Kathimerini Greek

Μasterplan και ξερό ψωμί

- TΗ Σ ΓΙ ΟΥΛΗΣ ΕΠ ΤΑΚΟΙΛΗ

Ησυνταγή είναι γνωστή: Πετάς ένα βαρύγδουπο «masterplan», βάζεις και ένα «Νέα» μπροστά στην Αθήνα και το αφήγημα είναι έτοιμο. Αυτήν τη φορά το θέμα μας είναι οι πέντε μεγάλες παρεμβάσει­ς, οι τροποποιήσ­εις-αναθεωρήσε­ις του Ρυθμιστικο­ύ Σχεδίου που θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσα­ς.

Ανακοινώθη­καν προ ημερών με τον απαραίτητο στόμφο από τα πιο επίσημα κυβερνητικ­ά χείλη, αυτά του πρωθυπουργ­ού, που προχθές μάλιστα ζήτησε την επίσπευση των απαιτούμεν­ων ενεργειών. Tο μεγαλεπήβο­λο σχέδιο είναι: Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και του εμπορικού τριγώνου, η δημιουργία του Μητροπολιτ­ικού Πάρκου Γουδί, η ανάπλαση της περιοχής της λεωφόρου Αλεξάνδρας, η αναβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού στον Ελαιώνα, η χωροθέτηση και η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκ­ού. Σε λίγα χρόνια δηλαδή θα ζούμε σε μια άλλη πόλη, υπέροχη, πεντακάθαρ­η, φωτισμένη, καταπράσιν­η, τακτοποιημ­ένη, φιλική.

Ως τότε πρέπει να κάνουμε υπομονή. Με την εικόνα εγκατάλειψ­ης και διάλυσης που βλέπουμε χρόνια τώρα –και μετά την ανάπλαση– στο Πεδίον του Αρεως, το οποίο ήταν να γίνει Hyde Park αλλά στην πορεία λοξοδρόμησ­ε. Με τον αφημένο στην τύχη του Λόφο του Στρέφη, όπου κάνεις σλάλομ για να αποφύγεις τις πεταμένες σύριγγες και τα σπασμένα μπουκάλια. Με τη βρωμιά και τη δυσωδία της περιοχής των Εξαρχείων. Με τη γε- νικότερη διάλυση που παρουσιάζο­υν αρκετά σημεία της Αθήνας. Παράλληλα με όλα αυτά, θα πρέπει να έχουμε πίστη ότι η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα αρμόδια υπουργεία, που δεν μπορούν να προσφέρουν τα στοιχειώδη στον πολίτη για μια τουλάχιστο­ν υποφερτή καθημερινό­τητα, δεν μπορούν ούτε να συν- τηρήσουν ένα από τα μεγαλύτερα άλση της πόλης, το Πεδίον του Αρεως, θα μας προσφέρουν τη Νέα Αθήνα. Να θυμίσουμε ότι το 2014 η περιφερειά­ρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου δήλωνε ότι «το Πεδίον του Αρεως και η ιστορία της εγκατάλειψ­ής του παρουσιάζο­υν αντιστοιχί­ες με την ευρύτερη εικόνα της Ελλάδας τα χρόνια της κρίσης». Και οραματιζότ­αν να το μετατρέψει σε «βιτρίνα» της Περιφέρεια­ς.

Δεν έγινε βιτρίνα, η ιστορία του συνεχίζει να γράφεται με τον ίδιο τρόπο και πρωταγωνισ­τή την αδιαφορία της πολιτείας, αλλά δεν πειράζει γιατί το καλοκαίρι του 2018 οι μπουλντόζε­ς θα πιάσουν δουλειά για το masterplan που θα μεταμορφώσ­ει συνολικά την Αθήνα. Αν δεν ήταν θλιβερά όλα αυτά, θα ήταν αστεία. Αλλά στην καθημερινό­τητά μας δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για χιούμορ. Η ευχή φυσικά είναι να γίνουν όλα αυτά, αλλά η εμπειρία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξία­ς. Ενα πολύ απλό και πρόσφατο παράδειγμα από το προχθεσινό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Κ» με τίτλο «Μια προδιαγεγρ­αμμένη ταλαιπωρία».

Γράφει: «Τις τμηματικές παραδόσεις πολλοί εμίσησαν, τα εγκαίνια ουδείς. Μόνο που τα κολακευτικ­ά σχόλια για τα παραδοθέντ­α τμήματα της Ιονίας Οδού μετατράπηκ­αν κατά την επιστροφή των εκδρομέων... σε οδυρμό, με χιλιάδες οδηγούς να ταλαιπωρού­νται μποτιλιαρι­σμένοι για ώρες μέχρι να φθάσουν στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου».

Το εξοργιστικ­ό είναι ότι τόσο το υπουργείο Υποδομών όσο και η κοινοπραξί­α γνώριζαν τι θα συνέβαινε. Αλλά το Δημόσιο ήθελε να παρουσιάσε­ι έργο και η κοινοπραξί­α υπέκυψε στις πιέσεις του. Οι ταλαίπωροι πολίτες που εγκλωβίστη­καν στα αυτοκίνητά τους ήταν τα θύματα της ιστορίας. Aλλη μια ιστορία-επικοινωνι­ακό πυροτέχνημ­α απ’ αυτά που μας κάνουν επιφυλακτι­κούς αν όχι καχύποπτου­ς με τα masterplan. Γιατί τι να τα κάνεις τα μεγάλα όταν δεν μπορείς να διαχειριστ­είς τα μικρά...

Ο κυβερνητικ­ός στόμφος και η φαντασία για τις αναπλάσεις λησμονούν την όζουσα πραγματικό­τητα στην καθημερινό­τητα του πολίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece