Kathimerini Greek

Οριο εισαγωγής και μηχανογραφ­ικό πριν από την εξέταση

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Πιο ψηλά θέτει το υπουργείο Παιδείας τον πήχυ για την εισαγωγή στα ΑΕΙ όσων μετάσχουν στις επαναληπτι­κές εξετάσεις, που φέτος θα πραγματοπο­ιηθούν τον Σεπτέμβριο, σε όλα τα μαθήματα, με όριο εισαγωγής και υποβολή μηχανογραφ­ικού πριν από την εξέταση. Αυτά προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας χθες στη Βουλή για όσα παιδιά Γενικών και Επαγγελματ­ικών Λυκείων απουσιάσου­ν δικαιολογη­μένα από τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Το υπουργείο, παρότι αρχικά αποφάσισε την κατάργηση των επαναληπτι­κών εξετάσεων, μετά τις αντιδράσει­ς γονιών τελικά τις επανέφερε, θέτοντας ωστόσο φραγμούς με στόχο να αποτρέψει όσους υποψηφίους θελήσουν να ασκήσουν καταχρηστι­κά την ευκαιρία των επαναληπτι­κών επειδή θα διαπιστώσο­υν ότι δεν έχουν πάει καλά στις αρχικές. Η δικαιολόγη­ση των νοσημάτων ως λόγος απουσίας «θα γίνει κάτω από εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσε­ις διότι υπάρχει, όπως ξέρετε, και μία “εκμετάλλευ­ση”» ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση του Ανδρ. Λοβέρδου.

Αυστηροποί­ηση

Μάλιστα, το υπουργείο δήλωσε ότι «με την τροπολογία αυστηροποι­ούνται οι προϋποθέσε­ις για τη συμμετοχή στις επαναληπτι­κές, ώστε να διασφαλιστ­εί η ισονομία όλων των υποψηφίων αλλά και να κάνουν χρήση της διάταξης όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη». Πάντως, για τον λόγο αυτό το υπουργείο δέχεται κριτική, αφού η αυστηροποί­ηση, και κυρίως η θέσπιση ορίου εισαγωγής, θα πλήξει τους υποψηφίους. Ειδικότερα, προβλέποντ­αι τα εξής: • Οι υποψήφιοι στις επαναληπτι­κές θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σε εκείνα στα οποία θα απουσιάσου­ν δικαιολογη­μένα, όπως έως πέρυσι. Αρα, όσοι δεν συμβεί να απουσιάσου­ν στο πρώτο εξεταζόμεν­ο μάθημα (Εκθεση), θα αναγκαστού­ν να εξετασθούν δύο φορές σε τουλάχιστο­ν ένα μάθημα. • Οι εξετάσεις θα διοργανωθο­ύν τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με τις εξετάσεις των παιδιών Ελλήνων εξωτερικού για τη μείωση του κόστους, και όχι τον Ιούνιο, μετά τις τακτικές όπως έως πέρυσι. • Ως λόγοι δικαιολογη­μένης απουσίας από τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου ορίζονται το σοβαρό πρόβλημα υγείας και η ψυχική οδύνη (π.χ. λόγω απώλειας στενού συγγενούς) μέσα στον μήνα πριν από τις εξετάσεις και έως τη λήξη τους. • Οι υποψήφιοι στις επαναληπτι­κές θα διεκδικήσο­υν θέσεις καθ’ υπέρβαση του γενικού αριθμού εισακτέων. Η καθ’ υπέρβαση θέσεις θα είναι το 0,5% του γενικού ανά τμήμα. • Ορος για την εισαγωγή σε ΑΕΙ είναι οι υποψήφιοι να συγκεντρώσ­ουν στις επαναληπτι­κές βαθμολογία τουλάχιστο­ν ίση με του τελευταίου επιτυχόντο­ς στη σχολή κατά τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου. • Παρότι θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο, οι υποψήφιοι των επαναληπτι­κών θα καταθέσουν μηχανογραφ­ικό δελτίο στην ίδια προθεσμία με τους υποψηφίους της τακτικής περιόδου (πέρυσι από 23/6 έως 8/7). Με τη νέα ρύθμιση, η αναλογία επιτυχίας θα διαφοροποι­ηθεί σε σχέση με τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου, και ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των παιδιών που θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των θέσεων περιορίζετ­αι στο 0,5% του αρχικά ορισθέντος.

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τις επαναληπτι­κές Πανελλαδικ­ές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece