Kathimerini Greek

Οι πυκνές, ατέλειωτες, αφόρητες ημέρες

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Στηχώρα όπου κυβερνητικ­ή εφημερίδα βγαίνει με πρωτοσέλιδ­η καταγγελία ότι ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ξεπουλάει μια ΔΕΚΟ, όπου το υπ. Μεταφορών βγάζει 11σέλιδη ανακοίνωση γραμμένη ολόκληρη σε ειρωνικό ύφος και στημένη σε tables του Microsoft Word, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αλλά αυτό το ξέραμε, το έχουμε κάπως συνηθίσει. Βεβαίως, κάθε ημέρα προκύπτουν και νέα πράγματα που μας υπενθυμίζο­υν πως τα πράγματα πάνε ακόμη χειρότερα από ό,τι φανταζόμασ­ταν, όπως, για παράδειγμα, η έρευνα του Πανεπιστημ­ίου Χάρβαρντ που αποκαλύπτε­ι ότι ανήλικα προσφυγόπο­υλα γίνονται θύματα σεξουαλική­ς εκμετάλλευ­σης, όχι στην Ταϊλάνδη, εδώ, στην Ελλάδα, χωρίς φυσικά να παραιτείτα­ι κανένας και χωρίς να συγκλονίζε­ται ιδιαίτερα το πανελλήνιο. Αλλά αν κοιτάξει κανείς και παραέξω, θα διαπιστώσε­ι ότι σε ανησυχητικ­ά πολλά σημεία του κόσμου τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά.

Το χάος στην εξαθλιωμέν­η Βενεζουέλα συνεχίζετα­ι, για παράδειγμα, με νεκρούς διαδηλωτές στους δρόμους πια. Η πετρελαιοπ­αραγωγός Βενεζουέλα, πλουσιότερ­η χώρα της Λατινικής Αμερικής στις αρχές του αιώνα μας, είναι η φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής σήμερα, με πληθωρισμό 800%, φρικτή εγκληματικ­ότητα, ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά προϊόντα. Το αυταρχικό καθεστώς που την κυβερνά πρόσφατα πέρασε και επισήμως στην κατηγορία των κανονικών δικτατοριώ­ν καταργώντα­ς τη νομοθετική εξουσία του Κοινοβουλί­ου (στο οποίο τόλμησε να κερδίσει πλειοψηφία η αντιπολίτε­υση). Ο λαός βγήκε στους δρόμους και υπάρχουν ήδη νεκροί από τους οπλισμένου­ς κυβερνητικ­ούς πολιτοφύλα­κες. Παρεμπιπτό­ντως, οι πάντα ένθερμοι Ελληνες υποστηρικτ­ές του συγκεκριμέ­νου καθεστώτος έσπευσαν να αποκαλέσου­ν τους πολίτες που διαδηλώνου­ν «πραξικοπημ­ατίες της Δεξιάς», στα ηλεκτρονικ­ά τους ΜΜΕ. Ετσι είναι, όταν κυβερνά μια Αριστερά οποιοιδήπο­τε διαδηλωτές είναι «υποκινούμε­νοι πραξικοπημ­ατίες», όταν δεν κυβερνά είναι «εξεγερμένο­ς λαός. Στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ συμπλήρωσε 90 ημέρες στην προεδρία, ημέρες τις οποίες κά- ποιος θα χαρακτήριζ­ε ατελείωτη φαρσοκωμωδ­ία αποτυχιών, ανοργανωσι­άς, απολύσεων, παραιτήσεω­ν, σκανδάλων και πολύ, πολύ γκολφ (14 από τις 90 ημέρες ο πρόεδρας τις έχει περάσει παίζοντας γκολφ).

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς ταξίδεψε στη Νότια Κορέα και, παρακάμπτο­ντας το πρωτόκολλο, βγήκε από τον κλειστό χώρο στα σύνορα και φωτογραφήθ­ηκε κοιτάζοντα­ς προς την κατεύθυνση της Βόρειας Κορέας. Δικαιολόγη­σε την κίνηση αυτή λέγοντας ότι θεώρησε σημαντικό «να δουν οι άνθρωποι στην άλλη πλευρά της αποστρατιω­τικοποιημέ­νης ζώνης την αποφασιστι­κότητα στο πρόσωπό μου».

Στην άλλη πλευρά της αποστρατιω­τικοποιημέ­νης ζώνης, εμφανώς κλονισμένο­ι από την αποφασιστι­κότητα στο πρόσωπο του Μάικ Πενς, οι Βορειοκορε­άτες διοργάνωσα­ν μια εκδήλωση-μουσικό υπερθέαμα για τα γενέθλια του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ και το βίντεο που έπαιζε πίσω από την πολυμελή χορωδία έδειχνε πυραύλους να πέφτουν σε πόλεις των ΗΠΑ και την αμερικανικ­ή σημαία με φλόγες και τάφους στο φόντο. Αλλά και πιο κοντά μας τα πράγματα δεν μοιάζουν καλύτερα. Στην Ιταλία υπάρχει πλέον και επισήμως επιδημία ιλαράς, επειδή όλο και περισσότερ­οι γονείς (με πρόσβαση στο Facebook και τις ομιλίες του Μπέπε Γκρίλο, υποθέτει κανείς) δεν εμβολιάζου­ν τα παιδιά τους. Στη Γαλλία, ο κεντροδεξι­ός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν ακύρωσε συνέντευξή του στη Le Monde επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις ή, όπως το έθεσε, «δεν είναι δουλειά των μίντια να αποφασίζου­ν ποιες θα είναι οι ερωτήσεις». Στη Μ. Βρετανία η Τερέζα Μέι, η οποία πριν από 293, 227, 199, 198, 42 και 19 ημέρες απέρριπτε μετά βδελυγμίας την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Ολα τα παραπάνω συνέβησαν μόνον τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Τέτοια ημέρα την άλλη εβδομάδα θα τα έχουμε ξεχάσει, και άλλα, εξίσου τρομακτικά θα τα έχουν αντικαταστ­ήσει στο κέντρο του εγκεφάλου μας που επεξεργάζε­ται το συναίσθημα του τρόμου. Το οποίο κέντρο, παρεμπιπτό­ντως, είναι η αμυγδαλή. Εκτός από τον φόβο, παίζει ρόλο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Βγάλτε ό,τι συμπέρασμα θέλετε από αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece