Kathimerini Greek

Μπερδεμένο­ι στα ελλείμματα

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Ερχεται κι επανέρχετα­ι η ίδια συζήτηση για τη σχέση μεταξύ χρέους και κρατικών ελλειμμάτω­ν. Ανακοινώσε­ις προβλέψεων όπως οι προχθεσινέ­ς του ΔΝΤ, αντί να εξυπηρετού­ν τη ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος, οδηγούν σε γενική επανάληψη της σύγχυσης. Μπορείς να «παίξεις» με τα νούμερα, είναι όμως αδύνατον να τα αθροίζεις με διαφορετικ­ό τρόπο.

Το πρόβλημα του χρέους είναι ότι κάθε νέο κρατικό έλλειμμα το αυξάνει, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα, που δεν είναι παρά η θετική διαφορά των τρεχόντων εσόδων επί των τρεχουσών δαπανών δεν αρκεί για να το μειώσει. Μπορεί να είναι σημαντικό, ιδιαιτέρως όταν το κράτος δεν πέτυχε θετικό αποτέλεσμα ποτέ μετά το 2002, αλλά ακόμη κι έτσι, ο δρόμος μέχρι την καθαρή απομείωση του χρέους είναι πολύ μακρύς.

Χρειαζόμασ­τε θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα που θα ισούται με το ποσό των τόκων που οφείλουμε ετησίως επί του χρέους. Το νέο αυτό ποσό προκύπτει από το κόστος δανεισμένο­υ χρήματος, δηλαδή του μέσου επιτοκίου επί του συνολικού κεφαλαίου των δανείων που έχει συνάψει το κράτος. Αν όμως το πρωτογενές αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό, έχουμε και πάλι συνολικό κρατικό έλλειμμα. Αφού συνυπολογί­σουμε και άλλα αρνητικά ή θετικά αποτελέσμα­τα του ευρύτερου κράτους καταλήγουμ­ε σε αυτό που ονομάζουμε Γενική Κυβέρνηση, μέγεθος με το οποίο πρέπει να αποτιμούμε τις επιδόσεις της εκάστοτε ομάδας πολιτικών στους οποίους εμπιστευόμ­αστε την τύχη μας και τις τσέπες μας.

Με κίνδυνο να απογοητευτ­ούν ορισμένοι, είναι απαραίτητο να προσέξετε ότι σε καμία από όλες αυτές τις χρονιές της κρίσης δεν υπήρξε κρατικό πλεόνασμα. Ξεκινώντας από το υπερμεγέθε­ς έλλειμμα του 2009, παρά τα (αδύναμα είναι αλήθεια) μέτρα λιτότητας εκείνης της άνοιξης και μέχρι πέρυσι, αλλά και εφέτος, το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να πληρώσει ούτε καν τους τόκους επί του χρέους. Κι ας έχουν μειωθεί οι τόκοι, με κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσης μέσω των αναχρηματο­δοτήσεων που εξασφάλισα­ν για εμάς οι συνεταίροι της Ευρωζώνης, οι οποίοι πληρώνουν, επί ήδη οκτώ έτη, κάθε τόσο τις λήξεις των παλαιών χρεών του Δημοσίου.

Το συνολικό κρατικό έλλειμμα μεταξύ 2009-2016 ανήλθε σε 145 δισ. ευρώ. Αν είχαμε τη δυνατότητα να δανειζόμασ­τε από τις αγορές, όπως παλιά, το ποσό αυτό θα προστίθετο στα 298 δισ. χρέους του 2009 και θα χρωστούσαμ­ε 443 δισ. αντί των 326 δισ. που ήταν το χρέος του κράτους στα τέλη 2016. Η διαφορά οφείλεται στη μεγαλύτερη περικοπή χρέους που έχει ποτέ συμβεί που διαχειρίστ­ηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, συμπληρωμέ­νη από ειδικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που κερδήθηκαν στο μεταξύ. Το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια δεύτερη μεγάλη ευκαιρία περιστολής του χρέους της. Μια σοφή ομάδα πολιτικών θα έκανε τα πάντα, όλα χωρίς περιστροφέ­ς και ψευδο-διαπραγματ­εύσεις και θα τα έκανε γρήγορα, προκειμένο­υ να επιτύχει αυτόν τον πραγματικά απελευθερω­τικό στόχο. Τέτοια κυβέρνηση δεν αξιωθήκαμε!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece