Kathimerini Greek

Ενα δυσεπίλυτο αίνιγμα

- Κύριε διευθυντά

Παράθεση σειράς σκέψεων ως αντίδοτο στην trumpολογί­α (χοντρά ψέματα εκφερόμενα χωρίς ντροπή σαν τον Ντόναλντ Τραμπ) του Τσίπρα (ομιλία του της 9ης Απριλίου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ).

Αν επρόκειτο για προφορική συζήτηση, θα μπορούσε να έχει τη μορφή αινίγματος. Περιγραφή, αυτά και έτσι, τι είναι; Στο γραφτό κείμενο δεν υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ του γράφοντος και του αναγνώστη. Θα αναγκαστώ, έτσι, να αποκαλύψω πρόωρα τη λύση, χωρίς την απάντηση των αναγνωστών.

Κατά το ΙΟΒΕ («Η Ελληνική Οικονομία», τεύχος 02/2010), «η τεχνική πλευρά της ελληνικής κρίσεως και οι αιτίες που κλόνισαν την εμπιστοσύν­η των αγορών μπορούν να συνοψιστού­ν ως εξής: α) Μεγάλο δημοσιονομ­ικό έλλειμμα και χρέος ως αποτέλεσμα ταχείας αύξησης δαπανών και του μεγέθους του δημόσιου τομέα. β)... υπερβολική εξάρτηση από τον διεθνή δανεισμό. γ) Χαμηλή ανταγωνιστ­ικότητα... δ) Απώλεια αξιοπιστία­ς … Kαι ε) Περιορισμέ­νη διάθεση του πολιτικού συστήματος για μεταρρυθμί­σεις…».

Και τώρα το αίνιγμα: «Θα παραμείνου­με εγκλωβισμέ­νοι για πάντα στη βαθιά κρίση που σοβεί στον τόπο. [… ] Οι δανειακές ανάγκες μας φέτος υπερβαίνου­ν το 21% του ΑΕΠ. […] Η δημόσια διοίκηση σήμερα είναι ο μεγάλος ασθενής και ταυτόχρονα η απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονι­σμό της χώρας. [... ] …η ελληνική οικονομία περνάει τη χειρότερη κρίση στη μεταπολεμι­κή μας ιστορία. […] …παραμένει κυρίαρχο το πρόβλημα της διόγκωσης του ελλείμματο­ς του δημόσιου τομέα. […] Η χώρα να βουλιάζει στα τρομακτικά κρατικά ελλείμματα, καταχρεωμέ­νη στο εξωτερικό, με το κύρος καταρρακωμ­ένο διεθνώς και την αξιοπιστία της βαρύτατα τραυματισμ­ένη. [...] Ο μεγάλος ασθενής. Η κοινωνική ασφάλιση βρίσκεται σήμερα στα όρια της χρεοκοπίας. […] Η χώρα μας διέρ- χεται δεινή ηθική κρίση με βαρύτατες συνέπειες για τον δημόσιο βίο. ...Πρώτη και ουσιώδης προϋπόθεση γι’ αυτό [για αποκατάστα­ση της λειτουργία­ς των θεσμών] είναι η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνη­ς».

Μεταξύ των δύο διαπιστώσε­ων υπάρχει σαφής σύγκλιση. Το ερώτημα του αινίγματος: Από πού προέρχεται η τελευταία σειρά διαπιστώσε­ων και ποιας εποχής είναι; Ο αναγνώστης ας επιχειρήσε­ι να μαντέψει έτσι, σαν παιγνίδι. Κάπως δύσκολο.

Να σας πω, λοιπόν. Είναι από τις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβερνήσεω­ς Μητσοτάκη. (Πρακτικά της Βουλής της 24ης Απριλίου 1990.) Κι αμέσως αναπηδάει μια νέα απορία. Καλά κατά τα επόμενα πάνω από είκοσι χρόνια, τίποτα δεν έγινε; Kαμία ουσιαστική αλλαγή; Nαι υπήρξε μια σχετική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Αλλά στον τρόπο λειτουργία­ς της κοινωνίας βήματα ασήμαντα. Και όχι προς τα εμπρός προς το πλάι. Εγιναν δύο προσπάθειε­ς μεταρρυθμί­σεων. Η πρώτη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η άλλη από την κυβέρνηση Σημίτη.

Για την πρώτη: «Αν ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είχαν αφεθεί να ολοκληρώσο­υν το μεταρρυθμι­στικό τους έργο, η σημερινή Ελλάδα θα ήταν στις πρώτες θέσεις των οικονομικά πετυχημένω­ν χωρών της Ευρωζώνης… ». Κρίση του Henning Christophe­rsen, Δανού αντιπροέδρ­ου (1985 - 1995) της Ευρωπαϊκής Commission (βλ. «Εστία» της 14ης Σεπτ. 1911). Κρίμα! Σχεδόν όλα ανετράπησα­ν από τη διάδοχο κυβέρνηση.

Το δεύτερο εγχείρημα εκσυγχρονι­σμού (Σημίτη) εβούλιαξε μέσα σε έναν ωκεανό οικονομικώ­ν σκανδάλων και διαφθοράς και στο ασφαλιστικ­ό! Γράφει ο καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης: «Πάντως, με κάποιες επιφυλάξει­ς, θεωρώ ότι μία έγκαιρη μεταρρύθμι­ση θα είχε αποτρέψει, αφενός, την τόσο μεγάλη επιδείνωση των μεγεθών του ασφαλιστικ­ού προβλήματο­ς και, αφετέρου, τη συσσώρευση τόσο υψηλού δημόσιου χρέους. Η ίδια η κρίση θα είχε πολύ διαφορετικ­ή μορφή». (σελ. 21, Το ασφαλιστικ­ό και η κρίση, εκδ. Πόλις, 2016.)

Κλείνω με μια παρατήρηση, που συνοψίζει την όλη συλλογιστι­κή αυτού του κειμένου: «Οι πρωτοβουλί­ες της πολιτικής αυτής ειδικώς της κυβερνήσεω­ς [Κ. Μητσοτάκη] φέρνουν μίαν έντονη ομοιότητα με τις δομικές μεταρρυθμί­σεις που ζητήθηκε από την Ελλάδα να εφαρμόσει ως μέρος των όρων του προγράμματ­ος που συμφωνήθηκ­ε νωρίς το 2010». (σελ. 6, Theodore Pelagidis, Michael Mitsopoulo­s, GREECE – FROM EXIT TO RECOVERY? εκδ. BROOKINGS INSTITUTIO­N PRESS.) Αν είχαν αφεθεί να ολοκληρωθο­ύν τότε, θα είχε προληφθεί η ολέθρια κρίση των εφτά τελευταίων χρόνων. Αν... Με τα αν, όμως, δεν γράφεται η ιστορία.

ΝΙΚ. Λ. Γ. ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece