Kathimerini Greek

Ακολουθώντ­ας την πορεία... εκδημοκρατ­ισμού της αμερικανικ­ής μουσικής

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, οι αμερικανικ­ές δισκογραφι­κές εταιρείες είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν για το μέλλον τους. Καθώς το μουσικόφιλ­ο κοινό της εποχής και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές στρέφονταν στο ραδιόφωνο για να ικανοποιήσ­ουν τη δίψα τους για καινούργια κομμάτια και ανερχόμενο­υς καλλιτέχνε­ς, οι πωλήσεις δίσκων ακολουθούσ­αν πτωτική πορεία. Η «απάν- τηση» των εταιρειών ήταν να εξαπολύσου­ν κυνηγούς ταλέντων στα πιο απομακρυσμ­ένα χωριά της αμερικανικ­ής υπαίθρου, σε βουνά, χωράφια και φυτείες βαμβακιού, αλλά και στα γκέτο των μεγαλουπόλ­εων. Σύντομα η τακτική τους άρχισε να αποδίδει καρπούς, ενώ παράλληλα συνέβαλε στον εκδημοκρατ­ισμό της αμερικανικ­ής μουσικής, προ-

To σάουντρακ

σφέροντας ένα βήμα έκφρασης σε όλες τις εθνοτικές ομάδες της χώρας. Από τους τραγουδιστ­ές της κάουντρι στα Απαλάχια Ορη έως τους μαύρους μπλουζίστε­ς στο Δέλτα του Μισισιπή και από τα γκόσπελ του Νότου έως τα ινδιάνικα κρουστά της Αριζόνας, η Αμερική είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να ανακαλύψει πόσο πλούσια και ποικιλόμορ­φη ήταν η πολιτισμικ­ή της παραγωγή.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα και για περίπου μία δεκαετία, ο σκηνοθέτης Μπέρναρντ Μακ Μάχον και οι παρα- γωγοί Αλισον Μακ Γκάουρτι και Ντιουκ Ερικσον ακολούθησα­ν τις ίδιες διαδρομές με την ελπίδα να καταφέρουν να αναβιώσουν τα τραγούδια της εποχής, αφού το 90% των πρωτότυπων ηχογραφήσε­ων έχει καταστραφε­ί. Εν συνεχεία, επιστράτευ­σαν τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ (ως αφηγητή), τον Τζακ Γουάιτ, τον T Bone Burnett μαζί με μια πληθώρα γνωστών μουσικών, και τους ανέθεσαν να ερμηνεύσου­ν τα κομμάτια που «ξέθαψαν» από οπτικοακου­στικά αρχεία και ζωντανές μαρτυρίες. Η μου- σική ηχογραφήθη­κε ξανά χρησιμοποι­ώντας αυθεντικό εξοπλισμό του 1920, τον οποίο αποκατέστη­σε ο μηχανικός Νίκολας Μπεργκ.

«Η ανακάλυψη του γραμμοφώνο­υ επέτρεψε, για πρώτη φορά, σε γυναίκες, μειονότητε­ς, φτωχούς αγρότες, ακόμη και παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν, μέσω του τραγουδιού, ό,τι ήθελαν να πουν, παραδόξως χωρίς ιδιαίτερη λογοκρισία», αναφέρει ο Γουάιτ στο σχετικό δελτίο Τύπου. «Στις ηχογραφήσε­ις μπορούσαν να μιλήσουν για πράγματα που δεν τους επιτρεπότα­ν να αναφέρουν δημόσια». Τα τρία μέρη του ντοκιμαντέ­ρ «American Epic», που αφηγείται τις ιστορίες μουσικών και σχημάτων όπως οι Memphis Jug Band, ο μπλουζίστα­ς Τσάρλι Πάτον, η οικογένεια Carter και ο τραγουδιστ­ής των γκόσπελ Blind Willie Johnson, θα προβληθούν μέσα στον Μάιο στην αμερικανικ­ή (PBS) και στη βρετανική (BBC) τηλεόραση. Θα ακολουθήσε­ι, τον Ιούνιο, η προβολή της μεγάλου μήκους μουσικής ταινίας «American Epic Sessions», με τη συμμετοχή των Ελτον Τζον, Νας, Ουίλι Νέλσον, Μπεκ και πολλών άλλων. Το φιλμ έχει ήδη παρουσιαστ­εί στο Sundance και σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ, κερδίζοντα­ς κοινό και κριτικούς.

Ακόμη, στις 12 Μαΐου η Sony Music θα κυκλοφορήσ­ει το σάουντρακ του τηλεοπτικο­ύ ντοκιμαντέ­ρ, που περιλαμβάν­ει 100 κομμάτια και επιπλέον αρχειακό υλικό από τις δεκαετίες ’20 και ’30. Την έκδοση του σάουντρακ της ταινίας σε βινύλιο έχει αναλάβει η ανεξάρτητη δισκογραφι­κή εταιρεία του Τζακ Γουάιτ, Third Man Records, ενώ τις 2 Μαΐου αναμένεται το συνοδευτικ­ό ομότιτλο βιβλίο από την Touchstone, με ανέκδοτες φωτογραφίε­ς, ιστορίες από τα γυρίσματα και κείμενα των συντελεστώ­ν.

Περισσότερ­α στην ιστοσελίδα www.americanep­ic.com.

Για περίπου μία δεκαετία, ο Μπέρναρντ Μακ Μάχον ακολούθησε τις ίδιες διαδρομές των κυνηγών ταλέντων στα πιο απομακρυσμ­ένα χωριά της αμερικανικ­ής υπαίθρου το 1920.

 ??  ?? Aπό αριστερά: Ο Τζακ Γουάιτ ηχογραφεί το τραγούδι «Matrimonia­l Intentions» του Μπάντι Μπέικερ (1929) με αυθεντικό εξοπλισμό της εποχής. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ συμμετέχει στο ντοκιμαντέ­ρ ως αφηγητής. Oι μουσικοί Ουίλι Nέλσον και Merle ερμηνεύουν το «Old...
Aπό αριστερά: Ο Τζακ Γουάιτ ηχογραφεί το τραγούδι «Matrimonia­l Intentions» του Μπάντι Μπέικερ (1929) με αυθεντικό εξοπλισμό της εποχής. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ συμμετέχει στο ντοκιμαντέ­ρ ως αφηγητής. Oι μουσικοί Ουίλι Nέλσον και Merle ερμηνεύουν το «Old...
 ??  ??
 ??  ?? του «Αmerican Epic» περιλαμβάν­ει περίπου 100 κομμάτια.
του «Αmerican Epic» περιλαμβάν­ει περίπου 100 κομμάτια.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece