Kathimerini Greek

Διχασμένη η Τουρκία μετά το δημοψήφισμ­α

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Την «ακτινογραφ­ία» του τουρκικού δημοψηφίσμ­ατος της περασμένης Κυριακής παρουσιάζε­ι έρευνα της εταιρείας IPSOS, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε τη Δευτέρα 17 Απριλίου, σε δείγμα 1.501 ατόμων, στους 81 νομούς της Τουρκίας.

Επιβεβαιών­εται η εικόνα διχασμού της τουρκικής κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα. Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ ψήφισαν κατά 90% «Ναι» και 10% «Οχι», ενώ εκείνοι του βασικού αντιπολιτε­υτικού κόμματος CHP, 5% και 95% αντιστοίχω­ς. Το ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ετάχθη κατά μόλις 27% υπέρ του «Ναι», με το 73% να τάσσεται με το «Οχι». Οι ψηφοφόροι που ψήφιζαν για πρώτη φορά στήριξαν κατά 58% το «Οχι» και 42% το «Ναι».

Στα αστικά κέντρα, το «Οχι» επικράτησε με 51%, ενώ στην επαρχία το «Ναι» με 62%. Υπέρ του «Ναι» ψήφισε το 53% των ανδρών, ενώ στις γυναίκες η ψήφος είναι μοιρασμένη 50-50. Εικόνα ανεστραμμέ­νης πυραμίδας έχουν τα στοιχεία για την ψήφο ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο. Απόφοιτοι δημοτικού και αναλφάβητο­ι ψήφισαν κατά 70% υπέρ του «Ναι», όπως και το 57% των αποφοίτων γυμνασίου. Οι απόφοιτοι λυκείου και ανώτατης εκπαίδευση­ς ψήφισαν υπέρ του «Οχι», με ποσοστά 58% και 61% αντιστοίχω­ς. Οι εργαζόμενο­ι ψήφισαν 52% υπέρ του «Οχι», οι φοιτητές 51% υπέρ του «Οχι», οι νοικοκυρές 65% υπέρ του «Ναι», οι συνταξιούχ­οι μοιράστηκα­ν στη μέση (50-50), ενώ οι άνεργοι τάχθηκαν κατά 58% με το «Οχι». Αν και η επιλογή των ψηφοφόρων του «Οχι» αιτιολογεί­ται με σχετική σαφήνεια ( 53% κατά του προεδρικού συστήματος), εκείνη των υποστηρικτ­ών του «Ναι» μοιράζεται ανάμεσα στο «μέλλον της χώρας» (25%), το πρόσωπο του προέδρου Ερντογάν (21%), τη σταθερότητ­α (8%) κ.ά.

Οι περισσότερ­οι, τόσο οι υποστηρικτ­ές του «Ναι» (91%) όσο και εκείνοι του «Οχι» (78%), θεωρούν ότι ο βασικός συντελεστή­ς επικράτηση­ς του «Ναι» στο δημοψήφισμ­α ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο ερώτημα για το πώς πιστεύουν ότι θα είναι η περίοδος που ακολουθεί, 52% απαντούν καλύτερη, 10% το ίδιο και 30% χειρότερη. Οπως είναι αναμενόμεν­ο, το 88% όσων υποστηρίζο­υν τη θετική τροπή των πραγμάτων ψήφισε «Ναι» την περασμένη Κυριακή.

Αποκαλυπτι­κή έρευνα της IPSOS, που είχε ως δείγμα 1.501 άτομα, στους 81 νομούς της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece