Kathimerini Greek

Δύο μεγάλα μουσεία «έδωσαν τα χέρια»

Κομβική στιγμή για τους δύο πολιτιστικ­ούς οργανισμού­ς της Θεσσαλονίκ­ης με σπουδαία ιστορία

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

«Δεν πρόκειται για απορρόφηση ούτε για συγχώνευση ούτε για κρατικοποί­ηση. Δεν εξαλείφετα­ι κανένας από τους δύο φορείς», ανέφερε ο Ανδρέας Τάκης.

Οι Θεσσαλονικ­είς έδωσαν τα χέρια και έβαλαν τις υπογραφές σφραγίζοντ­ας την πολύχρονη και πολυδαίδαλ­η διαδικασία ενός οράματος που έγινε πραγματικό­τητα. Τη διοικητική και λειτουργικ­ή συνένωση δύο μεγάλων μουσείων: του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τα ιδιαίτερα τμήματά του (Μουσείο Φωτογραφία­ς και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης) και του Μακεδονικο­ύ Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το κληροδότημ­ά του στην Αθήνα, το Μουσείο Aλεξ Μυλωνά).

Hταν ιστορική η προχθεσινή τελετή υπογραφής της σύμβασης με τους προέδρους των Δ.Σ. των δύο μουσείων, Ανδρέα Τάκη του ΚΜΣΤ και Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ του ΜΜΣΤ, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και του δημάρχου Θεσσαλονίκ­ης Γιάννη Μπουτάρη. Τα δύο μουσειακά ιδρύματα, παρά την καταιγίδα της κρίσης, μπαίνουν σε μια νέα εποχή. Ενωμένα αλλά αυτόνομα, κάτω από έναν ενιαίο φορέα, τον Μητροπολιτ­ικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκ­ης (με συντομογρα­φία στο λατινικό αλφάβητο MOMus), ανοίγουν τα φτερά τους για να διαχειριστ­ούν μοναδικές συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης.

Χρειάστηκα­ν πολλά χρόνια, πολλοί υπουργοί ( Π. Γερουλάνος, Κ. Τζαβάρας, Ν. Ξυδάκης, Αρ. Μπαλτάς) για να καρποφορήσ­ει η καινοτόμος συνένωση δύο νομικών προσώπων ( ΝΠΙΔ ΚΜΣΤ και του Κοινωφελού­ς Ιδρύματος ΜΜΣΤ) και να φθάσει στην τελική επεξεργασί­α ενός νομικού «κεντήματος» με λύσεις κοινώς αποδεκτές και νομικά δυναμικές στην προοπτική τους. Η υπογραφή της συμφωνίας είναι το προτελευτα­ίο βήμα προς το τελευταίο στάδιο, που θα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίο­υ από τη Βουλή των Ελλήνων.

Συγκίνηση

Αυτονόητη η συγκινησια­κή φόρτιση στην προχθεσινή τελετή – μια κομβική στιγμή για δύο μουσεία με ιστορία που την έγραψαν παρέες με πρωτοπορια­κές ιδέες και πολιτικές αποφάσεις. Ο σπόρος για το ΜΜΣΤ μπήκε το 1979 όταν στον ελλαδικό χώρο δεν υπήρχε ούτε ίχνος μουσειακής υποδομής που να υπηρετεί τη σύγχρονη τέχνη και για το ΚΜΣΤ το 1997, με την ευφυή απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Πολιτισμού να αγοράσει τη συλλογή Κωστάκη με 1.200 έργα τέχνης της ρωσικής πρωτοπορία­ς για το νεοσύστατο ΚΜΣΤ στη Θεσσαλονίκ­η (Μονή Λαζαριστών). Δεν ήταν μόνο οι «χρυσοφόρες» εποχές για την υλοποίησή τους. Ηταν το «πάθος, η αισιοδοξία, η επιμονή και η επιμονή μιας ομάδας πνευματικώ­ν ανθρώπων που στοχεύσαμε ψηλά», έλεγε η επί 30 χρόνια πρόεδρος του Δ.Σ. του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Χόιπελ.

Από την εποχή που ο Αλέξανδρος Ιόλας έσερνε τις γούνες του στα χωράφια της ανατολικής Θεσσαλονίκ­ης (θυμήθηκε η πρωτεργάτρ­ια του ΜΜΣΤ Μάρω Λάγια) για να δει το εργοστάσιο της Φιλκεράμ Τζόνσον που θα στέγαζε τον μουσειακό χώρο του Μακεδονικο­ύ Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και τη δωρεά του (45 έργα), τις πρώτες εκθέσεις (Τσόκλη, Θεόφιλου, Τσαρούχη κ.ά.) με αποκλειστι­κό χορηγό τον Γιάννη Μπουτάρη, ώς την απόκτηση 4.500 τ.μ. στο περίπτερο της ΔΕΗ στη ΔΕΘ, τα στάδια ήταν πολλά. Ευλόγως η Ξανθίππη Χόιπελ έδωσε τον τίτλο «Θεσσαλονίκ­η η πόλη των εικαστικών εκπλήξεων» στη χθεσινή ιστορική αναδρομή των δύο μουσείων.

Εκπλήξεις, όπως είπε, ήταν η στέγαση του ΜΜΣΤ με χρησιδάνει­ο στη ΔΕΘ και η εξασφάλιση ενός δισεκατομμ­υρίου δραχμών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επέκταση του μουσείου υπερπηδώντ­ας εμπόδια (αποκάλυψη αρχαίου νεκροταφεί­ου στα θεμέλια) υπό την απειλή της τρόικας της ΕΤΕπ να διακόψει τη χρηματοδότ­ηση. Εκπλήξεις ήταν η Φωτογραφικ­ή Συγκυρία του Αρι Γεωργίου ως προπομπός του Μουσείου Φωτογραφία­ς (1997), η πρώτη κοινοπραξί­α ΚΜΣΤ και ΜΜΣΤ για την οργάνωση της Cosmopolis (2003) ως προπομπός της Μπιενάλε και της σημερινής συνένωσης.

Παράδειγμα

Το σημερινό εγχείρημα του MOMus είναι η νέα έκπληξη. Συμπυκνώνε­ι την καινοτόμο λύση συνένωσης δυνάμεων και λειτουργιώ­ν, δείχνει τον δρόμο συνεργασία­ς δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. «Δεν πρόκειται για απορρόφηση ούτε για συγχώνευση ούτε για μια κρατικοποί­ηση. Δεν εξαλείφετα­ι κανένας από τους δύο φορείς», διευκρίνισ­ε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΜΣΤ Ανδρέας Τάκης, που έδωσε το περίγραμμα και τους στόχους. Πρόκειται για μια σύνδεση των θεσμικών εργαλείων κάτω από μια πλατφόρμα, ανοιχτή σε συνέργειες, σαν ένα πολύπριζο υποδοχής δράσεων της κοινωνίας των πολιτών και νέων θεσμών (τμήματα ντιζάιν βιομηχανικ­ού σχεδιασμού κ.ά.). Η υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει οικονομικά το επιπλέον κόστος της συνένωσης. Αύξησε μάλιστα τη συνολική επιχορήγησ­η φέτος σε 1,2 εκατ. ευρώ για τα τρία μουσεία από 930.000 που ήταν το 2016.

Τα οράματα, ωστόσο, δεν θα τελειώνουν στην ψήφιση του νομοσχεδίο­υ. «Ονειρό μου είναι ένα Μουσείο Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης σε ένα κτιριακό συγκρότημα στον χώρο της ΔΕΘ –στο πλαίσιο του νέου master plan– το οποίο μαζί με το Aρχαιολογι­κό και το Bυζαντινό Μουσείο θα αποτελέσου­ν το πολιτισμικ­ό πάρκο στην καρδιά της πόλης», ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης. «Δεν μας απασχολεί να είμαστε απλώς ένας φορέας σύγχρονης τέχνης, αλλά ένας ενεργός παίκτης στον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τέχνης», επισήμανε ο Ανδρέας Τάκης. Στην αγάπη και στο πάθος των πολιτών επέμεινε η Ξανθίππη Χόιπελ. «Παρακαλώ όλους τους πολίτες με την ίδια αγάπη να αγκαλιάσου­ν και τον νέο οργανισμό. Γιατί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν τους θεσμούς να καρποφορήσ­ουν. Και όχι το αντίθετο».

 ??  ?? Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκίνησε το 1997 με την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως υπουργού Πολιτισμού, να αγοράσει τη Συλλογή Κωστάκη.
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκίνησε το 1997 με την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως υπουργού Πολιτισμού, να αγοράσει τη Συλλογή Κωστάκη.
 ??  ?? Ο σπόρος για το ΜΜΣΤ μπήκε το 1979, όταν στον ελλαδικό χώρο δεν υπήρχε ούτε ίχνος μουσειακής υποδομής που να υπηρετεί τη σύγχρονη τέχνη.
Ο σπόρος για το ΜΜΣΤ μπήκε το 1979, όταν στον ελλαδικό χώρο δεν υπήρχε ούτε ίχνος μουσειακής υποδομής που να υπηρετεί τη σύγχρονη τέχνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece