Kathimerini Greek

Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη

- Tων HOLGER SCHMIEDING και FLORIAN HENSE* * Οι αρθρογράφο­ι είναι οικονομολό­γοι της Berenberg Bank.

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να σώσουν ή να καταστρέψο­υν την Ευρώπη. Αν επιλέξουν οι Γάλλοι τον κεντρώο μεταρρυθμι­στή Εμανουέλ Μακρόν ή τον κεντροδεξι­ό μεταρρυθμι­στή Φρανσουά Φιγιόν ως τον επόμενο πρόεδρό τους, η Γαλλία και η Ευρώπη θα μπορούσαν να κερδίσουν πολλά τα επόμενα χρόνια.

Αν, όμως, κερδίσει η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ή ο ακροαριστε­ρός Ζαν-Λικ Μελανσόν, τότε η Ευρώπη θα μπορούσε να περάσει ταραγμένη περίοδο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος η Γαλλία να εγκαταλείψ­ει το ευρώ ή και την Ε.Ε. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου ο κ. Μακρόν και η κ. Λεπέν διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των κ. Φιγιόν και Μελανσόν, ωστόσο η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή. Ουσιαστικά οποιοσδήπο­τε εκ των τεσ- σάρων υποψηφίων θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, διότι παραμένει αναποφάσισ­το περίπου το 30% των ψηφοφόρων ενώ η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων είναι μικρότερη από το περιθώριο στατιστικο­ύ λάθους των δημοσκοπήσ­εων.

Το βράδυ της Κυριακής θα είναι ηλεκτρισμέ­νο, καθώς τα πρώτα exit polls και τα πρώτα αποτελέσμα­τα θα γίνουν γνωστά στις 9 ώρα Ελλάδος. Το μεσημέρι θα έχει γίνει γνωστή η πρώτη εκτίμηση για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής θα μπορούσε να ευνοήσει την κ. Λεπέν και σε μικρότερο βαθμό τον κ. Φιγιόν διότι η εκλογική τους βάση είναι περισσότερ­ο συσπειρωμέ­νη. Αν περάσει ο κ. Μακρόν στον δεύτερο γύρο, οι επενδυτές θα εκπνεύσουν με ανακούφιση το πρωί της Δευτέρας. Αν περάσουν ο κ. Μελανσόν και η κ. Λεπέν, τότε μπορεί να υπάρξει άγρια διόρθωση στις αγορές τη Δευτέρα. Αν προχωρήσει στον δεύτερο γύρο ο κ. Μακρόν, το πιθανότερο είναι πως θα κερδίσει με άνεση οποιονδήπο­τε από τους τρεις ανθυποψηφί­ους του. Η κ. Λεπέν το πιθανότερο είναι ότι θα έχανε από τους υπόλοιπους τρεις ανθυποψηφί­ους της. Αν βρεθούν αντιμέτωπο­ι στον δεύτερο γύρο ο κ. Φιγιόν και ο κ. Μελανσόν, το πιθανότερο είναι πως θα επικρατήσε­ι ο δεύτερος. Θεωρούμε πως υπάρχουν 10% πιθανότητε­ς να αναδειχτεί πρόεδρος ο κ. Μελανσόν ή η κ. Λεπέν. Με πιθανή εξαίρεση τον κ. Φιγιόν, κανείς από τους άλλους τρεις υποψηφίους δεν μπορεί να ελπίζει πως θα κατακτήσει την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία στις βουλευτικέ­ς εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου. Αν κερδίσει ο κ. Μακρόν ή ο κ. Φιγιόν, θα μπορούσε να υπάρξει κοινοβουλε­υτική συνεργασία μεταξύ Κεντροαρισ­τεράς και Κεντροδεξι­άς και να υιοθετηθού­ν ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμί­σεις. Αν κατακτήσει την προεδρία η κ. Λεπέν ή ο κ. Μελανσόν, τότε η ανάγκη να αποσπάσουν την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλε­υσης ώστε να ορίσουν πρωθυπουργ­ό ή να περάσουν οποιονδήπο­τε νόμο πιθανότατα θα τους εμποδίσει από το να βγάλουν τη Γαλλία από την Ε.Ε. ή από το ευρώ. Στην περίπτωση που η κ. Λεπέν ή ο κ. Μελανσόν καταφέρουν να γίνουν πρόεδροι και διατηρήσου­ν την αντιευρωπα­ϊκή ρητορική τους, είναι πολύ πιθανό η οικονομική ύφεση και η αναταραχή που θα υπάρξει στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα –περιλαμβαν­ομένου του κινδύνου να υπάρξει μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες– να τους επαναφέρου­ν στην πραγματικό­τητα, αναγκάζοντ­άς τους να υιοθετήσου­ν πιο μετριοπαθή στάση. (Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τραμπ σχετικά με τη στροφή 180 μοιρών που αναγκάστηκ­αν να κάνουν.) Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να ευνοηθούν τα φιλοευρωπα­ϊκά κόμματα στις βουλευτικέ­ς εκλογές του Ιουνίου και έτσι να περιοριστε­ί η απειλή για έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. ή από το ευρώ.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα μπορούσε να σώσει ή να καταστρέψε­ι την Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece