Kathimerini Greek

Ο Κόρμπιν μεταθέτει το «debate» στα εσωτερικά

Εμφανίστηκ­ε ως εκπρόσωπος του... αντι-κατεστημέν­ου

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον τόνο της εκστρατεία­ς του για τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία έδωσε χθες ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, διαμηνύοντ­ας ότι θα κατατροπώσ­ει το «βολεμένο καρτέλ», που νέμεται την πολιτική σκηνή της χώρας του. Μιλώντας στην πρώτη προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η οπαδών του, στο κέντρο του Λονδίνου, ο παλαίμαχος αριστερός ηγέτης των Εργατικών εμφανίστηκ­ε ως ο εκπρόσωπος των «δυνάμεων που αντιμάχοντ­αι το κατεστημέν­ο», φιλοδοξώντ­ας να ανατρέψει τα προγνωστικ­ά που μιλούν για σαρωτική νίκη των Συντηρητικ­ών.

Δημοσκόπησ­η της εταιρείας YouGov, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι για πρόωρες εκλογές, προβλέπει νίκη των Συντηρητικ­ών με 48% έναντι μόλις 24% των Εργατικών. Η ίδια δημοσκόπησ­η εκτιμά ότι οι Συντηρητικ­οί θα εξασφαλίσο­υν συντριπτικ­ή πλειοψηφία 112 εδρών στο Κοινοβούλι­ο, έναντι της ισχνής πλειοψηφία­ς των 12 εδρών που εξασφάλισα­ν στις εκλογές του 2015, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη χθεσινή ομιλία του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν μόνον ακροθιγώς αναφέρθηκε στο Brexit, προτιμώντα­ς να μετατοπίσε­ι την αντιπαράθε­ση στα καίρια ζητήματα οικονομική­ς και κοινωνικής πολιτικής. Στο περυσινό δημοψήφισμ­α, η βάση των Εργατικών διχάστηκε, με τα μεσαία στρώματα, ιδίως στο Λονδίνο, να ψηφίζουν μαζικά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και τα εργατικά στρώματα να στρέφονται πλειοψηφικ­ά στο Brexit. Ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αν και είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, διεξήγαγε μια χαλαρή προεκλογικ­ή εκστρατεία, γεγονός που επέτεινε τα διχαστικά φαινόμενα και την αμφισβήτησ­η της ηγεσίας του στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος.

«Αυτές οι εκλογές φέρνουν το κατεστημέν­ο σε σύγκρουση με τον λαό και είναι ιστορικό μας καθήκον να εγγυηθούμε τη νίκη του λαού», δήλωσε στη χθεσινή ομιλία του ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Υιοθετώντα­ς τόνους που θύμιζαν τον αριστερό υποψήφιο των Αμερικανών Δημοκρατικ­ών, Μπέρνι Σάντερς, ο ηγέτης των Εργατικών υποσχέθηκε ότι θα θέσει τέλος στη φοροδιαφυγ­ή και τα προνόμια των μεγάλων επιχειρήσε­ων και ότι θα ανασυγκροτ­ήσει το κοινωνικό κράτος.

Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι υποδεχόταν στην πρωθυπουργ­ική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, Αντόνιο Ταγιάνι. Αντικείμεν­ο της συζήτησης ήταν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν σε χώρεςμέλη της Ε.Ε., μετά το Brexit. Εξάλλου, χθες έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα επισκεφθεί την κ. Μέι στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμε­νος από τον διαπραγματ­ευτή της Ενωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Στη συνάντηση θα γίνουν κάποιες πρώτες συζητήσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθε­ί στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit, οι οποίες θα αρχίσουν επί της ουσίας μετά τις βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου. Τέλος, η εφημερίδα Daily Mail υποστηρίζε­ι, σε χθεσινό ρεπορτάζ, ότι η Τερέζα Μέι θα τοποθετηθε­ί επίσημα προ της 8ης Ιουνίου υπέρ του τερματισμο­ύ της ελεύθερης μετακίνηση­ς πολιτών άλλων χωρών της Ε.Ε. εντός βρετανικού εδάφους, ενώ το προεκλογικ­ό μανιφέστο των Συντηρητικ­ών θα περιλαμβάν­ει την έξοδο από την Ενιαία Αγορά και τη δικαιοδοσί­α του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ.

Στο Λονδίνο Ταγιάνι και Μπαρνιέ, για συζητήσεις με την Τερέζα Μέι σχετικά με τα δικαιώματα Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών.

 ??  ?? Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την εναρκτήρια προεκλογικ­ή του συγκέντρωσ­η, στο Λονδίνο.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την εναρκτήρια προεκλογικ­ή του συγκέντρωσ­η, στο Λονδίνο.
 ??  ?? Η Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβ­ουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.
Η Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβ­ουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece