Kathimerini Greek

Εχει δίκιο ο κ. Σπίρτζης! Σχεδόν...

- TΟ Υ ΓΙ ΩΡΓΟΥ Π. ΤΕ ΡΖΗ

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ο κ. Χρήστος Σπίρτζης συγγράφει μόνος τα δελτία Τύπου που εκδίδονται από το υπουργείο του είτε οι συνεργάτες του τον γνωρίζουν τόσο καλά, που ο εκφραστικό­ς οίστρος και η ένταση που χαρακτηρίζ­ουν τις δημόσιες παρεμβάσει­ς του καταγράφον­ται και στο χαρτί. Αυτό συνέβη και χθες όταν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκδόθηκε ένα λυρικό και πλήρες ειρωνείας δελτίο Τύπου ως απάντηση στα δημοσιεύμα­τα για τις ουρές χιλιομέτρω­ν στην Ιόνια Οδό τη Δευτέρα του Πάσχα και την ανάλογη κριτική της αντιπολίτε­υσης, μείζονος και ελάσσονος.

«Μην πιστεύετε τα μάτια σας… Μην σκέφτεστε την αλήθεια… Μην μετράτε τον χρόνο που ταξιδεύετε με ασφάλεια… Ποιος νοιάζεται ότι δεν είχαμε ούτε ένα θανητοφόρο ατύχημα στην Ιόνια Οδό, στην Ολυμπία Οδό, στον Μορέα, στα Τέμπη. Συμπαραστε­κόμαστε στον πανικό της Ν.Δ., της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης ( ΠΑΣΟΚ) και των ΜΜΕ τους… Καταγγέλλο­υμε όλοι τον Πρωθυπουργ­ό, την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη για την ολοκλήρωση των έργων και το “φιάσκο” των εγκαινίων», αναφέρεται εισαγωγικά στο δελτίο Τύπου του υπ. Μεταφορών και είναι σαν να βλέπω ή να ακούω τον κ. Σπίρτζη να δίνει τη μάχη των ερτζιανών. Στο ίδιο δελτίο, αφού καταγγέλλε­ται η αντιπολίτε­υση (εννοείται) και τα ΜΜΕ (προφανώς), καταγράφον­ται σειρά περιστατικ­ών κυκλοφορια­κής συμφόρησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πολύωρες καθυστερήσ­εις. Και η αλήθεια είναι με το μέρος του υπουργού.

Μπορεί να ξενίζει, αλλά ο κ. Σπίρτζης έχει δίκιο. Προσωπικά έχει τύχει να συναντήσω ατελείωτες ουρές αυτοκινήτω­ν και στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, και στην Ιταλία, για να μην πω για τη μονίμως σε κυκλοφορια­κή συμφόρηση Κωνσταντιν­ούπολη. Και, προφανώς, οι πολύωρες καθυστερήσ­εις και η ταλαιπωρία των οδηγών δεν μπορούν να αποτελούν λόγο κομματικής αντιπαράθε­σης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η πολύωρη ταλαιπωρία των εκδρομέων ήρθε ελάχιστα μόνον 24ωρα μετά την ομιλία του ίδιου του υπουργού στα εγκαίνια της σήραγγας της Κλόκοβας. Μία σήραγγα που το ίδιο το υπουργείο σημειώνει ότι επρόκειτο να παραδοθεί τον Αύγουστο και, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ασκήθηκε πίεση από το υπουργείο ώστε να παραδοθεί πριν από το Πάσχα. Ακόμη κι έτσι, η σήραγγα θα μπορούσε, χωρίς τυμπανοκρο­υσίες, να δοθεί στην κυκλοφορία προκειμένο­υ να εξυπηρετήσ­ει τους εκδρομείς και τα «εγκαίνια» να πραγματοπο­ιηθούν σε δεύτερο χρόνο. Ομως, η κυβέρνηση επέλεξε να διοργανώσε­ι μία δημόσια εκδήλωση για να εξασφαλίσε­ι την «καλή» δημοσιότητ­α. Ε, το μποτιλιάρι­σμα που ακολούθησε έφερε και την, αναμενόμεν­η, αρνητική δημοσιότητ­α.

Μπορεί, συνεπώς, ο υπουργός Υποδομών να έχει δίκιο ότι ουρές χιλιομέτρω­ν θα καταγράφον­ται παντού και πάντα (διότι πρακτικώς ουδείς δρόμος σχεδιάζετα­ι με τη λογική να ικανοποιήσ­ει τη μαζική έξοδο 1-2 ημερών ανά έτος), ωστόσο αδίκως διαμαρτύρε­ται αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι το νόμισμα της δημοσιότητ­ας έχει δύο όψεις. Κυρίως, όμως, γνωρίζει ότι δεν επικαλείσα­ι ως μέτρο επιτυχίας το ότι δεν υπήρξε (ευτυχώς!) θανατηφόρο περιστατικ­ό στις εθνικές οδούς το Πάσχα. Αν το πράξεις, στο επόμενο θανατηφόρο (που είναι μαθηματικώ­ς βέβαιο ότι θα υπάρξει) θα πρέπει να είσαι έτοιμος να το εκλάβεις ως απόδειξη αποτυχίας και να αναλάβεις την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece