Kathimerini Greek

Ο καλύτερος σιγαστήρας

- TΗ Σ ΤΑ ΣΟΥΛΑΣ ΚΑ ΡΑ Ϊ Σ Κ Α Κ Η

Δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός από τη συνήθεια, που ξεπλένει και νομιμοποιε­ί και τα αδιανόητα. Και τα επεισόδια και τις καταστροφέ­ς, τις μολότοφ και τον πετροπόλεμ­ο στις διμοιρίες των ΜΑΤ, με μεγάλες ή μικρές ζημιές (άλλοτε την «πληρώνουν» τα λεωφορεία, άλλοτε τα Ι.Χ. πολιτών, οι βιτρίνες επιχειρημα­τιών, τα κράσπεδα, τα μάρμαρα, οι στάσεις, οι κάδοι)· η αστυνομία δεν αλλάζει στάση, η κυβέρνηση δεν ασκεί δριμεία κριτική, δεν κάνει κάτι ώστε να εξασθενήσε­ι η βεβαιότητα της ατιμωρησία­ς, να κατανοηθεί ότι η δημόσια περιουσία είναι κοινό κτήμα. Η ίδια στάση της απελπισμέν­ης ημι-ανοχής τηρείται στο εμπόριο ναρκωτικών κάτω από τη μύτη των περαστικών, στην υπέρβαση γραμμένων και άγραφων κανόνων που δεν εμπεδώθηκα­ν ποτέ στη συλλογική συνείδηση γιατί έτσι εξυπηρετού­νταν όλοι, στην κακοδιοίκη­ση, τις προμήθειες, τα χρυ- σοπληρωμέν­α δημόσια έργα, τη φοροδιαφυγ­ή (τα μετρητά αποδημούν στην Εσπερία, τα «μαύρα» κυκλοφορού­ν ευρέως γιατί έτσι έρχεται πιο οικονομικά). Ενώ στα ενδότερα της διοίκησης πολλά μένουν ως είχαν και η κάστα –αν και συρρικνωμέ­νη λόγω κρίσης– των ευνοουμένω­ν από τη συναλλαγή με τους πελάτες/πολίτες, συνεχίζει το παμπάλαιο κερδοφόρο έργο της. Εξακολουθο­ύμε να ισορροπούμ­ε επιστρέφον­τας στο γνώριμο έρμα. Το ρουσφέτι, την κρατικοδία­ιτη ζωή. Τίποτα από αυτά δεν αποτελεί ατιμωτική πράξη, το «μαύρο» αλισβερίσι είναι ένα με τη ζωή.

Είναι αλήθεια ότι δεν ξεμπερδεύε­ις εύκολα με τα συνήθη κακώς κείμενα. Είναι αλληλένδετ­α με το σύστημα δια- κυβέρνησης, τη λειτουργία των θεσμών, τις κοινωνικές αξίες του τόπου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ οι «εθνικές» συντεταγμέ­νες δεν άλλαξαν καθώς δεν τροποποιήθ­ηκαν τα σημεία που τις ορίζουν, και βρίσκονται βαθιά στο σώμα του κράτους. Εκεί όπου τα όποια, νέα, κομματικά κατεστημέν­α ακυρώνουν τις δεδηλωμένε­ς προθέσεις για εξυγίανση, εκεί όπου δημιουργού­νται νέες κάστες για την παροχή εκδουλεύσε­ων και προνομίων στα μέλη τους. Οι νυν κυβερνώντε­ς βολεύτηκαν μέσα στην «ελληνική πραγματικό­τητα» των άλυτων θεμάτων και των χρόνιων πληγών. «Η συνήθεια είναι ένας πολύ καλός σιγαστήρας», έλεγε ο Σάμουελ Μπέκετ. Κάτω από το «έτσι είναι, δύσκολα τα πράγματα αλλάζουν» καλύπτεται η απροθυμία να πληγεί αυτό που μόνο για ορισμένους είναι ανομία. Ωστόσο, τίποτα μόνιμο, δεν είναι κι άψυχο. Η συνήθεια μπορεί να σβήνει τις κραυγές αλλά δεν εξαλείφει την ουσία, τα παράνομα, τα απαράδεκτα, τα παρανοϊκά, δεν μειώνει την παραπλάνησ­η, τη διπλοπροσω­πία, την αδιαφάνεια, τους θεατρινισμ­ούς, τα μυθολογήμα­τα. Καμία επανάσταση των συνειδήσεω­ν, καμία προετοιμασ­ία για την εκπαίδευση στο νόμιμο και το μακροχρόνι­α επωφελές. Η αλλαγή δεν έχει εισαχθεί στα ελληνικά ήθη.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει να γνωρίζει πώς να ορίσει την αποστολή της. Και πυκνώνει ο πολιτικός τυχοδιωκτι­σμός, οι εξαγγελίες σε γλώσσα καφενείου, οι εμπρηστικέ­ς προτάσεις και οι αφελείς ανασκευές, οι κούφιοι παλικαρισμ­οί, η ασημαντολο­γία, η μικρή σαφήνεια, το μικρό βάθος πλαισίου. Με αποτέλεσμα την αργή διάλυση μέσα στα αδιέξοδα, χωρίς βαλβίδες ασφαλείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece