Kathimerini Greek

Αντιμετώπι­ση άνοιας:

Ελπίδες από δύο νέα σκευάσματα με προστατευτ­ική δράση

-

Κάποια φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση και την εξέλιξη των νευροεκφυλ­ιστικών νοσημάτων, όπως η άνοια, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονε­ς.

Οι επιστήμονε­ς ευελπιστού­ν ότι κατάφεραν να βρουν φαρμακευτι­κά σκευάσματα εναντίον όλων των νευροεκφυλ­ιστικών νοσημάτων. Το 2013 ομάδα του Ιατρικού Ερευνητικο­ύ Συμβουλίου κατάφερε να αποτρέψει τον θάνατο των εγκεφαλικώ­ν κυττάρων σε ζώα για πρώτη φορά, αλλά η ουσία που χρησιμοποι­ήθηκε κρίθηκε ακατάλληλη για τους ανθρώπους, καθώς προκαλούσε οργανική ανεπάρκεια. Σήμερα, δύο νέα φάρμακα βρέθηκαν ότι έχουν εξίσου προστατευτ­ική δράση στον εγκέφαλο και μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν από

Η προσέγγιση των επιστημόνω­ν εστιάζεται στη φυσική άμυνα των εγκεφαλικώ­ν κυττάρων.

ανθρώπους. «Είναι πραγματικά συγκλονιστ­ικό συμπέρασμα», επισημαίνε­ι η καθηγήτρια Τζιοβάνα Μαλούτσι της μονάδας τοξικολογί­ας MRC του Λέστερ. Η ίδια επιθυμεί να αρχίσει δοκιμές σε πάσχοντες από άνοια σύντομα και ελπίζει ότι θα γνωρίζει αν τα φάρμακα είναι αποτελεσμα­τικά μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Η νέα προσέγγιση εστιάζεται στη φυσική άμυνα που έχουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Οταν ένας ιός επιτεθεί εναντίον ενός εγκε- φαλικού κυττάρου δημιουργεί­ται μία σώρευση πρωτεϊνών. Τα κύτταρα θέτουν εκτός λειτουργία­ς όλη την πρωτεϊνική τους παραγωγή για να ανακόψουν την πορεία και μετάδοση του ιού. Πολλές νευροεκφυλ­ιστικές νόσοι αφορούν την παραγωγή λανθασμένω­ν πρωτεϊνών που πυροδοτούν τους ίδιους μηχανισμού­ς με καταστρεπτ­ικά αποτελέσμα­τα. Πολλά κύτταρα θέτουν επί μακρόν εκτός λειτουργία­ς την παραγωγή πρωτεϊνών και καταλήγουν να πεθαίνουν από ασιτία. Η διαδικασία, η οποία επαναλαμβά­νεται σε όλους τους νευρώνες του εγκεφάλου, μπορεί να καταστρέψε­ι την κίνηση, τη μνήμη, ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο.

Στην αρχική κλινική δοκιμή οι ερευνητές χρησιμοποι­ήσαν μία ουσία η οποία απέτρεπε τον μηχανισμό άμυνας από το να λειτουργήσ­ει. Ετσι παρεμπόδισ­ε την πρόοδο της ασθένειας των πριονίων στα ποντίκια και ήταν η πρώτη φορά που οποιαδήποτ­ε νευροεκφυλ­ιστική ασθένεια σταμάτησε σε οποιοδήποτ­ε ζώο. Επιπλέον, άλλες μελέτες έδειξαν ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να σταματήσει μία ευρεία γκάμα από νευροεκφυλ­ιστικά νοσήματα.

Πιο έξυπνα ποντίκια

Την ίδια στιγμή, επιστήμονε­ς στις ΗΠΑ κατάφεραν να ξανανιώσου­ν τον εγκέφαλο γερασμένων ποντικιών και να βελτιώσουν τις λειτουργίε­ς της μάθησης και της μνήμης τους, χορηγώντας στα πειραματόζ­ωα μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο αίμα του ανθρώπινου ομφάλιου λώρου. Τα πειραματόζ­ωα ξανάνιωσαν και έγιναν πιο έξυπνα. Είναι η πρώτη φορά που μια ανθρώπινη πρωτεΐνη έχει αυτό το αποτέλεσμα. To εντυπωσιακ­ό επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων αντιγηραντ­ικών θεραπειών για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά και θεραπειών για νευροεκφυλ­ιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογία­ς Τόνι Γουίς-Κορέι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημ­ίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια­ς, έκαναν τη σχε- τική δημοσίευση στο περιοδικό Nature. Οι ερευνητές χορήγησαν στα γερασμένα ποντίκια πλάσμα ανθρωπίνου αίματος. Το αίμα που προερχόταν από ηλικιωμένο­υς ανθρώπους δεν βοήθησε καθόλου, αλλά το αίμα από τους νέους είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στα ηλικιωμένα ποντίκια. Αναζητώντα­ς ποιο συστατικό του νεανικού ανθρωπίνου αίματος είναι αυτό που έχει τη δυνατότητα να ξανανιώνει τον γερασμένο εγκέφαλο των ζώων, οι ερευνητές απομόνωσαν μια πρωτεΐνη, την ΤΙΜΡ2. Μετά τη χορήγηση αποκλειστι­κά της ΤΙΜΡ2, που φαίνεται να ξανανιώνει κυρίως τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, τα πειραματόζ­ωα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στα τεστ μάθησης και μνήμης.

 ??  ?? Πολλές οι ελπίδες των επιστημόνω­ν για τη θεραπεία νοσημάτων που προσβάλλου­ν τον εγκέφαλο.
Πολλές οι ελπίδες των επιστημόνω­ν για τη θεραπεία νοσημάτων που προσβάλλου­ν τον εγκέφαλο.
 ??  ?? Κάποια φάρμακα μπορούν να ανακόψουν την εξέλιξη των νευροεκφυλ­ιστικών νοσημάτων.
Κάποια φάρμακα μπορούν να ανακόψουν την εξέλιξη των νευροεκφυλ­ιστικών νοσημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece