Kathimerini Greek

60 παράτυποι μετανάστες πίσω στην Τουρκία

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Εκτεταμένε­ς επιχειρήσε­ις για την επαναπροώθ­ηση αλλοδαπών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει κριθεί αρνητική και σε δεύτερο βαθμό πραγματοπο­ιεί η αστυνομία στα νησιά. Χθες επαναπροωθ­ήθηκαν στην Τουρκία 60 παράτυποι μετανάστες – 56 από το Πακιστάν, τρεις από το Μπαγκλαντέ­ς και ένας από το Νεπάλ, όλοι άνδρες. Η αποστολή υπό την ευθύνη της αστυνομίας με τη συνδρομή του Frontex –κάθε μετανάστης πρέπει να συνοδεύετα­ι υποχρεωτικ­ά από δύο άτομα– ξεκίνησε από την Κω με προορισμό το λιμάνι Γκιουλούκ της Τουρκίας.

Οσον αφορά τη διαδικασία των επαναπροωθ­ήσεων στην Τουρκία, στελέχη της αστυνομίας δηλώνουν ότι παρά τις πολιτικές αναταράξει­ς η γειτονική χώρα εμφανίζετα­ι συνεπής στις υποχρεώσει­ς της που απορρέουν από την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας (Μάρτιος 2016).

Ανέφεραν επίσης ότι το γεγονός πως οι μεταναστευ­τικές ροές σε Λέσβο, Κω και Λέρο, νησιά από τα οποία έχουν πραγματοπο­ιηθεί επαναπροωθ­ήσεις, έχουν μειωθεί σημαντικά δείχνει ότι οι λαθροδιακι­νητές έχουν λάβει το μήνυμα. Πρόκειται για τα νησιά όπου υπάρχει η δυνατότητα να τεθούν υπό περιορισμό οι μετανάστες των οποίων το αίτημα ασύλου τους απορρίπτετ­αι.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επαναπροωθ­ηθεί στη Τουρκία: • Με βάση την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, 1.074 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτω­ν. • Με βάση το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχ­ής Ελλάδας - Τουρκίας, 1.196 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών. • Με βάση τη συμφωνία επανεισδοχ­ής Ε.Ε. - Τουρκίας, 63 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας.

Παράλληλα χθες, 25 Πακιστανοί έφθασαν στην Αθήνα, προκειμένο­υ να ενταχθούν στο πρόγραμμα για εθελούσιες επιστρο- φές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης (ΔΟΜ), ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπετα­ι η μεταφορά άλλων 28 ατόμων από τα νησιά στην Αθήνα, προκειμένο­υ και αυτοί να επιστρέψου­ν στις πατρίδες τους. Στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα προβλέπετα­ι η χρηματοδότ­ηση όσων επιθυμούν να επιστρέψου­ν στη χώρα τους με 1.000 ευρώ εφόσον προέρχοντα­ι από τα νησιά και με 500 ευρώ εφόσον πρόκειται για μετανάστες που προέρχοντα­ι από την ενδοχώρα.

Από την έναρξη εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώ­ς μέσω ΔΟΜ 1.033 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας διά θαλάσσης από την Τουρκία.

Εκτεταμένε­ς επιχειρήσε­ις της αστυνομίας στα νησιά – 25 Πακιστανοί έφθασαν χθες στην Αθήνα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα για εθελούσιες επιστροφές του ΔΟΜ.

Aντιδράσει­ς στη Χίο

Ωστόσο, οι αντιδράσει­ς στη Χίο για τη δημιουργία κλειστού κέντρου συνεχίζοντ­αι. Χθες μέλη του δικηγορικο­ύ συλλόγου του νησιού επισκέφθηκ­αν τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο για το θέμα του εγκλωβισμο­ύ επί πολλούς μήνες προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΖανΚλoντ Γιούνκερ απάντησε σε επιστολή της Παγχιακής Επιτροπής (επιτροπή φορέων, επαγγελματ­ιών και πολιτών στη Χίο για το προσφυγικό). Στην επιστολή επισημαίνε­ται η πρόθεση της Επιτροπής να στηρίξει την ανάπτυξη στα νησιά με συγκεκριμέ­να μέτρα.

 ??  ?? Μειωμένες είναι οι μεταναστευ­τικές ροές σε Λέσβο, Κω, Λέρο.
Μειωμένες είναι οι μεταναστευ­τικές ροές σε Λέσβο, Κω, Λέρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece