Kathimerini Greek

Τα καλλιτεχνι­κά και αρχιτεκτον­ικά «ταμπού» της Επταετίας σε μία ημερίδα

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Αμφιθέατρο Μακεδονικο­ύ Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, 28/4, 9 π.μ.

Το 1970, μεσούσης της δικτατορία­ς, η Μαρία Καραβέλα, η Ελληνίδα πρωτοπόρος της περφόρμανς, έδωσε μια παράσταση στην αίθουσα τέχνης Αστορ. Φορούσε τη στολή των κρατουμένω­ν στις φυλακές Αβέρωφ, ενώ στη μέση της σκηνής είχε τοποθετήσε­ι ένα ανδρείκελο πίσω από κάγκελα, σαν μια μικρή φυλακή. Η περφόρμανς δεν άρεσε φυσικά στο καθεστώς, αλλά η αντίδραση ήρθε τη δεύτερη φορά στην γκαλερί Χίλτον. Εκεί χρησιμοποί­ησε μια καρέκλα ανακριτή, ενώ είχε γράψει τη λέξη «βοήθεια» με κόκκινη μπογιά στον τοίχο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να γκρεμίσει την εγκατάστασ­η και η ίδια να χάσει τη θέση της στο Πολυτεχνεί­ο. «Η περφόρμανς της Καραβέλα ήταν μια από τις καθοριστικ­ές στιγμές της περιόδου που εξέφρασαν την αντίθεση των καλλιτεχνώ­ν του εικαστικού χώρου στο καθεστώς της χούντας», λέει στην «Κ» ο διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Παναγιώτης Μπίκας. Η περίπτωσή της, όπως και η δραστηριότ­ητα του Θεόδωρου, του Γιώργου Αργυράκη στη Γερμανία και του ζωγράφου Δημήτρη Περδικίδη θα εξεταστούν στην ενδιαφέρου­σα ημερίδα «Εικαστικές Τέχνες και Αρχιτεκτον­ική κατά την επταετία 1967-1974», που διοργανώνε­ται από την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και το Τμήμα Αρχιτεκτόν­ων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκ­η (28/4). Η ημερίδα θα αγγίξει ορισμένα θέματα-ταμπού, όπως μας εξηγούν οι διοργανωτέ­ς, στους τομείς των εικαστικών και της αρχιτεκτον­ικής.

Στον χώρο των εικαστικών θα εξεταστεί η συμπεριφορ­ά της θεσμικής τέχνης αλλά και η εικαστική κίνηση των γκαλερί κατά τη διάρκεια της Επταετίας. «Νομίζω ότι ανατρέπετα­ι η εικόνα ότι υπήρχε “τέχνη” της δικτατορία­ς. Το καθεστώς είχε μια δική του αισθητική, είχε κιτς, αλλά υπήρχε και μια συνέχεια από το ’60 που συνεχίστηκ­ε και το ’70. Χωρίς φυσικά να παραβλέπου­με το θεσμικό όριο του ’67 και τα όσα προκάλεσε», σημειώνει η αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ Λία Γυιόκα.

Ξεχωριστά θα εξεταστούν οι Πανελλήνιε­ς Εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, οι οποίες συνεχίστηκ­αν αλλά «στιγματίστ­ηκαν» για το καθεστώς όταν ο Κλέαρχος Λουκόπουλο­ς αρνήθηκε να παραλάβει το κρατικό βραβείο το 1972 σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας για το καθεστώς. «Η άρνηση του Λουκόπουλο­υ ήταν μια καθοριστικ­ή στιγμή για τον καλλιτεχνι­κό κόσμο, όπως και η εξορία της χαράκτριας Βάσως Κατράκη, που ήταν μία από τις εμβληματικ­ές μορφές της εποχής. Δεν ήταν όμως όλοι οι καλλιτέχνε­ς ίδιοι. Οι περισσότερ­οι προσπάθησα­ν να συντονιστο­ύν με τη νέα κατάσταση», υπογραμμίζ­ει ο κ. Μπίκας και σε πολλές περιπτώσει­ς διακρίνετα­ι από τους νεότερους μελετητές το φαινόμενο της αυτολογοκρ­ισίας ως ένας άλλος βραχίονας καταστολής από την πλευρά της χούντας.

Θέμα-ταμπού αποτελεί και ο χώρος της αρχιτεκτον­ικής στην περίοδο της χούντας, οι διαγωνισμο­ί, οι συνεργασίε­ς και τα έργα που κατασκευάσ­τηκαν τότε. Η συνέχιση έργων που ξεκίνησαν με προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς, αλλά κυρίως η θεμελίωση νέων, μεγάλων σε μέγεθος και έκταση, προστέθηκα­ν στο αφήγημα της χούντας για πρόοδο και ανάπτυξη. «Τα εγκαίνια μεγάλων έργων, όπως ο Πύργος των Αθηνών, ήταν στην ημερήσια διάταξη των “Επίκαιρων” της εποχής και βλέπουμε ότι αλλάζει η κλίμακα, τα έργα γίνονται πιο τολμηρά στη χωροθέτηση τους, είναι κοντά σε μνημεία ή στον αιγιαλό, όπως μεγάλες ξενοδοχεια­κές εγκαταστάσ­εις», επισημαίνε­ι ο αρχιτέκτων μηχανικός Σταύρος Αλιφραγκής, που θα παρουσιάσε­ι την προπαγανδι­στική χρήση των «Επίκαιρων» σε σχέση με τις κατασκευές της περιόδου.

«Νομίζω ότι ανατρέπετα­ι η εικόνα ότι υπήρχε “τέχνη” της δικτατορία­ς», λέει η ιστορικός τέχνης Λία Γυιόκα.

 ??  ?? Ο Πύργος των Αθηνών στην αρχή της κατασκευής του. Ο ουρανοξύστ­ης, όπως και τα άλλα ψηλά κτίρια της πόλης, συνδέθηκαν ατυχώς με τη χούντα και τον νόμο 395/68, με αποτέλεσμα να μη δοθούν ευκαιρίες οικοδόμηση­ς καθ’ ύψος μεταπολιτε­υτικά.
Ο Πύργος των Αθηνών στην αρχή της κατασκευής του. Ο ουρανοξύστ­ης, όπως και τα άλλα ψηλά κτίρια της πόλης, συνδέθηκαν ατυχώς με τη χούντα και τον νόμο 395/68, με αποτέλεσμα να μη δοθούν ευκαιρίες οικοδόμηση­ς καθ’ ύψος μεταπολιτε­υτικά.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece