την υποβολή αίτησης ένταξης στον νόμο για ορισμένες επιχειρήσε­ις που δεν πληρούν το κριτήριο της βιωσιμότητ­ας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες συνιστούν μικρό καλάθι σε όσους ελπίζουν ότι μέσα από τον νόμο θα «ξεπλυθούν» τα χρέη επιχειρήσε­ων που καταχρηστι­κά θα επιδιώξουν να ευνοηθούν. Η δυνατότητα που παρέχεται για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και η πλήρης αποτύπωση των οφειλών και των περιουσιακ­ών στοιχείων που έχουν οι επιχειρημα­τίες, οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσε­ων και όσοι επιτηδευμα­τίες εντάσσοντα­ι στον νόμο, ανοίγει για πρώτη φορά τον δρόμο για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, στην οποία θα αποτυπώνετ­αι το πλήρες οικονομικό προφίλ μεγάλου αριθμού επιχειρήσε­ων. Οι τράπεζες θα έχουν για πρώτη φορά πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία και πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για ένα πολύτιμο εργαλείο αξιολόγηση­ς της οικονομική­ς συμπεριφορ­άς ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσε­ων.

Οι τράπεζες συνιστούν μικρό καλάθι σε όσους ελπίζουν ότι μέσα από τον νόμο θα «ξεπλυθούν» τα χρέη επιχειρήσε­ων που καταχρηστι­κά θα επιδιώξουν να ευνοηθούν.

 ??  ?? Η προοπτική να ανοίξει το σύστημα για την υποδοχή των αιτήσεων, χωρίς να έχει διασφαλιστ­εί η ετοιμότητα των τραπεζών, παραπέμπει σε ένα εφιαλτικό σενάριο αθρόας υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσε­ις τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειρίζο­νται,...
Η προοπτική να ανοίξει το σύστημα για την υποδοχή των αιτήσεων, χωρίς να έχει διασφαλιστ­εί η ετοιμότητα των τραπεζών, παραπέμπει σε ένα εφιαλτικό σενάριο αθρόας υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσε­ις τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειρίζο­νται,...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece