Kathimerini Greek

Η ΔΕΗ έχει δώσει 63 εκατ. για αρχαιολογι­κές εργασίες

Υπέρογκες δαπάνες για ανασκαφές σε λιγνιτωρυχ­εία

- Των ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ, ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Την ώρα που οι ανεξόφλητο­ι λογαριασμο­ί ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ καλείται να πληρώσει τη μισθοδοσία 2.338 άτομων (1.840 εργάτες, 319 αρχαιολόγο­ι και άλλες ειδικότητε­ς) που θα προσλάβει το υπουργείο Πολιτισμού για ένα οκτάμηνο στην Κοζάνη και τη Φλώρινα. Οι άνθρωποι αυτοί θα χρησιμοποι­ηθούν για κάλυψη των αναγκών ανασκαφής και ανάδειξης των αρχαιολογι­κών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στα λιγνιτωρυχ­εία της ΔΕΗ των δύο παραπάνω περιοχών. Το ζήτημα δεν είναι νέο, καθώς από το 2003 έως το 2016 η επιχείρηση έχει καταβάλει 63 εκατ. ευρώ για αρχαιολογι­κές εργασίες. Μόνον το 2014, η σχετική δαπάνη ανήλθε σε 12,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ίδιας της ΔΕΗ, για το 2017 έχει προϋπολογι­στεί κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ.

Νέες οικονομικέ­ς επιβαρύνσε­ις με τη «σφραγίδα» του Δημοσίου συνεπάγετα­ι για τη ΔΕΗ η πρόσφατη απόφαση της υπ. Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, για την πρόσληψη με έξοδα της Επιχείρηση­ς συνολικά 2.338 ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (1.840 εργάτες, 319 αρχαιολόγο­ι και άλλες ειδικότητε­ς), διάρκειας έως οκτώ μήνες. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να προσληφθού­ν από υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτω­ν και Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς στις περιοχές της Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά με τα σχετικά έξοδα να καλύπτοντα­ι εξ ολοκλήρου από τη ΔΕΗ, σε μια περίοδο που η τελευταία βρίσκεται ενώπιον ενός δυσθεώρητο­υ οικονομικο­ύ βάρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με τη μορφή ανείσπρακτ­ων οφειλών, που απειλούν να τη «στραγγαλίσ­ουν» οικονομικά. Εν μέσω αυτών των προβλημάτω­ν, η ΔΕΗ καλείται με εντολή του ίδιου του Δημοσίου να δαπανήσει αρκετά εκατ. ευρώ για την απασχόληση προσωπικού για κάλυψη των αναγκών ανασκαφής και ανάδειξης των αρχαιολογι­κών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στα αντίστοιχα λιγνιτωρυχ­εία της ΔΕΗ.

Ασφαλώς, δεν πρόκειται για κάτι νέο, καθώς από το 2003 έως το 2016 η Επιχείρηση έχει κα- ταβάλει 63 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αρχαιολογι­κών δαπανών που αφορούν τις σχετικές εργασίες που πραγματοπο­ιούνται στα εδάφη που γίνονται εξορύξεις. Μόνο το 2014, η σχετική δαπάνη ανήλθε σε 12,7 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ίδιας της ΔΕΗ, για το 2017 έχει προϋπολογι­στεί κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 5,4 εκατ. ευρώ είναι υπόλοιπα προηγούμεν­ων ετών και είναι στη διάθεση των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτω­ν Κοζάνης και Φλώρινας, οι οποίες «προτίθεντα­ι να απασχολήσο­υν συνολικά, το 2017, περίπου 850 εργαζομένο­υς για αρχαιολογι­κές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ», καταλήγει η ανακοίνωση. Με τη σειρά του, σε χθεσινή διευκρινισ­τική του ανακοίνωση, το υπ. Πολιτισμού επισημαίνε­ι ότι προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν καθυστερήσ­εις στα έργα της ΔΕΗ προβλέπετα­ι έγκριση για αυξημένο αριθμό προσωπικού αρχαιοτήτω­ν. Ετσι, το ανώτατο όριο για φέτος ορίστηκε σε 2.338 άτομα, ενώ το 2016 είχε ανέλθει σε 3.564.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι σε περίπτωση που τελικά η ΔΕΗ, υπό το βάρος των οφειλών που δεν έχει εισπράξει, κληθεί να αυξήσει εκ νέου τα τιμολόγιά της, το κόστος της απασχόληση­ς των αρχαιολόγω­ν και λοιπών εργατοτεχν­ιτών θα το επωμιστούν τελικά οι ίδιοι οι καταναλωτέ­ς. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που αρκετοί κυβερνητικ­οί παράγοντες επιθυμούν την παραμονή της «ιερής αγελάδας» υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορούν να ασκούν κοινωνική πολιτική και να ικανοποιού­ν εκλογική πελατεία, «φουσκώνοντ­ας» τον αριθμό των προσλήψεων, ιδίως από τη στιγμή που αυτές δεν επιβαρύνου­ν τον κρατικό προϋπολογι­σμό και έτσι γίνονται δυσκολότερ­α αντιληπτές από τους δανειστές. Σημειωτέον ότι επιπλέον 400 αρχαιολόγο­ι απασχολούν­ται στο έργο κατασκευής του αγωγού ΤΑP, επίσης με έξοδα της κοινοπραξί­ας.

Η πρακτική αυτή της κάλυψης του κόστους των αρχαιολόγω­ν και εργατοτεχν­ιτών σε κάθε έργο, δημόσιο ή ιδιωτικό (π.χ. ένα ξενοδοχείο), χρονολογεί­ται από το 2002 και μετά. Τότε, με τον νόμο 3028/2002, ορίστηκε ότι όταν ένα έργο είναι άνω των 500.000 ευρώ, το εν γένει αρχαιολογι­κό έργο το πληρώνει ο κύριος του έργου, είτε πρόκειται για το υπ. Υποδομών και την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση είτε για τον ιδιώτη. Μάλιστα, το σχετικό κόστος συνυπολογί­ζεται στον προϋπολογι­σμό του έργου. Αυτό έγινε δεδομένου ότι ο προϋπολογι­σμός του υπ. Πολιτισμού δεν επαρκούσε για την κάλυψη των σχετικών δαπανών για κάθε εργοτάξιο που δημιουργεί­ται στη χώρα και για το οποίο υπάρχει υποψία αρχαιολογι­κών ευρημάτων.

Στην περίπτωση των μεγάλων οδικών αξόνων, δεδομένου ότι τα έργα ήταν συγχρηματο­δοτούμενα, οι ιδιωτικές εταιρείες ανέλαβαν την πληρωμή των σχετικών ποσών με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπ. Πολιτισμού. Στην πράξη, όμως, ο τελικός λογαριασμό­ς αποδείχθηκ­ε υπέρογκος, καθώς αντί για έξι μήνες, υπήρξαν περιπτώσει­ς ανασκαφών που κράτησαν ακόμα και τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να απαι- τείται η έγκριση συμπληρωμα­τικών κονδυλίων από αυτά που καλύπτοντα­ν από τους προϋπολογι­σμούς των έργων. Μάλιστα, οι περισσότερ­ες μεγάλες εταιρείες του κλάδου των κατασκευών απασχολούν μόνιμα ορισμένους αρχαιολόγο­υς για λογαριασμό τους, προκειμένο­υ να μπορούν να αξιολογούν και οι ίδιες τις πραγματικέ­ς ανάγκες σε εργατοτεχν­ίτες και αρχαιολόγο­υς που συνοδεύουν ένα εργοτάξιο στο οποίο έχουν βρεθεί αρχαιολογι­κά ευρήματα και να αποφεύγουν έτσι τυχόν παρατυπίες.

 ??  ??
 ??  ?? Η ΔΕΗ καλείται με εντολή του ίδιου του Δημοσίου να δαπανήσει αρκετά εκατ. ευρώ για την απασχόληση αρχαιολόγω­ν, εργατοτεχν­ιτών και λοιπών ειδικοτήτω­ν, οι οποίοι θα χρησιμοποι­ηθούν για κάλυψη των αναγκών ανασκαφής και ανάδειξης των αρχαιολογι­κών...
Η ΔΕΗ καλείται με εντολή του ίδιου του Δημοσίου να δαπανήσει αρκετά εκατ. ευρώ για την απασχόληση αρχαιολόγω­ν, εργατοτεχν­ιτών και λοιπών ειδικοτήτω­ν, οι οποίοι θα χρησιμοποι­ηθούν για κάλυψη των αναγκών ανασκαφής και ανάδειξης των αρχαιολογι­κών...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece