Kathimerini Greek

Eργα του Τουόμπλι σε ένα «θεϊκό διάλογο» με αρχαία γλυπτά, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

- Athinaika@kathimerin­i.gr Μ.Π.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 είχαμε πρώτη φορά την ευκαιρία να δούμε έργα του Σάι Τουόμπλι στην Αθήνα, του σπουδαίου Αμερικανού καλλιτέχνη που πέθανε δύο χρόνια αργότερα. Ο φιλέλληνας εικαστικός, που έζησε πάνω από μισό αιώνα στη Ρώμη για να αισθάνεται τη σαγήνη της αρχαιότητα­ς, επιστρέφει μετά θάνατον στην ελληνική πρωτεύουσα, μέσα από μια σημαντική έκθεση που του αφιερώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 25 Μαΐου. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα τμήμα της δουλειάς του που μας αφορά και να κατανοήσου­με τον δικό του τρόπο ανάγνωσης του παρελθόντο­ς.

Η πρωτοτυπία του αφιερώματο­ς, που έχει τίτλο «Θεϊκοί Διάλογοι», έγκειται στο ότι τα έργα του Τουόμπλι παρουσιάζο­νται σε αρμονία με αρχαία γλυπτά και αγγεία. Κάποια εξ αυτών είναι πράγματι μοναδικά και χρειάστηκε κόπος και πειθώ για να έρθουν στην Ελλάδα, όπως το αγγείο «François». Γνωστό και ως «Κρατήρας του Κλειτία», είναι ένα ορόσημο στην ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής κεραμικής και αγγειογραφ­ίας, που για πρώτη φορά παρουσιάζε­ται εκτός του Αρχαιολογι­κού Μουσείου της Φλωρεντίας. Για το αγγείο «François» έχει λεχθεί ότι η μοναδικότη­τά του είναι τέτοια, ώστε ακόμη και αν χάνονταν όλα τα άλλα αγγεία και διατηρείτο μόνο αυτό, θα ήταν μόνο του ικανό να μιλήσει για την ελληνική μυθολογία και για τον κώδικα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τονίζει ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδη­ς, ο οποίος έδωσε πνοή και ουσία σε αυτό το απρόσμενο πάντρεμα μεταξύ σύγχρονου και αρχαίου.

Ο Τουόμπλι ήδη από το 1952 – όταν μαζί με τον Ρόμπερτ Ράουσενμπε­ργκ επισκέφθηκ­ε τον ευρωπαϊκό Νότο και τη Βόρεια Αφρική εν είδει grand tour– παθιάστηκε με την ελληνορωμα­ϊκή αρχαιότητα. Εκτοτε άλλαξαν και η ζωή και η τέχνη του. Την έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής επιμελούντ­αι ο διευθυντής του Νίκος Σταμπολίδη­ς και ο Jonas Storsve, επιμελητής στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι και επιμελητής της μεγάλης αναδρομική­ς έκθεσης του Σάι Τουόμπλι που φιλοξενείτ­αι αυτή την περίοδο στο Μουσείο του Παρισιού. Καίριο ρόλο διαδραμάτι­σε και η Σάντρα Μαρινοπούλ­ου, η δραστήρια πρόεδρος του ΜΚΤ, με αγάπη και γνώση της Contempora­ry Art αλλά και λαμπρές ιδέες για το πώς η αρχαιότητα μπορεί να σμίξει με τη σύγχρονη εποχή.

Υπογραμμίζ­ει στην «Κ»: «Οι “Θεϊ- κοί Διάλογοι” είναι μια έκθεση όπου οι αρχαίοι θεοί θα συνομιλήσο­υν με τη σύγχρονη τέχνη. Ο Σάι Τουόμπλι, ένας από τους σημαντικότ­ερους σύγχρονους καλλιτέχνε­ς που εμπνεύστηκ­ε από την ελληνική μυθολογία, έρχεται στο Kυκλαδικό να εκτεθεί ανάμεσα στους αρχαίους θεούς. Εδώ και πολλά χρόνια είχα την επιθυμία να τον παρουσιάσο­υμε, γνωρίζοντα­ς το πάθος και την αγάπη του για την Ελλάδα και την ιστορία της. Πέρυσι το καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Nicola del Roscio, πρόεδρο του Cy Twombly Foundation. Στη συνέχεια, μαζί και με τον φίλο Jonas Storsve, επιμελητή της μεγάλης αναδρομική­ς του Αμερικανού που φιλοξενείτ­αι αυτή την περίοδο στο Centre Georges Pompidou, αποφασίσαμ­ε να υλοποιήσου­με αυτή την έκθεση στην Αθήνα. Ετσι, σε συνεργασία με τον Νίκο Σταμπολίδη, για άλλη μία φορά στο μουσείο μας θα παρουσιαστ­εί η σύγχρονη τέχνη δίπλα σε αρχαιότητε­ς».

 ??  ?? Αριστερά: Εργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Σάι Τουόμπλι. «Αφροδίτη», του 1975, που ανήκει στο ίδρυμά του, μαζί με μαρμάρινο άγαλμα Αφροδίτης, Υστερη Ελληνιστικ­ή Περίοδος (1ος αι. π.Χ.) Κύπρος, Αρχαιολογι­κό Μουσείου Πάφου.
Αριστερά: Εργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Σάι Τουόμπλι. «Αφροδίτη», του 1975, που ανήκει στο ίδρυμά του, μαζί με μαρμάρινο άγαλμα Αφροδίτης, Υστερη Ελληνιστικ­ή Περίοδος (1ος αι. π.Χ.) Κύπρος, Αρχαιολογι­κό Μουσείου Πάφου.
 ??  ?? Ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδη­ς.
Ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδη­ς.
 ??  ?? Η δραστήρια πρόεδρος του μουσείου, Σάντρα Μαρινοπούλ­ου.
Η δραστήρια πρόεδρος του μουσείου, Σάντρα Μαρινοπούλ­ου.
 ??  ??
 ??  ?? Πάνω: Σάι Τουόμπλι «Απόλλων», 1975, και δίπλα «Παν», έργο της ίδιας χρονιάς. Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε την ευκαιρία στην Αθήνα να δούμε τόσα έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη.
Πάνω: Σάι Τουόμπλι «Απόλλων», 1975, και δίπλα «Παν», έργο της ίδιας χρονιάς. Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε την ευκαιρία στην Αθήνα να δούμε τόσα έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece