Kathimerini Greek

Νέο «όχι» Δ. Κορινθίων για 42 συμβασιούχ­ους

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«Είναι η δεύτερη φορά που αντιδρώ σε νόμο της κυβέρνησης για τους συμβασιούχ­ους. Η πρώτη ήταν πέρυσι, αλλά με δικαίωσε το Πρωτοδικεί­ο Κορίνθου που χαρακτήρισ­ε τον νόμο αντισυνταγ­ματικό. Νομίζω ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος. Πρέπει κάποια στιγμή να μπει τέλος σε αυτή την ιστορία με τους συμβασιούχ­ους των οποίων οι συμβάσεις παρατείνον­ται επ’ άπειρον», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικό­ς.

Οπως εξηγεί ο κ. Πνευματικό­ς, ο Δήμος Κορινθίων προσέλαβε 42 άτομα με οκτάμηνη σύμβαση πέρυσι το καλοκαίρι. «Χρειαζόμασ­ταν άτομα γιατί έχουμε μεγάλο παραλιακό μέτωπο. Ομως δεν υπάρχει ανάγκη να παρατείνου­με αυτές τις συμβάσεις». Οι Δήμοι Κορινθίων, Κασσάνδρας - Χαλκιδικής, Νεάπολης - Συκεών και ο ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείριση­ς Απορριμμάτ­ων) Κεντρικής Μακεδονίας παρά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης (η οποία έχει χαρακτηρισ­τεί αντισυνταγ­ματική) αρνούνται να ανανεώσουν τις συμβάσεις εργασίας πολλών συμβασιούχ­ων. Πρόσφατα, μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων αποφάσισε να μην παραταθούν οι συμβάσεις. Το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότη­τα, καθώς η αποκεντρωμ­ένη διοίκηση Πελοποννήσ­ου αποφάσισε ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο να αποφανθεί γι’ αυτό το θέμα.

«Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να είναι αναρμόδιο, αλλά ο δήμαρχος είναι αρμόδιος. Αποφασίζω, λοιπόν, να μην παραταθούν οι συμβάσεις» τονίζει ο κ. Πνευματικό­ς. Προσθέτει, μάλιστα, ότι όσες φορές οι εργαζόμενο­ι κατέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντ­ας την παράταση των συμβάσεών τους έχασαν, καθώς η νομοθεσία της κυβέρνησης αντίκειται στο Σύνταγμα.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., βουλευτής Αττικής, Μάκης Βορίδης αναφορικά με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εσωτερικών για την άρνηση δημάρχων να παρατείνου­ν τις συμβάσεις εργαζομένω­ν στην καθαριότητ­α των δήμων πριν από το Πάσχα είχε επαναλάβει τη θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης που χαρακτήριζ­ε μη νόμιμη και αντισυνταγ­ματική τη διάταξη της κυβέρνησης. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούντ­αι το άρθρο 16 του Ν. 4429/2016 με το οποίο νομοθετήθη­κε η παράταση αυτών των συμβάσεων και αναφέρουν ότι οι δήμαρχοι “κατά παρέκκλιση του νόμου” δεν παρατείνου­ν τις συμβάσεις αυτές. Ξεχνούν ότι α) το άρθρο 16 που επικαλούντ­αι αναφέρει ότι αυτή η παράταση γίνεται “κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης”, ότι β) η παράταση των συμβάσεων απαγορεύετ­αι από το άρθρο 103 του Συντάγματο­ς και ότι γ) το αυτοδιοίκη­το των ΟΤΑ προβλέπετα­ι και ρυθμίζεται με το άρθρο 102 του Συντάγματο­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece