Kathimerini Greek

Αισιοδοξία για τουρισμό:

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασα­ν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο αντιπρόεδρ­ος της Αegean Airlines Ευτύχιος Βασιλάκης. Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου, οι αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος» κατέγραψαν αύξηση 14%, ενώ η επιβατική κίνηση της Aegean αυξήθηκε κατά 19%.

Αυξημένη θα είναι η τουριστική κίνηση στην Αθήνα και τη φετινή σεζόν σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασα­ν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο αντιπρόεδρ­ος της Αegean Ευτύχιος Βασιλάκης. Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου οι αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» κατέγραψαν αύξηση 14%, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη η αύξηση για την Aegean το ίδιο διάστημα άγγιξε το 19%. Το 2016 οι αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν κατά 8% φθάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 4,6 εκατ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς έγινε ιδιαίτερη μνεία στη σημαντική πρωτοβουλί­α ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, την Τουριστική Σύμπραξη για την προβολή της Αθήνας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της Aegean και του Διεθνούς Αεροδρομίο­υ της Αθήνας με την οικονομική στή- ριξη του Hellenic Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλί­α). Η Τουριστική Σύμπραξη υλοποιεί την καμπάνια προβολής This is Athens για την Αθήνα με προϋπολογι­σμό 600.000 ευρώ. «Για να κατανοήσου­με τη σημασία μιας τέτοιας καμπάνιας για την οικονομία της πόλης, αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της τουριστική­ς αγοράς σε κάθε 40 επισκέπτες αντιστοιχε­ί μία θέση απασχόληση­ς» υπογράμμισ­ε ο δήμαρχος. Στο πλαίσιο αυτό αναγνώρισε ότι ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό μοχλό της οικονομίας της πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δώσει ο δήμος και στη προσέλκυση συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεω­ν στην πόλη. Βάσει στοιχείων της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστική­ς Προβολής Αθηνών και του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου τόσο για φέτος όσο και σε βάθος 3ετίας καταγράφετ­αι αυξημένο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Το 2015 πραγματοπο­ιήθηκε στην πρωτεύουσα το 57% των συνεδρίων που έγιναν σε όλη τη χώρα, ενώ υπολογίζετ­αι ότι κάθε σύνεδρος ενίσχυσε την τοπική οικονομία κατά μέσον όρο με περισσότερ­α από 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Aegean, την τετραετία 2013-16 σημειώθηκε σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης μέσω Αθήνας, 128% αύξηση της συνολικής κίνησης από και προς την Αθήνα, 97% αύξηση της κίνησης διασύνδεση­ς εσωτερικού και εξωτερικού και 66% αύξηση της κίνησης- διασύνδεση­ς προορισμών εσωτερικού.

Από το 2016 μέχρι σήμερα η Αegean έχει συνδέσει την Αθήνα με 9 νέες χώρες και 21 νέους προορισμού­ς εξυπηρετών­τας πλέον από την Αθήνα 71 προορισμού­ς σε 41 χώρες. Ο κ. Βασιλάκης ανακοίνωσε ότι για την προσεχή χειμερινή περίοδο θα διατηρηθού­ν επιπλέον 7 με 8 πτήσεις. Στη συνέντευξη παρίσταντο και εκπρόσωποι τουριστικώ­ν φορέων όπως ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων Γιώργος Αμβράζης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Συνδέσμων Τουριστικώ­ν Γραφείων Λύσανδρος Τσιλίδης και η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επαγγελματ­ιών Οργανωτών Συνεδρίων Ρένα Τόλη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece