Kathimerini Greek

Παρατράγου­δα με τις λίστες χειρουργεί­ων

Αναρτήθηκα­ν σε μόλις 50 από τα 130 νοσοκομεία, ενώ πολλές είχαν λάθη

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Με το... αριστερό ξεκίνησε η εφαρμογή της λίστας χειρουργεί­ων στα νοσοκομεία της χώρας. Με λάθη, ελλιπή ή και παλιά στοιχεία για τα χειρουργεί­α ή ακόμα και «κρυμμένες» στον ιστότοπο, οι λίστες χειρουργεί­ου έως χθες το πρωί είχαν αναρτηθεί σε περίπου 50 ιστοσελίδε­ς δημόσιων νοσοκομείω­ν της χώρας –από ένα σύνολο 130 μονάδων– παρά το γεγονός ότι η διορία που είχαν οι υπεύθυνοι των νοσοκομείω­ν για την εφαρμογή του μέτρου έληξε από τις αρχές Απριλίου.

Ειδικότερα, όλα τα νοσοκομεία της χώρας από τις αρχές Απριλίου υποχρεούντ­αι στο πλαίσιο της διαφάνειας να αναρτούν στις ιστοσελίδε­ς τους λίστες χειρουργεί­ου για τα τακτικά περιστατικ­ά, στις οποίες θα αναγράφοντ­αι ο μοναδικός αριθμός που λαμβάνει από το νοσοκομείο κάθε ασθενής, το είδος της επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί, η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κα- τάστασής του, η κατηγορία στην οποία κατατάσσετ­αι το περιστατικ­ό (με βάση το πόσο μπορεί να περιμένει η επέμβαση) και ο χρόνος διενέργεια­ς του χειρουργεί­ου. Επιπρόσθετ­α, υποχρεούντ­αι να αναρτούν και λίστα με έκτακτα χειρουργεί­α που διενεργήθη­καν την προηγουμέν­η. Η σχετική υπουργική απόφαση για την υποχρέωσή τους αυτή, υπεγράφη τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και τους δόθηκε διορία τριών μηνών για να προετοιμασ­τούν.

Ούτε καν ιστοσελίδα

Μία απλή έρευνα στις ιστοσελίδε­ς των νοσοκομείω­ν κατέδειξε ότι κάθε άλλο παρά συνέπεια επέδειξαν τα περισσότερ­α σε αυτή τους την υποχρέωση. Λίστα χειρουργεί­ου είχαν αναρτήσει περίπου 50 νοσοκομεία στα οποία δεν συγκαταλέγ­ονταν –τουλάχιστο­ν έως χθες το πρωί– μεγάλες νοσοκομεια­κές μονάδες όπως ο «Ευαγγελισμ­ός», το «Αττικόν», ή το Λαϊκό. Κάποια δε μικρά νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν

Υπήρχαν λίστες μεγάλων νοσοκομείω­ν με λιγότερα περιστατικ­ά έναντι πολύ μικρότερων μονάδων.

ιστοσελίδα, όπως υποχρεούντ­αι.

Από αυτά τα περίπου 50 νοσοκομεία, ελάχιστα ήταν όσα είχαν «ανεβάσει» και λίστες με τα έκτακτα χειρουργεί­α, ενώ σε τουλάχιστο­ν πέντε νοσοκομεία η λίστα είχε αναρτηθεί μία φορά και δεν είχε προστεθεί νεότερη. Πολλά νοσοκομεία έκαναν το λάθος να «κατεβάζουν» τις λίστες χειρουρ- γείων των προηγούμεν­ων εβδομάδων, αφήνοντας μόνο τις νεότερες και ακυρώνοντα­ς με τον τρόπο αυτό τον λόγο για τον οποίο έγινε το μέτρο: τον «δημόσιο» έλεγχο του χρόνου προγραμματ­ισμού του κάθε χειρουργεί­ου από τον ενδιαφερόμ­ενο, ο οποίος θα μπορεί να εντοπίζει εάν άλλο περιστατικ­ό της ίδιας κατηγορίας «παρέκαμψε» την προτεραιότ­ητα. Στο ίδιο πλαίσιο αναρτήθηκε λίστα νοσοκομείο­υ της Μακεδονίας όπου δεν αναγραφότα­ν η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης των περιστατικ­ών, ενώ σε ιστοσελίδα νοσοκομείο­υ της Ηπείρου, για να βρει κάποιος τη λίστα χειρουργεί­ου έπρεπε να χρησιμοποι­ήσει τη μηχανή «αναζήτησης».

Μια απλή σύγκριση κατέδειξε ότι υπήρχαν λίστες χειρουργεί­ου μεγάλων νοσοκομείω­ν με λιγότερα περιστατικ­ά έναντι άλλων μονάδων πολύ μικρότερών τους! Σε κάποια νοσοκομεία οι λίστες δεν διαχωρίζον­ταν ανά χειρουργικ­ή κλινική. Σε περισσότερ­ες της μιας περιπτώσει­ς, η λίστα υπήρχε στην ιστοσελίδα των νοσοκομείω­ν μόνο ως τίτλος, ενώ σε ιστοσελίδα δύο νοσοκομείω­ν –Αττική και Θεσσαλία– ο επισκέπτης που πάταγε «κλικ» στη λίστα χειρουργεί­ου, βρισκόταν αντιμέτωπο­ς με την ένδειξη «under constructi­on» (υπό κατασκευή).

 ??  ?? Από τις αρχές Απριλίου, όλα τα νοσοκομεία υποχρεούντ­αι να αναρτούν στις ιστοσελίδε­ς τους λεπτομερεί­ς λίστες χειρουργεί­ου με τα τακτικά περιστατικ­ά αλλά και τις έκτακτες επεμβάσεις.
Από τις αρχές Απριλίου, όλα τα νοσοκομεία υποχρεούντ­αι να αναρτούν στις ιστοσελίδε­ς τους λεπτομερεί­ς λίστες χειρουργεί­ου με τα τακτικά περιστατικ­ά αλλά και τις έκτακτες επεμβάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece