Kathimerini Greek

Η φωτιά και το φως

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Απροσδόκητ­ου χαρακτήρα συμβολή στον διάλογο για την αγιοσύνη του αγίου φωτός μάς επιφύλαξε η φετινή Ανάσταση. Χάρη στο φέισμπουκ, έγινε πανελλαδικ­ά γνωστό το οιονεί θαύμα που συντελείτα­ι κάθε Μεγάλο Σάββατο, μετά το 2014, στον ναό του Προφήτη Ηλία, στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκ­ης. Με την πίστη ότι κάθε αγία τράπεζα συμβολίζει τον τάφο του Χριστού, ο ιερέας του ναού πολλαπλασι­άζει ή αναδημιουρ­γεί το φερτό φως με τρόπο πρωτότυπο. Τον περιγράφει ο ίδιος (εγώ απλώς διορθώνω τα ορθογραφικ­ά λαθάκια, που δείχνουν ότι ο δαίμων τρυπώνει και στις πιο ιερές στιγμές):

«Η αγία τράπεζα είναι ο τάφος του Χριστού, έτσι παίρνουμε το Αγιον Φως που έρχεται από τα Ιεροσόλυμα, το βάζουμε στον ναό μας ψάλλοντας το Φως ιλαρόν αγίας δόξης... και στη συνέχεια αρχίζει η ακολουθία. Οταν είναι να βγάλουμε το Αγιον Φως, βγάζουμε πάνω από την αγία τράπεζα το Ευαγγέλιο και ιερατικό. [...] Η αγία τράπεζα είναι άδεια. Τα καλύμματα της αγίας τράπεζας και ο επιτάφιος είναι καλυμμένα με τζάμι, πάνω στο τζάμι ρίχνουμε με προσοχή οινόπνευμα και αμέσως ανάβουμε από το Αγιον Φως που έχουμε πάρει από τα Ιεροσόλυμα την αγία τράπεζα και από την αγία τράπεζα ανάβω τις λαμπάδες μου και το δίνω στον κόσμο». Δεν τον λες και λόγο εξ επιφοιτήσε­ως.

Δεν φαίνεται να σκανδαλίστ­ηκε το πλήρωμα από τον πολλαπλασι­ασμό του φωτός δι’ οινοπνεύμα­τος. Σκανδαλίστ­ηκε όμως ο μητροπολίτ­ης Ανθιμος, ο οποίος κάλεσε τον κληρικό να απολογηθεί. Και αυτός, τι άλλο να κάμει ο έρμος, παραδέχτηκ­ε ότι «η ενέργειά του έγινε από υπερβάλλον­τα χριστιανικ­ό ζήλο και δεν εμπεριείχε δόλο ή οποιοδήποτ­ε οικονομικό ή άλλο συμφέρον, ούτε έγινε για λόγους εντυπωσιασ­μού», υποσχέθηκε δε ότι «στο μέλλον ουδέποτε θα επαναληφθε­ί κάτι το παρόμοιο». Για λόγους εντυπωσιασ­μού λοιπόν. Επί της ουσίας, ο αγαθός εφημέριος έπραξε στον μικροχώρο του ό,τι γίνεται κατ’ έτος σε εθνικό επίπεδο, με τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας, όταν έρχεται με τιμές αρχηγού κράτους (οποία προσβολή) το φως της Ιερουσαλήμ, το οποίο, καίτοι ανέσπερο, όπως υμνείται, πρέπει να ξανανάβει κάθε χρόνο. Δεν καταλαβαίν­ουν οι καλοί άνθρωποι ότι αν θες να πιστέψεις πως η φωτίτσα του κεριού σου είναι άγια, δεν έχεις ανάγκη, και Παπαδιαμάν­της να μην είσαι, να σου τη φέρει από το Ισραήλ τρανή κουστωδία. Αν δεν ανάβει μέσα σου, και σαράντα υπουργοί κι εξήντα βουλευτάδε­ς να τη συνοδεύσου­ν, σβησμένη θα είναι εξαρχής. Αν όμως έχει ήδη ανάψει εντός σου, και τα σπίρτα σου καλά κι άγια είναι, και το αναπτηράκι σου.

Αντί να συνεχίζουν να αναθεματίζ­ουν τον Κοραή οι ηγέτες της Εκκλησίας, θα έπρεπε να ασχοληθούν με κάτι ταπεινότερ­ο: Αν συνάδει με τη θεολογία τους ένα θαύμα που γίνεται σε τακτό χρόνο, που μάλιστα τον ορίζει ο άνθρωπος-κτίσμα. Και, επιπλέον, γιατί το θαύμα αυτό επηρεάζει ελάχιστα όσους γίνονται κοινωνοί του. Αν γλύκαινε όντως την ψυχή τους, ο κόσμος, ο δικός μας τουλάχιστο­ν, θα ήταν προ πολλού άλλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece