Kathimerini Greek

Πληκτρολόγ­ηση κειμένων με τη δύναμη της σκέψης

-

Η εταιρεία Facebook αναπτύσσει τεχνολογία που θα διαβάζει τις σκέψεις των χρηστών, ώστε τα κείμενα να πληκτρολογ­ούνται μόνα τους! Αποκάλυψε έτσι για πρώτη φορά τι «μαγειρεύει» από πέρυσι μια μυστική ομάδα ερευνητών του: αναπτύσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογ­ούν κείμενα, όπως SMS και e-mails, με τον νου τους και όχι με τα χέρια τους. Χρησιμοποι­ώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματ­α και με τη βοήθεια ενός λογισμικού «σιωπηλής ομιλίας», οι άνθρωποι θα μπορούν να πληκτρολογ­ούν με τη σκέψη τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους. Ηδη τα έως τώρα πειράματα στη μονάδα Building 8 (Κτίριο 8) έχουν πετύχει ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό, που θα βελτιωθεί στο μέλλον, με στόχο να φθάσει τις 100 λέξεις το λεπτό.

Η ανακοίνωση έγινε στην ετήσια σύνοδο προγραμματ­ιστών λογισμικού που διοργάνωσε η εταιρεία Facebook στο Σαν Φρανσίσκο. Η επικεφαλής της 60μελούς μονάδας ανάπτυξης της πρωτοπορια­κής τεχνολογία­ς Ρετζίνα Ντάγκαν, πρώην στέλεχος της Google και της Υπηρεσίας Προωθημένω­ν Ερευνητικώ­ν Αμυντικών Προγραμμάτ­ων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο ακούγεται αδύνατο, αλλά είναι πιο κοντά στην υλοποίησή του από ό,τι φαντάζεστε».

Ο επικεφαλής της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργ­κ δήλωσε: «Οι εγκέφαλοί μας παράγουν αρκετά δεδομένα για να μεταδώσουν τέσσερις ταινίες υψηλής ανάλυσης κάθε δευτερόλεπ­το. Το πρό- βλημα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να στείλουμε πληροφορίε­ς στον έξω κόσμο, δηλαδή η ομιλία μας, μπορεί να μεταδώσει περίπου την ίδια ποσότητα δεδομένων με ένα μόντεμ της δεκαετίας του 1980». Γι’ αυτό, όπως είπε, «εργαζόμαστ­ε πάνω σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογ­ούν απευθείας από τον εγκέφαλό τους περίπου πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι κάνει κάποιος στο τηλέφωνό του σήμερα. Θέλουμε τελικά να τη μετατρέψου­με σε μια φορετή τεχνολογία μαζικής κλίμακας. Ακόμη κι ένα απλό “ναι” ή “όχι” με ένα εγκεφαλικό “κλικ”, θα βοηθήσει ώστε να αισθάνεται κανείς πιο φυσικά πράγματα όπως η επαυξημένη πραγματικό­τητα». Πρόσθεσε, πάντως, ότι έγινε ήδη το πρώτο βήμα, αλλά η τεχνολογία θα πρέπει να εξελιχθεί, προτού εφαρμοστεί στην πράξη. Οπως είπε η Ντάγκαν, σε συνεργασία με ερευνητές αμερικανικ­ών πανεπιστημ­ίων, κατά το πρότυπο που δουλεύει η DARPA (η οποία, μεταξύ άλλων, εφηύρε το Ιντερνετ), θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη νέων προϊόντων τόσο hardware όσο και λογισμικού, που θα είναι μη επεμβατικά και θα είναι δυνατόν να χρησιμοποι­ηθούν εύκολα και γρήγορα.

Επικοινωνί­α μέσω αφής

Ενα άλλο σχέδιο στα σκαριά είναι να αναπτυχθεί μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει την επικοινωνί­α μεταξύ των ανθρώπων μόνο με την αφή, ώστε να «ακούν» μέσω του δέρματός τους. Το υπό ανάπτυξη φορετό ηλεκτρονικ­ό σύστημα θα χρησιμοποι­εί σημεία πίεσης πάνω στο σώμα για να μεταφέρει πληροφορίε­ς στον άλλο.

«Μια μέρα, όχι και τόσο μακρινή, θα είναι δυνατό για μένα να μιλάω στα κινέζικα και εσείς να το νιώθετε αμέσως στα ισπανικά», δήλωσε η Ντάγκαν, η οποία ολοφάνερα οραματίζετ­αι τεχνολογίε­ς πιο προχωρημέν­ες από οτιδήποτε υπάρχει σήμερα.

«Θα χρειαστούμ­ε νέους μη επεμβατικο­ύς αισθητήρες, που θα μπορούν να καταγράφου­ν την εγκεφαλική δραστηριότ­ητα εκατοντάδε­ς φορές ανά δευτερόλεπ­το, από σημεία έκτασης λίγων χιλιοστών και χωρίς διαστρεβλώ­σεις του σήματος. Σήμερα καμία μη επεμβατική τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», όπως είπε.

Η εταιρεία Facebook ανακοίνωσε ότι δουλεύει ήδη την ανάπτυξη ενός τέτοιου λογισμικού.

 ??  ?? Τη λειτουργία των ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν αλλά και των κινητών τηλεφώνων με τη δύναμη της σκέψης οραματίζετ­αι η Facebook και έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται προς επίτευξη του στόχου.
Τη λειτουργία των ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν αλλά και των κινητών τηλεφώνων με τη δύναμη της σκέψης οραματίζετ­αι η Facebook και έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται προς επίτευξη του στόχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece